Hesaplardaki 16 milyar YTL'lik sır

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 23 Aralık 2007 23:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Sayıştay, IMF için düzenlenen 14.1 milyar YTL'lik bono ile uluslararası kuruluşlara verilen 2.1 milyar YTL'lik katılım payı karşılığı bonoyu Hazine hesaplarında bulamadı.

Sayıştay tarafından her yıl düzenli olarak yapılan ve bu yıl 2006 kayıtlarının incelendiği Hazine İşlemleri Raporu'na göre Hazine Müsteşarlığı, IMF ve uluslararası kuruluşlarla olan parasal ilişkilerini mevzuata uygun muhasebe kayıtlarıyla düzenlemedi.

Sayıştay raporunda, ?Hazine Müsteşarlığı'nın 2006 yılı hesaplarının incelenmesi sırasında, çeşitli uluslar arası kuruluşlara katkı payı ve katılım payı ödemesi olarak 2.1 milyar YTL ve IMF'ye teminat niteliğinde 14.1 milyar YTL tutarında bono verildiği, ancak söz konusu bonoların muhasebe hesaplarına kaydedilmediği tespit edilmiştir? denildi. Söz konusu bonoların Hazine'ye nakit imkanı sağlamadığı ancak teminat ya da katkı payı ödemesi gibi bir yükümlülüğe karşılık olarak verildiği ifade edilen Sayıştay raporunda, IMF kredileriyle ilgili şu tespitte bulunuldu:

HER YÜKÜMLÜLÜK İZLENMELİ

?IMF'den kullanılan kredi karşılığında Merkez Bankası'nda bulunan IMF hesabında belirlenen kur karşılığı YTL cinsinden teminat olarak 14 milyar 130 milyon 505 bin 82 YTL 53 YKr (2006 yılı sonu itibariyle) bono verilmiş bulunmaktadır. Genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri gereği her türlü yükümlülüğün muhasebe hesaplarında izlenmesi gerekmektedir. Ancak, söz konusu bonoların teminat niteliğinde olması dikkate alındığında, muhasebe yönetmeliğine uygun bir hesabın olmadığı görülmektedir. Kaydı yapılmayan IMF kredisiyle ilgili hesap ihdas edilmesi ve 14.1 milyar YTL'nin bu hesaplara kaydedilerek izlenmesi gerekir.?

AYRI ÇALIŞMA YAPIN

Sayıştay, uluslar arası kuruluşlara yapılan ödemelerle ilgili olarak ise, ?Çeşitli uluslar arası kuruluşlara döviz ve YTL cinsinden bono olarak, karşılığı 2 milyar 149 milyon 214 bin 778 YTL 83 YKr tutarında katkı veya katılım payı ödemesi yapıldığı tespit edilmiştir. Tespit edilen bu tutarın dışında da bono ödemesi olabileceğinden bu konuda ayrıca bir çalışma yapılması gerekmektedir. Yapılan ödemelerin yönetmeliğe uygun ihdas edilecek hesaba kaydedilip izlenmesi gerekir? uyarısında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber