Alemdaroğlu'nu, hakkındaki "zimmet ve rüşvet" raporu yaktı

Haber Giriş : 07 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İÜ Rektörü Prof. Alemdaroğlu hakkındaki ?zimmet ve rüşvet' iddialarının incelendiği rapor YÖK'ü harekete geçirdi. Raporu değerlendiren 18 kişilik Genel Kurul, Alemdaroğlu'nun görevden alınması talebini 6'ya karşı 11 oyla kabul etti.

YÖK'ün, İstanbul Üniversitesi (İ.Ü.) Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun görevden alınması talebine YÖK Denetleme Kurulu'nun hazırladığı ?inceleme raporu' yol açtı. YÖK'e İstanbul kökenli üyelerin atanmasının ardından Alemdaroğlu hakkında ortaya atılan ?zimmet, rüşvet, vergi kaçakçılığı, bilimsel hırsızlık ve örgütlü suç' gibi iddialarla cevap bulunması için Denetleme Kurulu'nca inceleme başlatılması kararlaştırıldı. İddialara karşılık rapor hazırlayan Denetleme Kurulu, Alemdaroğlu'ndan da savunma istedi. Alemdaroğlu, Kurul'un tanıdığı bir haftalık süreye karşın 20 sayfalık savunmasını 15 gün sonra gönderdi.

GİZLİ GÜNDEM

Alemdaroğlu için düğmeye, Üniversitelerarası Kurul ve Rektörler Komitesi toplantısının hemen ertesi günü 3 Eylül'de basıldı. YÖK Genel Kurulu, ?gizli ve önemli' gündemle toplandı. Bener Cordan'ın vefatı, Prof. Dr. Tahsin Kesici'nin istifası, Genelkurmay temsilcisinin yerine atama yapılmaması nedeniyle halen üç üyesi eksik olan YÖK Genel Kurulu toplantısına, Prof. Dr. İlhan Tekeli de katılmadı.

TEZİÇ EVET DEDİ

Toplantı, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç dahil 18 üye ile gerçekleştirildi. Genel Kurul, yaklaşık iki saat Alemdaroğlu hakkında görevden alma talebinde bulunup bulunulmaması konusunu tartıştı. Sonunda yapılan oylamada Başkan Teziç dahil toplam 11 üye, görevden alınması talebinin Köşk'e sunulması yönünde ?evet' oyu kullandı. 4 Yürütme Kurulu ve 2 Genel Kurul üyesi ?ret' oyu verdi. Bir üyenin ise ?çekimser' kaldığı bildirildi.

ANLAŞMAZLIK ÇIKTI

Toplantıda ?evet'çiler ile ?ret'çiler arasında anlaşmazlık çıktı. Evetçilerin bir bölümü, hakkındaki iddialar artan Alemdaroğlu'nun mahkeme kararları ve YÖK'ü de dinlemediğini belirterek, ?Artık görevden gitmesi gerekir' dedi. Retçiler ise ?Denetleme Kurulu'nun inceleme raporu yeterli değil. Soruşturma açarak, savunma hakkı verilmeli' dediler.

RAPOR DA KÖŞK'TE

Genel Kurulu'un oyçokluğuyla verdiği ?görevden alma talebi'ni içeren kararını, aynı gün inceleme raporu ve Alemdaroğlu'nun uygulamadığı Kardiyoloji Ensitüsü ile ilgili mahkeme kararlarıyla birlikte Köşk'e gönderdi. Alemdaroğlu'nun rektörlük görevinden alınıp alınmayacağına Cumhurbaşkanı Sezer karar verecek.

?YÖK'ün yaptığı yargısız infaz'

İÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, görevden alınması için YÖK'ün Çankaya Köşkü'ne başvurmasını, ?hukuk dışı yargısız infaz' olarak niteledi. Dün kendisine destek vermek için gelen öğrencileri kabul eden Alemdaroğlu, ?Cumhurbaşkanı Sezer'in bu hukuk dışı uygulamayı, yargısız infaz şeklinde yorumlayarak değerlendireceğine inanıyorum' dedi. Öğrenciler adına konuşan Meral Ergene ise ?Görevden alınma talebi, Cumhuriyet'e ve bağımsızlığa yapılan saldırıdır' diye konuştu. Ergene, çiçek verdiği Alemdaroğlu'na, ?her türlü göreve hazır olduklarını' bildirdi.

Mahkeme kararları uygulandı

PROF. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun görevden alınması talebine yol açan gerekçelerden biri olan, mahkeme kararlarının uygulanmadığı öne sürülen İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü'nün müdürü Prof. Dr. İlhan Günay, dün bir basın toplantısı düzenledi. Günay, ?YÖK'ün tebliği doğrultusunda bütün mahkeme kararları tereddütsüz uygulanmış ve ilgili düzenlemeler zamanında yapılmıştır' dedi.

YÖK'ün, yeni asistan alınmasını engelleyen kararları üzerine, hastanedeki kamu hizmetlerini yürütmek için üniversite içi kaynaklardan asistan temin etme yoluna gittiklerini belirten Prof. Dr. Günay, şöyle konuştu:

?Geçen yıl sadece 2 cerrah tarafından 495 açık kalp ameliyatı gerçekleştirildi. Trilyonlarca liralık yatırım yaptık. Kapatılacak bir yere niye bu kadar yatırım yapılsın?'

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber