Sigara yasağını genişleten kanuna sadece iki vekil RED oyu verdi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Ocak 2008 22:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

SİGARA YASAĞINI GENİŞLETEN KANUNA SADECE 2 MİLLETVEKİLİ RET OYU VERDİ

- MHP'Lİ YILDIZ, TİRYAKİ OLDUĞU İÇİN DEĞİL TEPKİ AMACIYLA KANUNA RET OYU VERDİĞİNİ AÇIKLADI

- MHP ANTALYA MİLLETVEKİLİ YILDIZ:

- "AK PARTİ, ÖNÜMÜZDEKİ YEREL SEÇİMLERDE TEPKİ GÖRMEME ADINA UYGULAMAYI 18 AY ERTELEDİ"

- "SİGARAYA BİR DÜŞKÜNLÜĞÜM YOK, DİLEDİĞİM ZAMAN BIRAKIRIM"

ZAFER ÇAKMAK

ANKARA (İHA) - Sigara yasağını genişleten ve dün TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen kanun teklifine ret oyu veren 2 milletvekilinden biri olan MHP Antalya Milletvekili Hüseyin Yıldız, tiryaki olduğu için ret oyu vermediğini belirterek, "AK Parti önümüzdeki yerel seçimlerde tepki görmeme adına uygulamayı 18 ay erteledi" dedi.

Tütün Mamullerinin Zararlarını Önlenmesine Dair Kanun'da Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, dün TBMM Genel Kurulu'nda 2 ret oyuna karşı 240 kabul oyuyla kabul edildi. Teklife sadece MHP Antalya Milletvekili Yıldız ve CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse ret oyu verdi. MHP Antalya Milletvekili Yıldız, teklife ret oyu vermesinin sigara tiryakiliği ile ilgisi bulunmadığını vurguladı. Teklifte yasanın yayımı tarihinde yürürlüğe gireceği hükmü bulunduğunu, ancak yürürlüğün 4 ay ertelendiğini ifade

eden Yıldız, bunun, komisyonlarda ciddi anlamda görüşülmediğinin delili olduğunu belirtti. Genel Kurul'da verilen bir önergeyle uygulamanın 18 ay ertelendiğine işaret eden Yıldız, "Komisyonda görüşülürken bu düşünülmüyor. Niçin 18 ay? Önümüzde bir yerel seçim var. Bu yerel seçimde AK Parti tepki görmeme adına uygulamayı 18 ay uzatarak yerel seçimler sonrasına aktarmıştır. Teklif görüşülürken çekilmeye çalışılmış, Sağlık Bakanı sayesinde görüşülmeye devam edilmiştir" şeklinde konuştu.

Önümüzdeki yakın süreçte Tekel fabrikalarının özelleştirilmesinin söz konusu olduğunu kaydeden Yıldız, bu yasa çıkarılınca bu fabrikaların değerlerinin düşebileceği endişesini taşıdıklarını bildirdi. Tekel fabrikalarında çalışan insanların gelecekleriyle ilgili bir görüşmenin söz konusu olmadığına işaret eden Yıldız, Genel Kurul'daki görüşmelerde tütün zararlarının sadece yasaklarla ifade edilmeye çalışıldığını anlattı. Tütün zararlarının ilköğretimden başlayarak eğitim haline getirilmesi gerektiğine

inandığını kaydeden Yıldız, bunun da yasada bulunmadığını söyledi. Kaçak sigarayla ilgili görüşülen hiç birşey olmadığını da dile getiren Yıldız, Türkiye'de ciddi rakamlara varan kaçak sigara alışverişlerinin yapıldığını, Ankara'nın en önemli caddelerinde bile kaçak sigaraların satıldığını anlattı. Yıldız, "Bunların nerelere gittiğini görüyoruz. Bunlar PKK'nın patlattığı bombalara gidiyor" diye konuştu.

Tütün zararlarıyla ilgili ifadeler kullanılırken tütünün Türkiye'de tüketilmemesi, dünyaya ihraç edilmesi gerektiğinin söylendiğine dikkat çeken Yıldız, "Tütün zararlıysa Türk insanı için de başka insanlar için de zararlıdır" dedi. Tütün üreticilerinin başka alanlara yönlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, buna karşın kimin istediği, hangi amaçla istediği belli olmayan yasayla ilgili doğru uygulamalar olmadığını düşündüğü için ret oyu verdiğini açıkladı. Sigaraya olan bir düşkünlüğünün söz konusu

olmadığını dile getiren Yıldız, "Sigarayı dilediğim zaman bırakabilirim. Öyle bir sıkıntıdan kaynaklanmıyor. Normal şartlarda benim de bu kanuna evet oyu vermem gerekiyordu, ancak bu çekincelerimizi ifade etmem gerekiyor. Benim verdiğim ret oyu nedeniyle basın kuruluşları beni arıyor, ben de bu sıkıntıları vatandaşlarımla paylaşıyorum" ifadelerini kullandı.

Bu yasanın çıkmasıyla vatandaşlarla uygulayıcıların karşı karşıya geleceğini ve sıkıntılar yaşanacağını söyleyen Yıldız, bunun sıkıntılarını ileride göreceklerini öne sürdü. Yıldız, "Öyle sıkıntılar yaşanırsa çözmek TBMM'nin görevi. Yasa Meclis'te kolay mı uygulanır zor mu bilmiyorum ama yasa varsa herkes buna uymak zorundadır. Biz de bu yasaya uyacağız ve uygulayacağız" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber