AİFD:Sahte ilaç üreticileri için cezalar caydırıcı değil

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Aralık 2007 21:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AİFD Genel Sekreteri Engin Güner, Türkiye'de ilaç dağıtım sistemlerine ilişkin uygulama ve cezalar sahte ilaç üreticileri için yeterince caydırıcı olmadığına dikkat çekerek, bu alandaki yasal cezai yaptırımları daha caydırıcı hale getirmenin artık zorunluluk olduğunu kaydetti.

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) Genel Sekreteri Engin Güner, Türkiye'de sahte ilaç üreticileri için uygulanan cezanın caydırıcı olmadığını belirterek, cezaların caydırıcı hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Güner, yaptığı açıklamada, toplum sağlığını tehlikeye düşüren sahte ilaçlara karşı yürütülen mücadeleyi yakından izlediklerini ve desteklediklerini kaydetti. Yasalara aykırı bir şekilde ve herhangi bir denetim olmadan üretilen, saf olmayan, eksik ya da hatalı aktif madde içeriğine sahip olan veya üzerlerine sahte kupür yapıştırılan sahte ilaçlar hastaların yaşamlarını tehlikeye attığı vurgulayan Güner, sahte ilaçların bazı durumlarda içeriklerinde toksik maddeler nedeniyle ölüme neden olabildiğini ifade etti.

Güner, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 187. maddesine göre, kişilerin yaşamlarını ve sağlıklarını tehlikeye sokacak nitelikte ilaç üreten veya satanlar, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve adli para cezasına çarptırıldığını belirterek, ?Ancak, ülkemizdeki ilaç dağıtım sistemlerine ilişkin uygulama ve cezalar sahte ilaç üreticileri için yeterince caydırıcı olmamaktadır. Bu alandaki yasal cezai yaptırımları daha caydırıcı hale getirmek artık bir zorunluluk olmuştur? dedi.

AİFD bünyesinde Sahte İlaçla Mücadele Komitesi oluşturduklarını belirten Güner, sahte ilaçlara karşı üretici firmaların alabileceği önlemler üzerinde yoğun bir şekilde çalıştıklarını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber