Kamudan özele doktor göçü hızlandı, bakanlık çare arıyor

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 21 Aralık 2007 21:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzman doktorların özel hastanelere geçmesi, kamu hastanelerinde kuyrukta bekleme süresini artırdı.

Son altı ayda 2 bin 360 uzman doktor özele geçti. Sağlık Bakanlığı, transfer ücretini sigortalı hastadan aldığı farktan karşılayan özelleri frenlemek istiyor

ANKARA - Sağlık Bakanlığı'nın özel hastanelerle sigortalı hastalara bakmaları için yaptığı anlaşma, kamu hastanelerinde hekim sıkıntısına yol açtı. 15 Haziran'da başlayan uygulamanın ardından özel sağlık sektörünün hızlı gelişimi, kamu hastanelerinde doktor sıkıntısını derinleştirdi. Son altı ayda devlet hastanelerinden özele geçen uzman sayısı 2 bin 360'a ulaştı. Sağlık Bakanlığı, kamudan kaçışlara özellerin 15 bin ile 20 bin YTL arasında maaş vermesini gerekçe gösteriyor.

Hekimlerin, kamudan özele doğru bir kaçış içine girmesi, özel hastanelerle Sağlık Bakanlığı arasındaki doktor transferi ve fark ücreti tartışmasını başlattı. Doktor sayılarını tespit etmek için özellerden rapor isteyen bakanlık, devlet hastaneleri aleyhine korkutucu bir sonuçla karşı karşıya kaldı. Doğu ve Güneydoğu illerindeki birçok doktor da bir araya gelerek özel hastane kurdu. Devlet hastanelerinden özele kaçışlara Çorum, Tokat ve Edirne gibi batıdaki şehirlerin eklenmesi üzerine kamudan istifa eden doktor sayısı son altı ayda 2 bin 360'ı buldu.

Son olarak Tokat'ta, devlet hastaneleri ve üniversite hastanelerinde görevli sekiz doktor istifa ederek özel bir hastaneye geçti. Devlet hastanesindeki kadın doğum, kulak-burun-boğaz, beyin cerrahi, nöroloji ve fizik tedavi uzmanları kentte açılan Medical Park'ta çalışmayı tercih edince hastaların tedavi kuyruklarında bekleme süresi arttı. Doğu'daki birçok hastanede çocuk, kulak-burun-boğaz ve dahiliye doktorları bulmakta zorluk çekiliyor.

Fark ücretine sınır

Devlet hastanelerinde performans uygulaması üzerinden uzman maaşlarının ortalama 4 bin 500-5 bin YTL'ye çıkmasına rağmen özele kaçışların devam etmesi özel hastanelerdeki astronomik ücretlere bağlanıyor. Vatandaştan alınan fark ücretlerinin hekim maaşlarını yükseltmek için kullanıldığını tespit eden Sağlık Bakanlığı yetkilileri, "Fark ücretine getirilen yüzde 20 tavan standardı mutlaka yasalaşmalı. Aksi takdirde kamu hastaneleri doktorsuz kalacak" açıklamasında bulundu.

Özel hastanelerin işletmecileri, buna karşı çıkarken, hasta sayısının son dört yılda yüzde 62.5 arttığına dikkat çekiyor. Türk Tabibleri Birliği Merkez Konsey Başkanı Gencay Gürsoy ise, "Defalarca ikazda bulunmuştuk. Son beş yıl içinde açılan hastane sayısı geçmiş 20 yıl içinde açılanlardan daha fazla. Özel sayısında son üç yılda yüzde 41 artış ifade ediliyor. Özellerin sayısı 300'leri geçti."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber