Kış lastiği ile fren mesafesi kısalıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Ocak 2008 12:36, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Kaygan zeminde standart lastiklere oranla yüzde 50 oranında daha iyi bir yol tutuş ve frenaj sağlayan kış lastikleri, fren mesafesinin 10 metreye kadar kısalmasını sağlıyor.

Türkiye'de henüz çok yaygın olmayan kış lastiği kullanımı, Avrupa'da yoğun talep görüyor. Avrupa'daki genel alışkanlığın aksine, Türkiye'de sürücüler kış lastiği kullanma ihtiyacını sadece kar yağdığı gün hissediyor. Kötü durumdaki lastikler ise, zaten olumsuz olan şartlarda gücü yere sağlıklı iletemediğinden otomobili güvenle kullanmak mümkün olmuyor. Kış şartlarında güvenle otomobil kullanmak için öncelikle lastik dişlerinin yeterli derinlikte olması gerekiyor. Sırt deseni üzerindeki bu oluklar ıslak zeminde suyu boşalttığı gibi, karlı zeminde de kar tabakasına saplanarak tutunma ve çekiş gücü sağlıyor. Karlı zeminde daha iyi çekiş gücü sağlayabilmek için genel kanının aksine lastik basınçlarını bir miktar artırmak gerekiyor. Böylece olukların arasındaki mesafe açılıyor, lastiğin tabanının yere temas eden alanı daralıyor ve lastik karda daha iyi tutunuyor. Bu durumda lastikte taban deseninin daha az bir yüzeyi zemine basacağı için birim alana düşen ağırlık yani basınç da artıyor.

Karla kaplı zeminlere en uygun lastiklerin kış lastikleri olduğunu ifade eden Gündoğmuş Otomotiv Akaryakıt Tesisleri San. ve Tic. Ltd. Şti. Müdürü Hakan Gündoğmuş, "Kış lastikleri kaygan zeminde standart lastiklere oranla yüzde 50 oranında daha iyi yol tutuş ve frenaj sağlarlar. Kış lastiğinin kauçuk karışımı yuvarlanmaya başladığında standart lastikten daha çabuk ısınır. Ayrıca havanın soğumasına rağmen yapısı büzüşmediği için daha gergin durur. Bu sayede desen aralıkları küçülmez, lastiğin tutunma kabiliyeti artar. Kış lastiğinin taban desenindeki kılcal çizikler de tutunmayı artırır. Yeni nesil kış lastiklerinde kullanılan silisyum minerali düşük sıcaklıklarda lastik kauçuğunun yumuşaklığını artırarak, normal sıcaklık şartlarındakine benzer tutunma sağlıyor" dedi.

Kış lastiğinin sadece karda değil yağmur, çamur ve hatta buz gibi tüm kaygan zeminlerde standart lastiğe göre avantajlı olduğunu vurgulayan Gündoğmuş, "Ancak sadece çekişin bulunduğu tekerleklere değil, dört tekerleğe birden kış lastiği takmak gerekir. Çekişin bulunduğu tekerleklere kış lastiği takıp diğer tekerleklerdeki standart lastikler korunursa otomobilin tekerlekleri arasındaki farklı tutunmadan dolayı önden veya arkadan savrulma ihtimali doğar. Fakat kış lastikleri parlak buz gibi çok daha kaygan zeminlerde tam tutunma sağlayamazlar. Bu tür zeminler için patinaj zinciri veya patinaj paleti kullanmak gerekir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber