Kök hücre tedavisi açılıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Ocak 2008 12:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Kök hücre teknolojisinin gelecek 10 yıl içinde hastalıkların ve yaraların giderilmesinde yaygın olarak kullanılabileceği belirtildi.

Ekibiyle birlikte, Kasım ayında insan derisi hücrelerini kök hücreye dönüştüren bir yöntem geliştiren Kyota Üniversitesi'nden Şinya Yamanaka, bu teknoloji sayesinde bu alanda birçok yeni ilerlemenin yaşanabileceğini ve birçok laboratuvarın yeni buluşlara imza atmak için yarıştığını söyledi.

Tokyo'da gazetecilerle bir araya gelen Yamanaka, kök hücre teknolojisinin hastanelerde kullanılmasının zaman meselesi olduğunu belirterek, yaklaşık 10 yıl sonra bunun gerçekleşebileceğini söyledi.

Yamanaka ekibinin insan embriyosu kullanmadan ürettiği kök hücreler, insan vücudunda 220 farklı hücre tipine dönüşebiliyor. Nakledilen kök hücrelerin, hastalıklı veya zarar görmüş olan hücre, doku veya organların yerini alarak hastalıkların tedavisinde çok önemli bir potansiyele sahip olduğu belirtiliyor.

Kök hücre elde etmek için embriyonun tahrip edilmesinden dolayı şu ana kadar bu alandaki çalışmalar büyük bir tartışma konusu olmuştu. ABD'nin Winconsin Ünirvesitesi'nden James Thomson'ın başkanlığındaki ABD'li araştırmacılarla birlikte çalışan Yamanaka'nın başarısı, embriyo üzerindeki çalışmalara büyük tepki gösteren Katolik Kilisesi'nin de övgüsünü almıştı.

Yamanaka, geliştirilen alternatif yöntem sayesinde etik tartışmaların aşıldığını, bu nedenle kök hücre alanındaki çalışmaların büyük bir ivme kazandığını kaydetti.

İnsan derisinde kök hücre elde etmenin basit bir teknoloji olduğunu kaydeden Yamanaka, "İhtiyacınız olan tek şey basit bir hücre teknolojisi, bunun için özel bir teknolojiye veya ekipmanlara ihtiyacınız yok" dedi.

Yamanaka, araştırma sahasında bilim adamları arasında yaşanan rekabetin kendisini stresli çalışmaya zorladığını belirterek, "Son teknoloji herşeyi, süreci hızlandırdı çünkü rekabet var. Bu da tedavi edilmeyi bekleyen hastalar için çok iyi bir haber" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber