20 hukuk fakültesi dekanı: Mülakat olsun ama bakanlık yapmasın

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Aralık 2007 08:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

"Yasa değişmeli" diyen dekanlardan uyarı: Mülakat sınavı, bakanlık bürokratlarınca değil, hukukçuların yer aldığı bir kurul tarafından yapılmalı. Aksi durumda yargı bağımsızlığı açısından sorun olur

ANKARA Milliyet

Aralarında Türkiye'nin en köklü hukuk fakültelerinin de bulunduğu 20 hukuk fakültesinin dekanı, ortak bir açıklamayla, Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nu eleştirdi.

Dekanlar, yargıç ve savcı adaylarını belirlemede Adalet Bakanlığı'nın etkisini daha da artıran yasada değişiklik yapılmasını isterken, mülakat sınavının bakanlıkça değil, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca (HSYK) yapılması gerektiğini vurguladı. 20 dekanın imza koyduğu açıklamada, yasada yer alan idari yargı ile yazılı ve mülakat sınavlarıyla ilgili bazı düzenlemelerin yerinde olduğu belirtildi.

Hâkim ve savcıların, bilgi seviyeleriyle, kişilikleriyle ve siyasi otorite ile taraflara karşı eşit mesafedeki duruşlarıyla yargı bağımsızlığının ve tarafsızlığının güvencesi olduğunun belirtildiği açıklamada, "Yargı mensuplarının haksız ithamlardan korunmaları ve kamuoyunun yargıya hak ettiği saygıyı göstermesinin sağlanması için, hâkim ve savcı adaylarının belirlenmesinde sınav sisteminden kaynaklanan soru işaretlerini ortadan kaldırmak zorunludur" denildi.

Açıklamada, bu nedenle mülakat sınavının bakanlık bürokratlarının ağırlıkta olduğu kurulca değil, HSYK üyeleri ile hukukçu öğretim üyelerinin yer aldığı kurul tarafından yapılmasının son derece önemli olduğu vurgulandı. Yasada mülakat sınavının bürokratların ağırlıkta olduğu kurul tarafından yapılmasının öngörüldüğü belirtilen açıklamada, bunun yargı bağımsızlığı açısından sistemsel bir sorun yarattığı ve mutlaka değiştirilmesi gerektiği kaydedildi.

Çağdaş yaşam eleştirisi

Açıklamada Adalet Komisyonu'nun önerdiği mülakat sınavında, "çağdaş yaşam anlayışının" puanlanmasının Meclis'te kabul edilmediği, bunun yerine "çağdaş bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığın" puanlanmasının düzenlendiği ifade edildi. Öneri ile yasadaki tek benzerliğin 'çağdaş' kelimesi olduğunun vurgulandığı açıklamada, mülakat sınavında yasada yer alan düzenlemenin yanı sıra "çağdaş yaşam anlayışı"nın puanlanmasının yerinde olacağı belirtildi.

Açıklamada şöyle devam edildi: "Önemli olan boş kadroları bir an önce doldurmak değildir. Cumhuriyetimiz ve hukuk devleti için önem taşıyan husus, yargı erkini, kişilik değerleri yüksek, Cumhuriyetin ilkelerini benimsemiş, Atatürk devrimlerine sahip çıkan hâkim ve savcılara emanet etmek ve yargı üzerindeki soru işaretlerini ortadan kaldırmaktır."

İmza atanlar

Prof. Dr. Metin Feyzioğlu (Ankara Üniversitesi), Prof. Dr. Tankut Centel, (İstanbul Üniversitesi), Prof. Dr. Osman Gökhan Antalya (Marmara Üniversitesi), Prof. Dr. Polat Soyer, (Dokuz Eylül Üniversitesi), Prof. Dr. Hamdi Mollamahmutoğlu (Gazi Üniversitesi), Prof. Dr. Tuğrul Ansay (Koç Üniversitesi), Prof. Dr. Osman Berat Gürzumar (Bilkent Üniversitesi), Prof. Dr. Hasan Nüvit Gerek (Anadolu Üniversitesi), Prof. Dr. Ali Güzel (Kadir Has Üniversitesi), Prof. Dr. Meral Öztoprak Sağır (Akdeniz Üniversitesi), Prof. Dr. Nami Çağan (Atılım Üniversitesi), Prof. Dr. Kudret Güven (Başkent Üniversitesi), Prof. Dr. Yücel Ertekin (Çağ Üniversitesi), Prof. Dr. Turgut Önen, (Çankaya Üniversitesi), Prof. Dr. Selma Çetiner (Hacettepe Üniversitesi), Prof. Dr. İlhan Ulusan (İstanbul Kültür Üniversitesi), Prof. Dr. Zehra Gönül Balkır (Kocaeli Üniversitesi), Prof. Dr. Devrim Ulucan (Maltepe Üniversitesi), Prof. Dr. Şanal Görgün (Ufuk Üniversitesi), Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu (Yeditepe Üniversitesi)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber