Cep'ten sonra sabit telefon numaraları da tasınabilecek

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 13 Aralık 2007 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2008 hedefini star'a anlatan Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Acarer, Mayıs 2008'den itibaren cepte numara taşınabilirliğinin başlayacağını söyledi. Acarer ?Altı ay sonra da sabit telefonda numaralar taşınabilecek' dedi

Türkiye'de, GSM operatörleri arasında tartışma konusu olan telefon numaralarının taşınma uygulamasına 2008 yılının Mayıs ayından itibaren geçiliyor. Cep telefonu numaraları gibi altı ay sonra sabit hat telefon numaraları da taşınabilecek. Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, numara taşıma uygulamasının, GSM operatörlerinin abonelerinde önemli bir değişikliğe neden olmayacağını belirterek, cep telefonu abonelerinde asıl rekabetin yüksek gelirli aboneler üzerinde olacağını söyledi. Tayfun Acarer Türk telekomünikasyon sektörünün 2008 yılı stratejisini star'a anlattı.

AYNI ANDA OLAMIYOR

Acarer, numara taşınmasına izin verecek veri tabanı üzerinde çalışmaların sürdürüldüğüne dikkat çekerek, numara taşınma uygulamasının 2008 yılının Mayıs ayından itibaren uygulamaya geçeceğini söyledi. Acarer, cep telefonlarının ardından da sabit telefon hatlarında numara taşınma imkanının uygulamaya konulacağını ifade ederek, ?Sabit telefon hatlarındaki numaraların taşınması da, cep telefonlarının ardından geçecek altı aylık sürenin sonunda gelecek. Sabit ve cep telefonu hatlarında, numara taşınmasının aynı anda başlamasına, altyapı izin vermiyor' dedi.

REKABET ZENGİN ABONEDE

Acarer, numara taşınabilirliğinin uygulamaya geçmesiyle birlikte, GSM operatörleri arasında büyük oranda abone geçişlerinin yaşanmasını beklemediklerini söyledi. Numara taşıma uygulamasının GSM operatörleri arasında, ücret rekabetinin doğmasını sağlayacağını ifade eden Acarer, asıl rekabetin yüksek gelirli aboneler üzerinde yaşanacağını, bütün operatörlerinin yüksek gelir getiren aboneleri kapma yarışına gireceğini söyledi.

Numara nasıl taşınacak?

YENİ sistemde sabit hatlarda, numara değişmeyecek. Sabit hatlarda, hem coğrafi olarak hem de operatör olarak numara taşınabilecek. Örneğin, halen Türk Telekom'dan hizmet alan bir sabit hat abonesi, numarasını değiştirmeden diğer sabit hat hizmeti veren operatörlerden hizmet alabilecek. Yine sabit hatlarda, coğrafya değiştiği için numara değişmeyecek. Örneğin, bir ilin içinde, başka bir yere taşındığınızda evinizde kullandığınız telefon değişmeyecek. Aynı numara ile her yerden hizmet alabileceksiniz.

3G için yeni ihale 2008'in ilk yarısında

TAYFUN Acarer, Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemleri (3G) lisansı ile ilgili ihalenin 2008 yılının ilk yarısında yeniden çıkılacağını bildirdi. İhalelerle ilgili olarak siyasi otoritenin karar vermesini beklediklerini ifade eden Acarer, ?Önceki ihaleyle ilgili bize verilen süre doldu. İhalelerle ilgili yeniden siyasi karar alınması gerekiyor. Sözkonusu kararın çıkması halinde, yılın ilk yarısında üçünücü nesil ihalelerine yeniden çıkacağımızı inanıyoruz. İhaleler için çok uygun bir ortam var' diye konuştu. Telekomünikasyon Kurumu, 3G lisansları ile ilgili ihaleyi Eylül ayı başında gerçekleştirmiş ihaleye, sadece Turkcel'in girmesi nedeniyle, kurul ihalede yeterli rekabetin sağlanmadığı gerekçesiyle ihaleyi iptal etmişti.

HÜSEYİN ÖZAY

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber