Habertürk'ün topladığı, şehit ailelerine yardım paraları, hak sahiplerine ulaşmadı

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 26 Aralık 2007 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şehit ailelerine yardım için başlatılan kampanyada toplanan para, hak sahiplerine ulaşmadı. Dernek başkanları, 'Para eşit şekilde dağıtılmazsa dava açacağız' dedi....

Hakkari Dağlıca'da terör örgütünün hain pususunda 13 askerimizin şehit olmasından sonra bütün Türkiye ayaklandı. Teröre karşı tek yumruk olan Türk milleti, şehitlerine ve onların ailelerine sahip çıktı. Milli Takım Teknik Direktörü Fatih Terim'in öncülüğünde başlatılan yardım kampanyası, gün geçtikçe çığ gibi büyüdü. "Şehit aileleri yararına" toplanan paralar, yaklaşık 100 milyon YTL'ye ulaştı. Bu paralar başta Ziraat Bankası olmak üzere 5 ayrı bankada açılan hesaplarda toplandı. Ziraat Bankası'nın bu konudaki yazısı şöyle: "Türkiye harp malulleri, gaziler, şehit, dul ve yetimleri ile ailelerine aktarılmak üzere İstanbul Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü'nden alınmış olan izne istinaden kabul edilecek olan yardımların toplanması amacı ile İstanbul Şubemiz'de açılmış olan 343434-5001 ve 343434-5003 no.'lu vadesiz YTL/YP mevduat hesaplarına diğer şubelerimiz aracılığı ile yapılacak havalelerden masraf alınmayacaktır." Toplanan paralar bu hesaplarda dururken, şimdi de nasıl dağıtılacağı tartışma konusu oldu. Bugüne kadar paradan hiçbir yardım almadıklarını belirten şehit aileleri, bağışların eşit biçimde dağıtılmasını istiyor. TAKVİM'e konuşan Şehit Aileleri Derneği Genel Başkanı Mehmet Güner, paranın Mehmetçik Vakfı'na aktarılması durumunda bundan şehit ailelerinin yararlanamayacağını ifade ederek şunları söylüyor:

'HAKKIMIZI ARAYACAĞIZ'

"Mehmetçik Vakfı, tüzüğü gereği sadece bir er ya da erbaş şehit olduğunda onun ailesine belli bir miktar para veriyor ve varsa çocuklarına eğitim ödemesinde bulunuyor. Halbuki bu kampanya tüm şehit aileleri ve dul yetimleri için düzenlendi. Bu yüzden kampanya ile toplanan paranın amacına uygun olarak dağıtılması gerekiyor. Mehmetçik Vakfı'na verilirse aileler yararlanamaz."

'EMEKLİ SANDIĞI VERSİN'

Güner, bu konuda girişimlerde bulunduklarını belirterek "Paranın Emekli Sandığı vasıtasıyla şehit maaşı alanlara eşit biçimde bölünerek verilmesi, en uygun olanıdır. Bu yapılmazsa, biz şehit aileleri olarak dava açmayı düşünüyoruz" diye konuştu.

'Köşeyi döndünüz' eleştirileri

Kampanyanın ardından kendilerine "Hadi iyisiniz köşeyi döndünüz" türünden sözler söylendiğini belirten İzmir Şehit Aileleri Derneği Başkanı Yavuz Alphan, TAKVİM'e yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin 6 bin 650 asker, bin 500 polis, 307 kamu personeli, 96 öğretmen, 32 imam ve 4 doktor olmak üzere toplam 8 bin 589 şehidi var. Polis ve asker gazileriyle bu rakam 12 bini buluyor. Kampanyanın amacı gereği, bu yardımdan bütün bu şehit aileleri yararlanmalıdır. Bugüne kadar hiçbir şehit ailesi bu yardımdan yararlanamamıştır. Yetkililerden yardım istiyoruz" diye konuştu.

İşte vakfın yardım şartları...

Mehmetçik Vakfı tarafından yardım yapılabilmesi için şu şartlar gerekiyor:

1. Yardım yapılacak kişinin erbaş veya er olması (Uzman erbaşlar ile uzman jandarmalar yardım kapsamı dışındadır.)...

2. Ölüme veya maluliyete neden teşkil eden hastalık, yaralanma ve olayın 1 Ocak 1982 tarihinden (dahil) sonra gerçekleşmiş bulunması...

3. Ölüme veya maluliyete neden teşkil eden hastalık, yaralanma ve olayın muvazzaflık hizmeti veya ihtiyat döneminde silah altında bulunulduğu süre içerisinde vukuu bulması...

4. Hastalık veya yaralanma sonucunda "Askerliğe elverişli değildir" kararlı Sağlık Kurulu Raporu'nun verilmiş olması, temel koşul olarak aranmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber