CHP'li Günday, usulsüz emekli olmuş

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 19 Aralık 2007 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eski TESK Başkanı Derviş Günday'ın haksız yere emekli maaşı aldığı belirlendi. Günday ve iki arkadaşı, 'esnaf' konumunda oldukları için kendi ceplerinden Bağ-Kur'a sigorta primi yatırması gerekirken, kendilerini personel gibi gösterip Şoförler Odası kasasından SSK'ya prim ödetmiş.

CHP'den Çorum Milletvekili seçilen eski Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Derviş Günday'ın, kanunlara aykırı şekilde emekli olduğu ortaya çıktı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı, Günday ve iki arkadaşının toplam 10 yıl boyunca esnaf konumunda olmalarına rağmen temsilcisi bulundukları odaya SSK primi ödettirdiklerini tespit etti. Söz konusu sürede ödenen sigorta primi ve emeklilik tazminatını odaya tahsil etmesi gereken Günday ve arkadaşlarına 'usulsüz emeklilik' sebebiyle ceza verilebileceği belirtiliyor.

Milletvekili seçilerek dokunulmazlık kazanan eski TESK lideri Günday'ın yıllardır haksız yere emekli maaşı aldığı belgelendi. Zaman'ın 14 Mart 2007 tarihli haberinde yayınladığı Sanayi Bakanlığı müfettiş raporlarını inceleyen SGK'ya bağlı Ankara Sigorta Müdürlüğü, Derviş Günday, Ali Ekber Akyol ve Celal Erdenol'un 1981-1991 tarihleri arasındaki sigortalılık durumlarının hukuka aykırı olduğu sonucuna ulaştı. Söz konusu tarihlerde 'esnaf' konumunda oldukları için kendi ceplerinden Bağ-Kur'a sigorta primi ödemesi gereken üç ismin, bunun yerine kendilerini personel gösterip Ankara Şoförler Odası kasasından SSK'ya prim ödettikleri belgelendi. Bu durumun usulsüz olduğu sonucuna varan Ankara Sigorta Müdürlüğü, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na bir yazı gönderdi. Yazıda "Söz konusu sigortalılarla ilgili müdürlüğümüzde işlem gören 986001.06 sicil sayılı işyeri dosyasından yapılan 1 Nisan 1981-28 Şubat 1989 ve 1 Mayıs 1989-30 Kasım 1991 devresine ait iptal işlemleri müdürlüğümüzce yapılmış olup, konu hakkında müdürlüğümüzce yapılan işlemleri içeren bilgi ve belge fotokopileri yazımız ekinde sunulmuştur." denildi.

Yaklaşık 10 yıllık sigortalılık durumunun iptal edilmesi sebebiyle Derviş Günday ve arkadaşlarının kısa süre içinde emeklilikleri de iptal edilecek. SGK Tahsisler Dairesi'nin bu yönde vereceği karar sonrasında Sanayi Bakanlığı'nın da Ankara Şoförler Odası'ndan Günday ve arkadaşları için 16 yıldır ödenen prim ve emeklilik tazminatlarının yasal faizleriyle tahsilini talep edeceği belirtiliyor. Derviş Günday, Zaman'daki müfettiş raporlarını içeren haber üzerine yaptığı açıklamada, kendisine yönelik bir yıpratma ve karalama kampanyası yürütüldüğünü ileri sürmüştü. "Emeklilik ile ilgili işlemlerde yasal açıdan bir eksikliğin bulunmadığı, yasa ve mevzuata uygun olduğu, kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin karar ile tespit edilmiştir." iddiasında bulunan Günday, müfettiş raporlarının gerçeği yansıtmadığını ileri sürmüştü. Sanayi Bakanlığı müfettişlerinin raporunda Günday'ın 1992 yılında kendisini, sonraki yıllarda da çok sayıda yakın arkadaşını 'seçilmiş' sıfatlarına rağmen 'çalışan personel' gibi gösterip SSK'dan emekli ettiği belirtilmiş ve paraların faiziyle birlikte tahsil edilmesi istenmişti.

Derviş Günday'la birlikte kendilerini usulsüz emekli ettikleri ortaya çıkan Ali Ekber Akyol'la ilgili de çeşitli yolsuzluk iddiaları var. Günday'ın veliahtı olarak görülen ve halen Ankara Şoförler Odası başkanlığı yapan Akyol'un akşam saatlerinde makam odasında sık sık alkol aldığı ileri sürülüyor. Bu yöndeki iddia, odanın bazı yönetim kurulu üyelerince tespit edilerek 'oda karar defteri'ne yazıldı. Akyol'un, göreve geldikten sonra tasarruf sebebiyle 17 kişiyi işten çıkardığı, ancak daha sonra kendisine yakın 20'yi aşkın kişiyi işe aldığı ve birçok kişiye de işe gelmedikleri halde maaş verdiği iddia ediliyor. Akyol, Sanayi Bakanlığı'nın uyarısına rağmen 'yönetim kurulu üye yeterliliği' olmayan Hüseyin Yüksel'i bu görevde tutmakta ısrar etmekle suçlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber