Askerden 'yerli malı' araç ihalesi

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 23 Aralık 2007 20:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TSK, daha güvenli biçimde silah, malzeme ve personel taşınması için 2 bin 720 adet taktik araç alım ihalesi açtı. Tamamı yerli olacak ihaleye 10 firma katıldı. İşte ayrıntılar:

TERÖRLE mücadele çerçevesinde operasyonlarını yurt içinde ve yurt dışında başarıyla sürdüren Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), silah, malzeme ve personelin daha emniyetli ve süratli taşınabilmesi için yeni araç alacak. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyacı olan araçlar için açılan ihaleye 10 firma başvurdu. Yerli üretim araçlardan 468'i mayına karşı zırh korumalı personel araçlarından oluşuyor.

10 firma yarışıyor

Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından yürütülen ?Taktik Tekerlekli Araç Projesi? çerçevesinde toplam 2 bin 720 araç alınacağı bildirildi. Bu araçlardan 413'ü komuta kontrol aracı, bin 154'ü de çeşitli türlerde yük ve personel aracından oluşuyor. Ayrıca, 468 adet mayına karşı zırh korumalı personel aracı alınacak. 282 adet 5 ton yük aracı ile 403 adet 10 ton yük aracı da ihale çerçevesinde tedarik edilecek.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın, silah, malzeme ve personelinin emniyetli ve süratli taşınmasını ve intikalini sağlamak amacıyla açılan ihalede teklif veren firmalar da belli oldu.

Kimyasal silah keşif aracı...

Tamamen yurt içi üretimi olacak yerli malı taktik tekerlekli araçlar için açılan ihaleye 10 Türk firması başvurdu. Firmaların tamamı, taktik araçlar konusunda söz sahibi olan ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin çeşitli araçlarını kullandığı firmalar. İhalede liste şöyle oluştu:

Aksa, BMC, FNSS, HEMA Endüstri, MAN Kamyon ve Otobüs A.Ş., Mercedes-Benz, Nurol Makina, Otokar, Pİ Makina Otomotiv, Uzul-Şınlak Savunma Sistemleri.

Öte yandan sürdürülen bir başka projeyle de, taktik seviyede keşif ve gözetleme ile kimyasal ve biyolojik keşif görevlerinin icra edilmesine katkı sağlamak amacıyla Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç Projesi de yürütülüyor. Fizibilite çalışması sonucunda modelin belirleneceği projede, 336 adet zırhlı araç ve ilgili donanımları alınacak. Bunlar arasında 33 komuta aracı, 135 sensör aracı, 99 destek aracı, 39 radar aracı ve 30 adet de NBC (kimyasal ve biyolojik silah) keşif aracı bulunuyor. Projeye ilişkin modelin belirlenmesiyle Teklife Çağrı Dosyası'nın firmalar için yayımlanması öngörülüyor.

Özellikle son dönemde terörle mücadelenin aktifleşmesiyle birlikte yüklü miktarda silah ve asker sevkiyatı gerçekleşmişti. Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki hareketlilikle birlikte terör örgütü de mayınlı saldırılara yönelmişti. Bu nedenle, ilerleyen dönemlerde personel, yük ve silahların daha güvenli ulaştırılabilmesi için projelerin büyük önem taşıdığı belirtiliyor. İki proje hakkında da kararın 2008 yılı içinde verilmesi bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber