Ecevit'in arşivi açılıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Ocak 2008 07:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eski Başbakan Bülent Ecevit'in kişisel arşivindeki bütün belgeler, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından basılacak. Arşivin ilk kitabı Kıbrıs Harekâtı'yla ilgili olacak

Eski Başbakan Bülent Ecevit'in bütün eserleri ile kişisel arşivinde tuttuğu tüm not, yazışma ve belgeler, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlanacak. İlk etapta arşivin Kıbrıs'la ilgili bölümü tasnif edilerek, Kıbrıs Barış Harekâtı'nın 35. yıldönümünde kamuoyuna sunulacak.

Ecevit'in eserlerinin Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'nca yayımlanmasına ilişkin protokol, dün eşi Rahşan Ecevit, Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Kılıç, İş Bankası Halkla İlişkiler Müdürü Bülent İnan ile İş Bankası Kültür Yayınları Genel Müdürü Ahmet Salcan'ın katılımıyla imzalandı.

'Ecevit memnundur'

"Ecevit'in şimdi burada olduğuna eminim. Bizi izliyordur ve memnundur" diyen, eşinin yıllardır üst üste koyduğu evrakın büyük bir arşiv haline geldiğini anlatan Rahşan Ecevit, "Bu arşivi kitap haline getiriyoruz. Bu çalışma, Türkiye'nin 50-60 yıllık tarihini toplamak gibi olacaktır" diye konuştu. İlk etapta evrakın Kıbrıs'la ilgili bölümünün kitap haline getirileceğini anlatan Ecevit, arşivin geri kalan kısmını da konulara ayırarak kitaplaştırmayı düşündüklerini kaydetti.

İnan, Ecevit'in Osmanlı İmparatorluğu ile ilgili kitabının Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın ön sözüyle yayımlanacağını vurgulayarak, arşivden hazırlayacakları Kıbrıs'la ilgili yapıta büyük önem verdiklerini, yapıtı Kıbrıs Barış Harekâtı'nın 35. yıldönümü olan 2009'a yetiştirmeyi planladıklarını kaydetti.

Kitapların telif geliri Mehmetçik Vakfı'na

300 klasör arşiv çalışması sonunda oluşturulacak kitap dizisinin telif geliri, Rahşan Ecevit tarafından Mehmetçik Vakfı'na ve GATA'ya tıbbi cihaz alımı için bağışlanacak. Kıbrıs Barış Harekâtı'nda Ecevit'e sunulan kriptolar, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'le yaptığı beş görüşmenin tutanağı ve bu görüşme öncesinde kendisine sunulan raporlar, Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye teslimiyle ilgili belgeler gözden geçirilecek. Belgelerin gizliliğinin kalkıp kalkmadığı Dışişleri Bakanlığı'na sorulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber