Ava giden köylüleri terörist diye öldüren komutan yeniden yargılanacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 24 Aralık 2007 23:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GÜMÜŞHANE'nin Şiran İlçesi'nde emrindeki askerlerle 'terörist' sandıkları iki köylüyü öldürüp, ikisini de yaraladıkları gerekçesiyle 30 yıl hapis cezasına çarptırılan Giresun Bulancak İlçesi Jandarma Özel Harekat Tim Komutanı Üsteğmen Bülent Kılıç'ın aldığı 30 yıllık mahkumiyet kararını, Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi bozdu. Yargıtay, köylüleri öldürdüğü iddia edilen Kılıç'ın dosyasının Askeri Mahkeme'de görülmesi gerektiğine hükmetti. Aynı davada yargılanan 7 askerin beraat kararı ise onandı.

Gümüşhane'nin Şiran İlçesi Elmaçukuru Köyü'nde 17 Eylül 2004 tarihinde bahçelerine zarar veren domuzları avlamak isterken, devriye gezen jandarma özel harekat timlerinin açtığı ateş sonucu 35 yaşındaki Kenan Çubukçu ile 18 yaşındaki Olcay Han Bayrak'ın ölmüş, İsmail Sarı ile Selahattin Çubukçu ise yaralanmıştı. Olayla ilgili Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi'nnde yargılanan tim komutanı Üsteğmen Bülent kılıç 30 yıl hapis cezasına çarptırılırken, emrindeki askerler beraat etti. Yargıtay, olayla ilgili 30 yıl hapis cezasına çarptırılan tim komutanı üsteğmen Bülent Kılıç'ın aldığı mahkumiyet kararını bozdu. Yargıtay, Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi'nin sanık üsteğmen Bülent Kılıç'ı, ?Zaruret sınırını aşmak, birden fazla adam öldürmek ve birden fazla adam yaralamak' suçlarından önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdığını, ardından tahrik hali, sanığın duruşmadaki tutum ve davranışı ve sabıkasız oluşunun gözönüne alınarak cezasının 30 yıl ağır hapis cezasına indirildiğini belirtti.

DAVA ASKERİ MAHKEMENİN YETKİSİNDE

Bozma kararında, asker kişi olan sanıkların terörle mücadele görevi kapsamında sübutu kabul edilen eylemi gerçekleştirdikleri, uyuşmazlık mahkemesinin kararlarında da kabul edildiği üzere bölücü terörle mücadele ile ilgili Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bütün faaliyetlerinin askeri nitelikte olduğu belirtilerek şöyle denildi:

?Askeri mahkemeler kuruluşu ve yargılama usulü kanununun genel görev başlıklı 9. maddesinin, ?Askeri Mahkemeler kanunlarda yazılı olmadıkça, asker kişilerin askeri olan suçları ile bunların asker kişiler aleyhine veya askeri mahallerde veya askerlik hizmet ve görevleri ile ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevlidirler' hükmü uyarınca görevsizlik kararı verilerek, dava dosyasının görevli askeri mahkemeye gönderilmesi gerektiğinin gözetilmemesi, yasaya aykırı olup sanık Bülent Kılıç ile ilgili hükmün bozulmasına oybirliğiyle karar verilmiştir.''

BERAAT KARARINA ONAMA

Olayla ilgili olarak yargılanan Jandarma Komando Çavuş Mahir Sadıç ile onbaşılar Osman Güler, Turgay Kavak, Murat Çurkuş, Ömer Özen, Cuma Bostancı ve Muhammet Çetin'in beraat kararı ise onanarak kesinleşti. Dava, Gümüşhane'ye en yakın yetkili Askeri Mahkeme'de yeniden ele alınacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber