Elektrikli ısıtıcılar Doğu'yu kararttı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Ocak 2008 12:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van Gölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (VEDAŞ) Bölge Müdürü Muammer Yavuz, Van'da son 2 ay içinde 25 bin civarında infrared tarzında elektrikli ısıtıcı satıldığını bildirdi.

Son günlerde Doğu Anadolu bölgesinde yaşanan voltaj düşüklüğüyle ilgili AA muhabirine bilgi veren VEDAŞ Bölge Müdürü Yavuz, Van'da son 2 ay içinde 25 bin civarında infrared ve benzeri elektrikli ısıtıcı satıldığını ve bu satışlarla birlikte kaçak elektrik kullanımının da arttığını belirtti.

İnfrared ısıtıcıların 3 kilovatsaat elektrik çektiğini ifade eden Yavuz, kalorifer ve soba ile ısınan vatandaşlar bunları kullanma yerine bu tarzdaki ısıtıcıları kullanarak elektriğe yüklendiklerini söyledi.

Aşırı soğuklar nedeniyle herkesin elektrikli ısıtıcı kullandığını ve bu nedenle Van ilinin Aralık ayında Keban Barajı'ndan 152 megavat elektrik çektiğini ifade eden Yavuz, şöyle konuştu:

''Yaz aylarında 35 megavat elektrik kullanıyorduk, kışın özellikle aralık ayında hava sıcaklığının eksi 20'lere düşmesinin ardından bu rakam 152 megavata çıktı. Bunun karşısında şok olduk. Van tarihinde böyle bir şey görmedi. Bunun en büyük nedeni infrared tarzındaki ısıtıcıların kullanımıdır.''

Bu tür ısıtıcılar nedeniyle elektriğe aşırı bir yüklenme olduğunu anlatan Yavuz, ''Aşırı yük olunca son 2 ay içerisinde bölgede bulunan 100 civarında trafomuz ve bunlarda bulunan yüzlerce şalter yandı. Özellikle akşam saatlerinde ısıtıcıları devreden çıkarmalarını istiyoruz. Abonelerimizin sabah ve akşam saatlerinde tasarruf yapmalarını bekliyoruz'' şeklinde konuştu.

-KAÇAK ELEKTRİKLE MÜCADELE-

Haftada 3 gün 150 kişilik ekiple kaçak elektrikle mücadele ettiklerini belirten VEDAŞ Müdürü Yavuz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Trafo merkezlerinin sinyal verdiği yerlerde özellikle kaçak elektrikle mücadele ediyoruz. Van merkezde son bir ay içeresinde ekiplerimiz bin 300 kaçak elektrik kullanımı tespit etti. Köylerde kaçak elektrik kullanımı ve faturalarını ödemeyenlere yönelik toplu elektrik kesimi yaptık. Bölgedeki kayıp, kaçak ve fatura tahsilatlarından Van'da 6, Bitlis'te 3, Muş'ta 4 ve Hakkari'de ise 2 milyon YTL para tahsilatı yaptık.''

Elektrik kullanımının geçen yıllara nazaran düştüğünü ifade eden Yavuz, ''Yapılan kontrollerden ziyade, düşmesindeki en büyük etkenlerden biri müftülüğün camilerde vatandaşlara vaaz vermesi. Din adamlarının kaçak elektrik kullanımının dinen sakıncalı olduğunu belirtmesiyle kullanım azıldı. Ayrıca ilçe merkezlerinde ailelerin önde gelenleri ile yaptığı görüşmeler de etkili oldu'' diye konuştu.

İran'ın Türkiye'ye 40 megavat elektrik gönderdiğini ancak bir haftaya yakındır bu elektriğin kesildiğini belirten Yavuz, ''Bölgemize verdiği elektrik kesilmiş durumda. İran'da yaşanan soğuklardan dolayı ve iç sıkıntıdan dolayı üretimin düşmesi nedeniyle elektriği kestiklerini bize bildirildi. TEİAŞ'ın görüşmeleri devam ediyor sistemlerinin düzelmesiyle elektrik verileceği yönünde bilgi alındı'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber