Rüşvetin çoğu polis ve yargıçlara gidiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Aralık 2007 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uluslararası Şeffaflık kuruluşunun yaptığı araştırmaya göre, geçen yıl her on kişiden biri rüşvet verdi ve bu rüşvetin çoğunu polislerle yargıçlar aldı.

Kuruluşun yaptığı araştırmaya katılanların verdiği yanıtlara göre, en çok rüşvet suçunun işlendiği ülkelerin başında Kosova, Kamboçya, Kamerun ve Arnavutluk geliyor. Bu ülkelerde kamuoyu yoklamasına katılanların yaklaşık dörtte üçü son 12 ayda en az bir kez rüşvet verdiğini söyledi.

Araştırmaya katılanların verdiği yanıtlara göre, bu ülkelerin çoğunda en çok rüşvet alanların başında polis geliyor, Avrupa ülkeleri ise en çok sağlık hizmetleri alırken rüşvet veriyor.

Türkiye'de ise yoklamaya katılanların yüzde 6'sı hizmet almak için rüşvet verdiğini belirtti.

Sanılanın aksine zenginlerin etkilerini artırmak için rüşvet vermesinin yerine, yoksullar temel hizmetleri almak için rüşvet vermek zorunda kalıyor.

Şeffaflık kurumu, "Rüşvet, zorla alınan ve azalan (oranlı) bir vergi gibi yoksulların zaten kıt olan kaynaklarını eritiyor" dedi.

Yoksullar hem zengin hem de fakir ülkelerde daha fazla rüşvet veriyor.

Yoklamaya katılanların yüzde 70'i siyasi partileri "çok yolsuzluğa bulaşmış" ve "yolsuzluğa bulaşmış" olarak nitelerken, bunu yüzde 55 ile meclisler ve yüzde 50'nin biraz üstünde bir oranla polis takip ediyor. Toplamın 100'den fazla çıkmasına, katılanların nerede rüşvet verdikleri sorusuna birden çok yerde rüşvet verdiklerini söyleyerek yanıt vermeleri neden oluyor.

Yoklamaya katılanların yüzde 54'ü gelecek 3 yılda rüşvetin artacağını belirtirken, yüzde 26'sı aynı düzeyde kalacağını, yüzde 20'si düşeceğini belirtiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber