Okullarda kantinlere sıkı denetim geliyor

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 23 Aralık 2007 17:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Obeziteyle mücadele için Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları çalışmalarını hızlandırdı. Okul kantinleri sıkı takibe alınıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, 81 ile gönderdiği genelgeyle kantinlerin denetlenmesini ve rapor hazırlanmasını istedi.

Okul kantinlerinde sadece besin değeri yüksek ürünlerin satılması gerekiyor. Dünyada 400 milyon obezite vakası var. Obez hastaların çoğunluğu Amerika kıtasında.

Ama Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, eğer önlem alınmazsa, 2010 yılına kadar Avrupa'da 150 milyon yetişkinle, 15 milyon çocuk obeziteyle karşı karşıya kalacak.

Türkiye'de rakamlar net bilinmiyor, ama Türkiye de riskli ülkeler arasında sayılıyor. Bu nedenle de Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı çalışmalarına hız verdi.

Milli Eğitim Bakanlığı, bayramdan hemen önce 81 ilin valiliğine genelge göndererek okul kantinlerinin denetlenmesini istedi.

Valilikler okul kantinlerini denetleyecek

Valilikler şubat ayına kadar denetimlerini tamamlayıp, okul kantinlerine ilişkin raporlarını Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderecek.

Bu denetimi yaparken de kantinde satılan ürünlere bakacak. Okul kantinlerinde satılacak ürünler Sağlık Bakanlığı'nın nisan ayındaki genelgesiyle duyurulmuştu.

Genelgeye göre, okul kantinlerinde ayran, süt gibi besin değeri yüksek ürünlerin satılması ve okul kapılarında seyyar satıcılara, büfelere de izin verilmemesi gerekiyor.

Önlemler sadece kantinlerle sınırlı değil. Öğrenciler de kontrol altında tutulacak. Önce il sağlık beslenme yaşam merkezleri kurulacak. Bu merkezler okullarda rutin aralıklarla kilo kontrolü yapacak.

Risk altındaki çocuklar sağlık kuruluşlarına yönlendirilip takip altına alınacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber