Takipteki canlı bomba metro girişinde yakalandı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Aralık 2007 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mecidiyeköy'deki metro istasyonu dün büyük bir faciadan kurtuldu. PKK'lı olduğu belirtilen saldırgan, sırt çantasında istasyon girişine kadar getirdiği 3 kilo 500 gram A-4 patlayıcıyla birlikte yakalandı.

Edinilen bilgilere göre, uzun süredir takip edilen bombacı, dün siyah bir sırt çantasıyla Kuştepe'deki evden çıktı. Bunun üzerine polis kırmızı alarm verdi. Mecidiyeköy'e gelen bombacının metroya yürümesi ve heyecanlı hareketleri üzerine operasyon için düğmeye basıldı. 'Mehmet Demirkaya' adına düzenlenmiş sahte kimlik taşıyan bombacı, Terörle Mücadele timlerince etkisiz hale getirildi. Bu kişinin Yenibosna'daki evinde yapılan aramada da, patlayıcı ve düzenek ele geçirildi. Olayla ilgili 1 kişi gözaltına alındı.

Polisin konuyla ilgili soruşturması devam ederken, şüpheli şahsın bombayı Mecidiyeköy metro istasyonu içinde patlatmayı amaçladığı iddia edildi. Gözaltına alınan bombacının Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorgulanmasına başlandı.

Olayın görgü tanığı olan Sami Çaylak isimli akbil dolum gişesi memuru, 30 yaşlarında bir kişinin akbil doldurmak için gişeye geldiğini söyledi. Çaylak, "5-6 sivil polis yakaladı. Üzerine çullandılar. Hemen alıp götürdüler. Akbil alacaktı. Çanta, şahsın üzerindeydi. Polisler şahsı alınca çantayı sonradan gişenin yanına bıraktılar." dedi.

Bombacının yakalanmasının ardından polis ekiplerinin eşzamanlı olarak Kuştepe'deki hücre evine de operasyon düzenlediği ve 3 örgüt üyesinin daha gözaltına alındığı bildirildi. Operasyonun devamında Yenibosna'daki hücre evine de baskın gerçekleştirildi.

Ekipler, burada da yaklaşık yarım kilo A-4 patlayıcı ele geçirdi. Üzerinden 1975 doğumlu Malatya Akçadağ nüfusuna kayıtlı 'Mehmet Demirkaya' adına düzenlenmiş sahte kimlik çıkan PKK üyesi şahsın gerçek isminin Şahabettin Demir olduğu belirlendi.

Taksim'deki düzenekle benzerlik taşıyor

İstanbul Valisi Muammer Güler, Mecidiyeköy'de ele geçen bomba düzeneğinin nisan ayında Taksim'de intihar eylemcisinin çantasında ele geçen 5,5 kiloluk bomba düzeneğiyle benzerlik taşıdığını söyledi. Vali Güler, Mecidiyeköy'de ele geçen bomba ile ilgili bilgi almak üzere dün akşam saatlerinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gitti.

Güler, aldığı bilginin ardından yaptığı açıklamada, "İstanbul polisinin dikkatli takibi sonucunda eylem hazırlığında olduğunu tahmin ettiğimiz bir kişi, patlayıcı ve patlayıcı düzeneği hazırlanmış bir çanta yanında olduğu halde yakalandı. Muhtemel bir eylem hazırlığı içerisinde olduğu düşünülüyor. Hangi hedeflere yöneldiği konusunda arkadaşlarımız derin bir araştırma yürütüyor. Yakalanmanın akabinde yapılan sorgusunda kendisini takip eden işbirliği içinde olduğu tahmin edilen bir kişi daha ele geçirildi." dedi.

Patlayıcıların tipi ile ilgili laboratuvar çalışmasının sürdüğünü kaydeden Vali Güler, "Patlayıcılarla ilgili laboratuvar sonucu gelecek. Kesin neticeyi o zaman söyleyeceğiz. Bu patlayıcıların düzenekleri hazırlanmış. Bir eylem hazırlığı içerisinde olduğu kesin. Bölücü terör örgütü ihtimali var. Sahte kimlikler var. Daha önce yurtdışına çıkma teşebbüsü olmuş." dedi.

Vali Güler, bomba düzeneğinin çantada olduğunu belirterek, "Düzenek üzerinde değil, çantada. Sabıkası yok. 25 yaşlarında bir kişi. Bombalama eylemlerinde uzaktan kumanda ya da başka türlü düzenekler olabilir. Bu da bunlara benzer bir düzenek. Taksim'deki ile benzer bir düzenek." şeklinde konuştu.

Yakılan araçlarla ilgili ihbar bekliyoruz

İstanbul Valisi Muammer Güler, son günlerde araç yakma eylemleri ile ilgili çalışmanın sürdüğünü belirterek, "İstanbul'un çeşitli yerlerinde 34 araçta, kiminde tamamen, kiminde kısmen hasarlar meydana geldi. Bununla ilgili işin sonuna geldik. İstanbullulardan bu konuda polise yardımcı olmalarını, bulundukları işyerleri ve evlerinin bulunduğu yerlerde şüpheli durum ve kişilerle ilgili polisi bilgilendirmelerini istiyoruz." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber