İdare mahkemesi, Dinçer'in 'intihal' kararını onaylandı

Haber Giriş : 10 Ocak 2008 08:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Ankara 1. İdare Mahkemesi, eski Başbakanlık Müsteşarı, AKP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Ömer Dinçer'in intihal (aşırma) yaptığı gerekçesiyle üniversitelerde görev yapamayacağına hükmeden YÖK'ün kararını yerinde buldu. Mahkeme, Dinçer'in kararın iptali istemiyle açtığı davayı, 3 kişilik bilirkişi komisyonundan 1'e karşı 2 oyla 'intihal yapıldığı' görüşü çıkması üzerine reddetti. Dinçer, temyizden de sonuç alamazsa, kesinleşecek 'intihal' kararı nedeniyle hiçbir üniversitede öğretim üyeliği yapamayacak.

Yrd. Doç. Dr. Yahya Fidan ile birlikte 1996'da yayımladığı "İşletme Yönetimi" adlı kitabında, Prof. Dr. Tamer Koçel'in İşletme Yöneticiliği kitabından 'intihal' yaptığı öne sürülen Dinçer, yargıdan da umduğunu bulamadı. YÖK Disiplin Kurulu, Ekim 2005'te, bu tarihte Başbakanlık Müsteşarı olan Dinçer'le ilgili intihal iddialarını karara bağladı. Kurul, intihal yapıldığı ancak zamanaşımına girdiği için yaptırım uygulanamayacağına yönelik Marmara ve Sivas Cumhuriyet üniversitelerince hazırlanan raporları inceledi. Eylemin zamanaşımına girdiği saptamasına katılmayan kurul, bir öğretim üyesine verilebilecek en ağır disiplin cezasına hükmetti. Kurul, Disiplin Yönetmeliği'nin 11. maddesi uyarınca Dinçer'in, Türkiye'deki üniversitelerde öğretim üyeliği yapamayacağına karar verdi. Daha önce YÖK'ün soruşturma yetkisi olmadığını savunan Dinçer, karara itiraz etti. Ancak YÖK Genel Kurulu itirazı gündemine almadı. Bunun üzerine Dinçer, kararın iptali istemiyle dava açtı.

Bilirkişi raporu

Ankara 1. İdare Mahkemesi, Dinçer'in başvurusunu karara bağladı. YÖK'ün kararını yerinde bulan ve Dinçer'in iptal talebini reddeden mahkeme, 6 sayfalık gerekçeli kararını tamamladı. Kararda, Dinçer'in intihal yapıp yapmadığının 3 kişilik bilirkişi komisyonunca incelendiği, komisyonda görevli 1 öğretim üyesinin "İntihal yapmamıştır" görüşüne karşılık, 2 öğretim üyesinin "İntihal yapmıştır" görüşünü savunduğu belirtildi.

Kararda, "Bir öğretim üyesinin intihal değil ihmal olduğuna yönelik azlık oyuna karşın, diğer iki öğretim üyesinin intihal eyleminin gerçekleştiğine yönelik bilimsel görüş bildirdikleri anlaşılmakta, itiraz edilmeyen bilirkişi raporunun hukuki ve bilimsel nitelikte olduğu, karar vermeye esas alınabileceği saptanmıştır" denildi.

Gözler temyizde

Dinçer'in kararı temyiz etmesi halinde son kararı Danıştay verecek. Danıştay, Dinçer'in intihal yaptığına hükmederse dava kesin olarak sonuçlanacak ve Dinçer öğretim üyeliği yapma hakkını kaybedecek. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre intihal suçları, şikâyet halinde 1 yıla kadar hapisle cezalandırılıyor. Ancak aleyhinde şikâyet olmadığı için Dinçer hakkında ceza davası açılmadı. Prof. Tamer Koçel, "Dinçer beni arayarak özür diledi ve kitabını yayından çekeceğini söyledi. Özrünü kabul edip etmemem çok önemli değil" demişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber