İki haftada kolesterol düşüren ilaç

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Aralık 2007 08:43, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kolesterol riskini 14 günde yüzde 40 düşüren ve de yaygın olarak kullanılan statin ilaçlarının doğurduğu yan etkilere yol açmayacak bir hap geliştirildi. KB2115, 3 yıl içinde piyasaya sürülecek

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsveçli bilim adamları, 2 hafta boyunca günde bir kez kullanılması durumunda kolesterol riskini neredeyse yarı yarıya düşürecek ve günümüzde kolesterol tedavisi için en yaygın olarak kullanılan statin ilaçlarının doğurduğu yan etkilere yol açmayacak bir hap geliştirdi.

Karo Bio adlı İsveç firmasında görevli uzmanlar tarafından geliştirilen hapa "KB2115" ismi verildi.

Bilinen yan etkiler onda yok

"KB2115" adlı hap şu ana kadar 24 kişi üzerinde denendi. Hapın 2 hafta içerisinde bu kişilerdeki kolesterol oranını yüzde 40 oranında düşürdüğü kaydedildi.

Denekler üzerinde, statinin neden olduğu kas zayıflığı ve karaciğer sorunları gibi yan etkilere de yol açmayan hapın 3 yıl içinde seri üretimine geçilmesi ve piyasaya sürülmesi planlanıyor.

Başka hastalıklara da karşı

Uzmanlar KB2115'in, vücuttaki kolesterolü düşürmek amacıyla tiroid bezi tarafından üretilen hormonların "metabolizmayı hızlandırıcı etkisini taklit ederek" obezliğe ve şeker hastalığına yakalanma riskini de azaltabileceğine dikkat çekti.

Yaşama şansını artırıyor

Tüm dünyada her yıl binlerce kişinin kolesterole bağlı olarak kalp krizi ve inme geçirdiğini vurgulayan uzmanlar, yeni ilaç sayesinde birçok kişinin hayatının kurtulabileceğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber