İnternette sörf yaparken sağlığınızdan olmayın

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Aralık 2007 11:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Günümüzde milyonlarca insan hergün evinde veya iş yerinde, internette sörf yapıyor. Ancak bu eğlenceli ve rahatlatıcı bilgisayar aktivitesinin sağlık ile ilgili yönü nadiren insanların ilgisini çekiyor.

Uzmanlara göre, internette dolaşmanın 2 özelliği ergonomik kolaylığı da beraberinde getiriyor.

Uzmanlar, "Birincisi, sörf sırasında gerçekleştirilen hareketlerin büyük çoğunluğu klavye ve masa başından bağımsızdır. İkincisi, kullanıcılar sıklıkla web sitelerinin yüklenmesi için beklemek durumundadırlar, bu da onların belirli süreler hareketsiz kalmalarını sağlar." uyarısında bulunuyor.

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nden Dr. Engin Erdoğan, internette sörf yaparken yararlı ve zararlı duruş şekillerini anlattı.

Dr. Erdoğan, "İnsanlar internette dolaşırken duruş şekillerini, yazı yazdıkları zamanlara göre daha sık değiştirme eğilimindedirler. İnsanlar internette sörf yaparken genelde tüm vücudu içine alan daha gevşek duruş şekillerini tercih etmekte ve mouse kullanmayan kollarını rahat bırakmaktadırlar. İnsanlar, web sayfaları yüklenirken bu fırsattan yararlanarak mouse kullanan elleri ve kollarını da gevşetmektedirler." dedi.

İnternette sörf yaparken zararlı duruşların sağlığı da olumsuz etkilediğini belirten Dr. Erdoğan, sıklıkla mouse kullanmayan (örneğin sol) taraf dirseklerinisandalyenin kolçağına veya bilgisayar masasına dayananlarda dirsek üzerine doğrudan zararlı bir basınca neden olduğunu söyledi.

Gevşek duruş biçimlerinin bazı tehlikeli alışkanlıkları da beraberinde getirdiğini kaydeden Dr. Erdoğan şunları söyledi; "Mouse'a erişmek için kolun ve omuzun daha fazla esnemesi, bileğe artan yüklenme olasılığı ve bileğin daha fazla eğilmesi zararlıdır. İnsanlar bir yazıyı okumak veya web sayfasının içeriğini incelemek için ileri doğru eğilme veya yana (mouse kullanmayan el tarafına) doğru yaslanma eğilimindedirler. Bu durum optimal duruş şeklini bozar. Bazıları sayfaların yüklenmesi sırasındaki bekleme sürelerini değerlendirirken, çoğunluk kullanmadıkları halde ellerini mouse'dan ayırmamaktadır. Daha sağlıklı bir sörf için; Web sayfalarına bağlanmayı veya onların yüklenmesini beklerken vücudunuzun duruş şeklini değiştiriniz, kollarınızı vücudunuzun her iki yanında gevşek bırakınız, veya daha da iyisi ayağa kalkıp ve vücudunuzu esnetiniz. Mouse'u tutmayınız. Mouse kullanmayan taraf dirseğinizi sandalyenin kolçağına bastırmamaya özen gösteriniz; bunun yerine o kolunuzu yana sarkıtınız veya bacaklarınız üzerine bırakınız. İnternette sörf yaparken geriye doğru yaslanıyorsanız mouse'u vücudunuza yakın tutunuz. Mouse'a erişmek için kolunuzu tam olarak açmaktan kaçınınız. İnternette sörf yapmanın duruşunuzu değiştirebilmek için size tanıdığı avantajdan faydalanınız, uzun süre aynı pozisyonda kalmayınız. Eğlenirken zaman hızla akar, bu yüzden internette eğlence amaçlı sörf için çok fazla zaman harcamayınız. Unutmayınız ki günlük işlerimizi yaparken zaten yeterince bilgisayar başında kalmaktayız ve bilgisayar kaynaklı sağlık sorunlarının en önde gelen nedenlerinden birisi tekrarlanan hareketlerdir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber