Milliyet, YÖK Genel Kurulu üyelerinin profillerini çıkardı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 08 Ocak 2008 07:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

YÖK'te yeni döneme doğru

Hükümetin atadığı YÖK üyeliklerinde AKP'ye yakın isimler var. Ancak Sezer varken yine de ağırlık laiklerdeydi. Gül'ün Köşk'e atanmasının ardından ise YÖK'te dengeler değişiyor gibi görünüyor...

BAHAR ATAKAN Ankara

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in YÖK Başkanlığı'na getirdiği Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in yerine İslami çalışmalarıyla dikkat çeken Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın atanması, yine Sezer tarafından atanan Prof. Dr. Aybar Ertepınar'ın YÖK'ten istifa etmesi ve YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme'nin izne ayrılması, dikkatleri YÖK'teki yeni yapılanmaya yöneltti. Yeni yapılanma, "YÖK'te Sezer'in izi siliniyor" şeklinde yorumlandı.

2547 Sayılı Yükseköğretim Yasası'na göre, Cumhurbaşkanı'nca 7, Bakanlar Kurulu'nca 7, Üniversiteler Arası Kurul'ca (ÜAK) 7, toplam 21 kişi YÖK üyesi olarak belirleniyor. Bakanlar Kurulu ve ÜAK kontenjanından seçilenlerin üyeliğini cumhurbaşkanı onaylıyor. Bakanlar Kurulu'nca belirlenen isimlerin çoğu hükümete yakınlığıyla biliniyor. Üyeler 4 yıl görev yapıyor.

'Sezer'in izi 5 üyeyle devam ediyor'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Özcan'ı YÖK Başkanı seçmesi, bu atamaya tepki olarak Ertepınar'ın istifa etmesi nedeniyle YÖK Genel Kurulu'nda "Sezer'in izi" 5 üyeyle devam ediyor. Sezer'in, cumhurbaşkanlığı kontenjanından atadığı Prof. Ergin Nami Nomer'in 16 Ocak'ta, Prof. Ali Ekrem Özkul'un 2010'da, H. Bülent Serim'in 2011'de, Prof. Tunçalp Özgen'in 2009'da, Prof. Engin Ataç'ın 2009'da görev süreleri sona erecek. Sezer'in ÜAK kontenjanından üyeliğini onayladığı Prof. İlhan Tekeli'nin de görev süresi 16 Ocak'ta bitecek.

Ertepınar'ın yanı sıra ÜAK kontenjanından seçilen Prof. Dr. Ethem Tolga'nın rektörlük seçimi için istifa etmesi ve ÜAK'tan yeniden üye seçilen Prof. Necmi Yüzbaşıoğlu'nun üyeliğinin Gül tarafından onaylanmaması nedeniyle 3 üyelik boş.. Gül'ün, Ertepınar ve Tolga'nın yerine üye ataması bekleniyor. Nomer ve Tekeli'nin yerine de 16 Ocak'tan sonra yeni isimler atayacak olan Gül'ün belirleyeceği isimler Özcan'ın çalışma ekibini oluşturacak.

Kulislerde, atamaların ardından Özcan'ın, Ertepınar'ın yerine belirleyeceği yeni başkanvekilliği için YÖK Denetleme Kurulu üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek'in ismi geçiyor. İşte YÖK Genel Kurulu üyelerinin profilleri...

Köşk'ün atadıkları

Üniversitede yasak kalkacak dedi

Başkan Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan (57):

Gül tarafından Aralık 2007'de atandı. ODTÜ Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi olan Özcan'ın İslami konuları işleyen makaleleri dikkat çekti. Malezya'daki Uluslararası İslam Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışan Özcan, "Üniversitelerde bütün yasakların kaldırılacağını" söyledi. Özcan, Erdoğan'ın başdanışmanı olan Ahmet Davutoğlu'nun yakın arkadaşı. AKP içinde çeşitli araştırmalar yapan şirket Pollmark'ın kurucularından olan Özcan, bir makalesinde, "İslami kurallara göre yaşansaydı az problem olurdu" dedi. Görev süresi Aralık 2011'de bitecek.(GÜL ATADI)

Özcan gelince istifa etti

Prof. Dr. Aybar Ertepınar (64):

ODTÜ İnşaat Bölümü mezunu. Özcan'ın atanmasına tepki olarak başkanvekilliğinden istifa etti. Ertepınar, atamayı "YÖK'ün etkinliğini silmeye yönelik girişim" olarak değerlendirirken, "Sanıyorum, YÖK'te artık daha siyasi kararlar alınacak" dedi. İlk kez 2001'de Bakanlar Kurulu kontenjanından YÖK üyesi olan Ertepınar, dönemin YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz tarafından başkanvekilliğine seçildi. Görev süresi bitince Ertepınar'ı, bu kez Sezer, cumhurbaşkanlığı kontenjanından üye olarak atadı. İstifa etmeseydi Ekim 2009'da görev süresi sona erecekti.

(SEZER ATADI)

2010'a kadar görevde

Prof. Dr. Ali Ekrem Özkul (54):

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü mezunu. Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı. Uzmanlık alanı, açık ve uzaktan teknoloji destekli eğitim. İlk defa 2002'de YÖK üyesi olan Özkul, 2006'da Sezer tarafından ikinci kez YÖK üyeliğine atandı. Görev süresi Aralık 2010'da bitecek.

(SEZER ATADI)

Sayıştay'da denetçiydi

H. Bülent Serim (60):

Ankara İktisadi ve İdari Bilimler Akademisi mezunu. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı iken Sezer tarafından Ağustos 2007'de YÖK üyesi olarak atandı. Sayıştay'da denetçilik ve başdenetçilik yapan Serim, Anayasa Mahkemesi'nde raportörlük ve genel sekreterlik, Turizm Bakanlığı'nda ise Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Görev süresi Ağustos 2011'de bitecek.

(SEZER ATADI)

Sezer'in özel doktoru

Prof. Dr. Tunçalp Özgen (62):

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu. Özgen, 1999'da başladığı rektörlük görevini 8 yıl sürdürdü. Rektörlüğü Prof. Dr. Uğur Erdener'e devretti. Sezer tarafından 2005'te YÖK üyesi olarak seçildi. Sezer'in bel rahatsızlığı döneminde özel doktorluğunu yaptı. Görev süresi Temmuz 2009'da bitecek.

(SEZER ATADI)

Soruşturma geçirdi

Prof. Dr. Engin Ataç (50):

Anadolu Üniversitesi Kamu Maliyesi bölümü mezunu. 1997-2005 yılları arasında bu üniversitenin rektörlüğünü yaptı. Sezer tarafından 2005'te rektör iken YÖK üyesi olarak atandı. Ataç, 2004'te YÖK Kanun Taslağı üzerinde Milli Eğitim Bakanlığı ile çalışacak 3 kişilik ekibe ÜAK'tan seçildi. Ataç, evine aldığı başta jeneratör olmak üzere 10 bin YTL'yi bulan ev eşyalarını inşaat malzemesi gibi gösterip üniversiteye fatura ettiği iddiasıyla soruşturma geçirdi ancak YÖK yargılanmasına izin vermedi. Görev süresi Temmuz 2009'da bitecek.

(SEZER ATADI)

16 Ocak'ta görevi bitiyor

Prof. Dr. Ergin Nami Nomer (73):

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Bu üniversitede öğretim üyesi iken 2002'de yaş haddinden emekli oldu. Sezer tarafından 2004'te YÖK üyesi olarak seçildi. Görev süresi 16 Ocak 2008'de bitecek.

(SEZER ATADI)

ÜNİVERSİTELER ARASI KURUL

Özcan 'Yetki kullanma' deyince izne ayrıldı

Prof. Dr. İsa Eşme (61):

İstanbul Üniversitesi Fizik Bölümü mezunu. Özcan, YÖK Genel Kurulu'nca başkanvekilliğine seçilen Eşme'den yetkilerini kullanmamasını istedi. Eşme, bunun üzerine izne ayrıldı. Yapılacak ilk YÖK Genel Kurulu'nda Eşme'nin başkanvekilliğine devam edip etmemesiyle ilgili oylama yapılacak. Eşme, başkanvekilliğine yeniden seçilmese de YÖK Genel Kurulu'ndaki görevi Şubat 2009'da bitecek.

Teziç'i eleştirmişti

Prof. Dr. Atilla Eriş (63):

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi mezunu. Sezer, üyeliğini 2005'te onayladı. Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi olan Eriş, YÖK Genel Kurulu'nun verimli çalışmadığını savundu. Teziç'in YÖK yürütme kurulunu kaldırmasını ise "Teziç, 4 yılı boşa harcadı" şeklinde yorumladı. Ocak 2009'da görev süresi dolacak.

Gül henüz onay vermedi

Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu (52):

Galatasaray Üniversitesi Rektör Yardımcısı. Anayasa hukukçusu. Sezer, üyeliğini 2003'te onayladı. Aralık 2007'de görev süresi sona erdi. ÜAK'ta geçen ay yapılan seçimde en fazla oyu alan Yüzbaşıoğlu'nun ismi onaylanmak üzere Gül'e gönderildi. Gül, henüz Yüzbaşıoğlu'na onay vermedi. Yüzbaşıoğlu, Teziç'in 1992'de TÜSİAD için hazırladığı "sivil anayasa" taslağına katkıda bulundu. Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklamasıyla başlayan tartışmalarda eski TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın, "184 milletvekiliyle oturumu açarım" sözlerine karşılık Yüzbaşıoğlu, 367 milletvekilinin şart olduğunu, bunun aksinin Anayasa'ya karşı hile sayılacağını söyledi. Yüzbaşıoğlu, hükümetin yeni anayasa çalışmalarına karşılık Türkiye Barolar Birliği'nce hazırlanan anayasa taslağını yazan ekipte yer aldı.

YÖK'e rapor hazırladı

Prof. Dr. Fikret Şenses (60):

İngiltere Warwick Üniversitesi İktisat Bölümü mezunu. ODTÜ İktisat Bölümü öğretim üyesi. ÖSYM Başkanı iken ÜAK kontenjanından YÖK üyesi olan Savaş Küçükyavuz'un istifası nedeniyle yeni üye belirlemek için yapılan seçimde en yüksek oyu aldı. Sezer, 2005'te YÖK üyeliğini onayladı. YÖK'ün hazırladığı Türkiye'nin Yükseköğretim Stratejisi Raporu'na katkı sağladı. Eylül 2009'da görev süresi dolacak.

Kent filozofu ve bilgesi

Prof. Dr. İlhan Tekeli (71):

1970'den bu yana ODTÜ Şehir ve Bölge Planlamacılığı Bölümü'nde öğretim üyeliği yapıyor. Tarih Vakfı'nın kurucu başkanı. TÜBA üyesi. Bilimsel üretkenliğiyle bilinen Tekeli, "nadir bulunan bir kent filozofu ve bilgesi" olarak tanımlanıyor. Üyeliği Sezer tarafından 2004'te onaylanan Tekeli'nin görev süresi 16 Ocak'ta dolacak.

TÜBİTAK ödülü sahibi

Prof. Dr. Mustafa İlhan (62):

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu. Üyeliği, 2004'te Sezer tarafından onaylandı. YÖK Denklik Komisyonu'nda görevliyken YÖK üyesi oldu. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi. TÜBİTAK Bilim Ödülü'ne sahip. Görev süresi Haziran 2008'de bitecek.

'Teziç'in adamı' dendi

Prof. Dr. Ethem Tolga (58):

İTÜ Makina Fakültesi mezunu. Sezer, üyeliğini 2004'te onayladı. Teziç gibi kökten Galatasaraylı olan Tolga, YÖK'ün bugünkü yapısıyla yetersiz kaldığını ve yenilenmesi gerektiğini savunarak, "Adı YÖK mü olur başka bir şey mi olur ama bir üst kuruluşa ihtiyaç var. Onun dışında üniversiteler serbest ve özgür olmalıdır" dedi. Hakkında, "Teziç'in adamı" şeklinde söylentiler çıkan Tolga, Galatasaray Üniversitesi Rektörlüğü'ne adaylığını koyunca üyelikten istifa etti. Bu üyelik için ÜAK'ta henüz seçim yapılmadı.

Hükümetlerin atadıkları

Babası Milli Görüşçü

Prof. Dr. Yekta Saraç (45):

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi mezunu. 2005'te YÖK üyesi oldu. Milli Görüşçü olarak bilinen ve AKP'ye yakın bir isim olan Emin Saraç'ın oğlu. Emin Saraç, Gül'ün de "hocası" olan İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sabahattin Zaim'in cenaze namazını kıldırmıştı. Görev süresi Ekim 2009'da bitecek.

Zinaya hapis önermişti

Prof. Dr. İzzet Özgenç (48):

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer'in asistanlığını ve Erdoğan'ın hukuk danışmanlığını yapan Özgenç, 2005'te TCK görüşmeleri yürütülürken, "zinanın hapisle cezalandırılmasının suç olmasını" önerdi. Tasarıya, "Bir başkasıyla zina eden evli kişi, diğer eşin şikâyeti üzerine 2 yıl hapis cezası alır" hükmünün eklenmesini istedi. Hükümet, tepki üzerine öneriden vazgeçti. Ataması, Sezer tarafından 2007'de onaylanan Özgenç'in görev süresi Mart 2011'de bitecek.

YÖK'e atanan ilk ilahiyatçı

Prof. Dr. Halis Ayhan (64):

Konya Yüksek İslam Enstitüsü mezunu. Sezer, atamasını 2005'te onaylandı. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi olan Ayhan, YÖK'e atanan ilk ilahiyatçı oldu. Ayhan, imam hatip ve meslek lisesi öğrencilerine üniversiteye girişte uygulanan farklı katsayının kaldırılmasını ve üniversitelere kılık-kıyafet serbestliği getirilmesini savundu. Görev süresi Mart 2009'da bitecek.

Doğramacı'ya yakın

Prof. Dr. Enver Hasanoğlu (62):

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu. Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. İhsan Doğramacı'ya yakınlığıyla bilinen Hasanoğlu, Sezer'in onayıyla 2006'da YÖK üyesi oldu. "Doğramacı kontenjanından YÖK üyesi oldu" eleştirisi alan Kerkük doğumlu Hasanoğlu, iki dönem Gazi Üniversitesi Rektörlüğü yaptı. Doğramacı Ailesi ile Gül arasındaki son dönemdeki yakınlaşma Hasanoğlu'nun YÖK Başkanlığı için isminin geçmesine neden oldu. Görev süresi Haziran 2010'da bitecek.

TRT günleri kısa sürdü

M. Emin Kuz (49):

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. RTÜK tarafından Bakanlar Kurulu kararıyla TRT Yönetim Kurulu üyeliğine getirilen, ancak Danıştay'ın işlemi iptal ederek görevden aldığı Kuz, 2005'te YÖK üyeliğine getirildi. Sezer'in, atamalarda kadrolaşma uyarısının ardından, Danıştay, Kuz'un TRT Yönetim Kurulu üyeliğine atanmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini durdurmuştu. Gül, Kuz'u Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcılığı'na getirdi. Görev süresi Ekim 2009'da bitecek.

Belediyede görev yaptı

Prof. Dr. Bülent Zülfikar (50):

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu. Çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda uzman. Türkiye Hemofili Derneği'nin kurucusu. YÖK Başkanlığı için ismi geçti. Erdoğan'ın belediye başkanlığı döneminde, 1994-1997 arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı yaptı. Görev süresi Eylül 2008'de sona erecek.

Gül'ün ilk atadığı isim

Prof. Dr. Yunus Söylet (52):

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu. Çocuk cerrahı olan Söylet, Bülent Zülfikar'a yakınlığıyla biliniyor. Gül tarafından atanan ilk YÖK Genel Kurulu üyesi. Görev süresi Eylül 2011'de bitecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber