Kredi kartı aidatları gözaltına alınıyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 04 Aralık 2007 09:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, kart aidatı konusunda tüketici mahkemelerinin aldığı kararları takip ettiklerini belirterek bankaları uyardı. ?Tüketici suiistimal edilmemeli' diyen Tevfik Bilgin, bankaların kart aidatlarını internetten duyuracaklarını da belirtti

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, son aylarda tartışma konusu olan kredi kartı aidatı ve havale komisyon ücretlerindeki yükseklik ve farklılığa dikkat çekerek bankaları uyardı. Bilgin, bu konuda bir ay önce bankalara genelge gönderdiklerini ancak sorunun çözülmediğini, son dönemlerdeki şikayetlerin ise çok arttığını belirterek bankaların aldıkları kart aidatı ücretlerini teşhir edeceklerini söyledi.

BİRİ 5 DİĞERİ 15

Bİlgİn ?Aynı nitelikte aynı hizmet için bir 5 diğeri 15 alıyorsa burada bir sorun var. Bankalarımız söz konusu komisyonlar konusunda hassas olması gerekir. Bunlar bankalar için önemli gelir kapısı. Bedava bankacılık yapılması da yanlış. Karşılıksız hizmet veren bankalar yanlış yapıyor. Komisyon gelirlerinde daha hassas olmalı. Tüketici suiistimal edilmemeli. Bu konuda çok hassasız; izliyoruz. Tüketici mahkemelerinin kararlarını izliyoruz. Takip ediyoruz. Gerekli uyarıları yapıyoruz' diyerek konuyu değerlendirdi.

İNTERNETTEN TEŞHİR DÖNEMİ

Bu konuda yeni bir proje çalışması yaptıklarını ifade eden Bilgin, kredi kartı aidatı, havale komisyonları gibi temel bankacılık hizmetlerinden kimin ne kadar hizmet aldığını gösteren bankaların isimlerini liste halinde üç ayda bir BDDK'nın internet sitesinden yayımlamayı planladıklarını söyledi. Bilgin, kredi kartı harcama artış hızında son dönemlerde bir yavaşlamanın olduğunu da söyledi. Bireysel kredilerinde eskisi kadar hızlı artmadığını vurgulayan Bilgin, bireyseldeki sıralamanın konut, kredi kartı, ihtiyaç kredileri olarak gerçekleştiğini ancak ihtiyaç kredilerindeki artış hızın diğerlerinden fazla olduğunun altını çizdi.

İHTİYAÇ KREDİSİ PATLADI

Bİlgİn, ?Bu hızla giderse ihtiyaç kredileri, kredi kartlarını geçecek. Bununda üç nedeni olduğunu tahmin ediyoruz. Birincisi, yüksek faizler nedeniyle ihtiyaçlarını ihtiyaç kredilerinden karşılanması olabilir. İkinci olarak, kredi kartı faizlerinin ihtiyaç kredi faizlerinden yüksekliği; ihtiyaç kredileriyle kredi kartını kapatıyorlar. Üçüncü olarak ise gerçekten ihtiyaçtan olabilir. Eğer ikinci nedenden ötürü ihtiyaç kredisi artıyorsa ileride o da sorun olabilir' diyerek konuya dikkat çekti.

BANKALARA ATM ELEŞTİRİSİ

Bİlgİn, bankaların ATM ve post cihazlarındaki savurganlığını da eleştirdi. ATM ve post cihazların bankaların dağınık yaptığı operasyonların başında geldiğini ifade eden Bilgin ?Bankalarımız bu konuda ortak hareket etme yönünde çabalamaları gerekir. Hem ülke ekonomisi ve bankalarımız için maliyetlerin düşürülmesi önemli. Avrupa ülkelerinden farklı olarak bu işleri bireysel yapıyorlar. Bir ATM 10 bin dolar, bir pos cihazı 200 dolar. Türkiye'de 15 bine yakın ATM ve çok sayıda pos cihazı var. Biz o kadar zengin bir ülke değiliz, biz bu konuda önayak oluruz. Herşey düzenleme değil' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber