13 Ocak 2007'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 13 Ocak 2008 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKA HABER AJANSI HABERLERİ

-ERDOĞAN MADRİD YOLCUSU

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Başbakan, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun davetlisi olarak bu ülkeye gidiyor.

-?1. Medeniyetler İttifakı Forumu?na katılmak üzere İspanya'ya giden Başbakan Erdoğan'a Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan eşlik edecek. İspanya'da iş ve siyaset dünyasından temsilcilerle de çeşitli temaslarda bulunacak olan Erdoğan, 16 Ocak Çarşamba günü yurda dönecek.

-CHP'DE İL KONGRELERİ YAPILIYOR

-CHP'de Mart ayında yapılması planlanan olağan kurultaya ilişkin süreç devam ediyor. İlçe kongrelerinin tamamına yakınını tamamlayan CHP'de il kongrelerine de devam ediliyor. Hazırlanan takvime göre, bugün Ankara, Diyarbakır ve Kocaeli'de il kongreleri gerçekleştirilecek. Kongrelere önümüzdeki hafta da devam edilecek.

-301 BU HAFTA MECLİS'TE

-Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesi, AKP tarafından yasa teklifi olarak Meclis Başkanlığı'na sunulacak.

-TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülecek olan ve 22. dönemde veto edilen Vakıflar Yasa Tasarısı da haftanın en önemli gündem maddeleri arasında.

-TBMM Genel Kurulu'nda ise temel ceza kanunlarına uyumu öngörülen 170 özel kanunun görüşmelerine devam edilecek.

-GÜL YARIN MISIR'A GİDİYOR

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in davetlisi olarak, yarın Mısır Arap Cumhuriyeti'ne gidecek.

-Arap Ligi Merkezi'ni ziyaret edecek olan Gül, Türk ve Mısırlı işadamlarının katılımıyla düzenlenecek Türk-Mısır İş Forumu'nda bir konuşma yapacak. Gül, 6 Ekim Sanayi Şehri'nde kurulacak Türk Sanayi Bölgesi'nin temel atma törenine de katılacak. Gül, ayrıca, İskenderiye Kütüphanesi ile Avrupa-Akdeniz Süreci çerçevesinde faaliyet gösteren Anna Lindh Kültürlerarası Diyalog Vakfı'nı da ziyaret edecek.

-YARGITAY BAŞKANLIK SEÇİMLERİ YENİDEN BAŞLIYOR

-Tıkanma noktasına gelen Yargıtay Başkanlığı seçimleri yarın yeniden başlayacak. 25 Aralık günü başlayan seçimler sonrasında 20 tur yapılmasına rağmen adaylar salt çoğunluk olan 126 oy alamadığı için seçimlere iki hafta ara verilmişti. Yarın yeniden başlayacak olan seçimlerde 5 aday yarışacak.

-DP GENEL BAŞKANI SOYLU: ?MERKEZ SAĞDA BÜTÜNLEŞME DOĞAL SÜRECİNDE GELİŞECEK?

-Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman Soylu, merkez sağ bütünleşmesinin ?doğal sürecinde? gerçekleşeceğini söyledi. Yeni bir siyaset anlayışı ile yola çıktıklarını söyleyen Soylu, merkez sağın siyaset yapma zeminini tekrar belirgin hale getireceklerini kaydetti. Soylu, ?Dar, statükocu, kalıpçı, söylenecek sözlerin sınırları belli, ?aman bizim dışımızda kimse bir görüş belirtmesin', ?küçük olsun bizim olsun' mantığındaki bir siyaset anlayışını kabul etmiyoruz? diye konuştu.

-ALEVİLERİN ?TEKKE? KAVGASI

-Anadolu Alevileri'nin önde gelen temsilcilerinden Hubyar Sultan'ın Tekkesi, Alevileri bir birine düşürdü. 500 yıllık Hubyar Sultan Tekkesi, ?miras tartışmaları nedeniyle? mahkemelik oldu. Tekkenin yıllardır koruyuculuğunu üstlenen Temel ailesinin, türbenin de içinde bulunduğu araziyi kendi adlarına tabuya kaydettirmek istemesi üzerine Hubyarlılar ayaklandı. Devreye giren Hubyar Kültür Vakfı, Tokat Kadastro Müdürlüğü'ne başvurarak Hubyyar Sultan Tekkesi ve diğer unsurlarının ?köy tüzel kişiliği? adına tescil ettirdi.

-Hubyar Kültür Vakfı Başkanı Cemal Coşkun, ?Hubyar Türbesi'de Anadolu'da bulunan diğer Türbeler gibi adına ve aslına yakışır türde yönetilmeli, restore edilmelidir. Her Hubyarlı Hubyar Sultan'ın torunudur. Hepsi Hubyar Türbesi üzerinde eşit, manevi, kamusal haklara sahiptir. Hiç kimsenin Hubyar'a ?mal' deme hakkı yoktur? dedi.

-TOKİ 5 YILDA 283 BİN KONUT YAPTI, DEVLET BÜTÇESİNE 11 MİLYAR YTL KAYNAK SAĞLADI

-TOKİ, 1 Ocak 2003-28 Kasım 2007 tarihleri arasında 283 bin 147 konut yaptı. Bu konutlardan 238 bin 654'ünü sosyal konutlar oluştururken, 44 bin 493 konut ise TOKİ ve Emlak Konut'un ?Arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı? uygulamasıyla yapıldı. TOKİ, konutun yanı sıra yine 5 yılda 9 bin 976 derslikli 349 okul, 270 ticaret merkezi, 60 spor salonu, 66 sağlık ocağı, 15 hastane ve 36 kütüphane yaptı. TOKİ yatırım maliyeti yaklaşık 17 milyar YTL olan bin 700 ayrı ihale gerçekleştirirken, konutlardan ekonomiye aktarılan pay ise 11 milyar YTL'yi buldu.

-BEŞ YILDA 11 KAT BÜYÜYEN SICAK PARA 107 MİLYAR DOLAR OLDU

-Yabancıların Türkiye'deki portföy yatırımlarının toplam hacmi geçen yıl yüzde 63.4 oranında 41.6 milyar dolar büyüyerek 107 milyar doları aştı. Yabancı yatırımcıların özellikle İMKB'deki hisse senedi portföyünün değeri yüzde 100'den fazla büyüyerek 70.3 milyar dolara ulaştı. İMKB'deki hisse senedi adedinin yüzde 59'una sahip yabancılar piyasa değeri itibariyle ise yüzde 72.4 paya ulaştılar. 2007 sonu itibariyle yabancıların DİBS portföyü 5.6 milyar, mevduatları da yaklaşık 5 milyar dolar oldu.

-Sıcak para hacmi AKP tek parti hükümetlerinin iş başında olduğu son beş yılda 11 kat büyüdü. Söz konusu hacim 2002 sonunda 8.9 milyar dolar düzeyinde bulunuyordu.

-PİYASA CEPHESİNDE DEĞİŞEN BİRŞEY YOK

-Mortgage kredilerinde yaşanan kriz nedeniyle 2007 yılını huzursuz kapatan piyasalar, 2008'in ilk yarısında da ?derde deva? bir gelişme beklemiyor. Önümüzdeki hafta ABD'de açıklanacak enflasyon, perakende satış verileri ile JP Morgan ve Citigroup gibi dev şirketlerin kar rakamları piyasa oyuncularının gözünü korkutuyor. ANKA'ya konuşan uzmanlar ?Piyasaların rengi çok hoş olmayabilir? değerlendirmesinde bulunuyor.

-ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİK REFORMU'NA KARŞI EYLEM HAFTASI

-Meclis gündemine 15 Ocak'ta gelecek olan Sosyal Sigortalar Reformu'na karşı işçi ve memurlar, bir dizi uyarı eylemi gerçekleştirecek.

-NÜFUS CÜZDANLARINDA 'ÖZÜRLÜ BİLGİSİ YER ALMASIN' DAVASI

-Engelliler veri tabanı oluşturulması ve engellilik bilgisinin nüfus cüzdanlarında yer almasına dair yönetmeliğin iptali talebi yeniden gündeme gelecek. İzmirli avukat Senih Özay'ın açtığı dava, 5 Şubat Salı günü Danıştay 10. Dairesi'nde görülecek. Avukat Özay, açtığı davada nüfus cüzdanlarında engellilik bilgisinin yer almasının AİHS, anayasa, hukuka ve ahlaka aykırı olduğunu savunuyor.

-SU TASARRUFU SAĞLAYAN EKONOMİK KLOZET PAZARINDA HAREKETLENME

-Son dönemde, toplam klozet satışlarının yüzde 60'ı, toplam üretimin de yüzde 30'u ekonomik klozetlerden oluşuyor. Su tasarrufunu sağlamaya yönelik ekonomik klozet üretiminde ilk kuruluşlardan biri olan Ece Banyo'nun Satış ve Pazarlama Müdürü Yakup Fırat, yeni nesil klozetlerin piyasadan iyi bir taleple karşılaştığını, 2007'nin sadece son 4 ayında 10 bin adete yakın yeni nesil klozet sattıklarını söyledi.

-Fırat, yeni nesil ekonomik klozetlerin tüm Türkiye'de yaygınlaşmasıyla çok önemli miktarda su tasarrufu sağlanacağını ve sadece kendi firmalarının sattığı klozetlerin evlerde kullanımı sayesinde, önümüzdeki bir yıl içinde 380 bin ton su tasarrufu yapılacağını ve bunun parasal karşılığının da 1 milyon 520 bin YTL olacağını belirti.

-YILIN ŞİRKETİ SEÇİLEN ARBEL, DÜNYA LİDERLİĞİNİ HEDEFLİYOR

-Dünya Gazetesi tarafından yapılan ?Ekonominin Şeref Kürsüsü'nde Yılın Şirketi seçilmesinin yanı sıra, Kanada'da da sektöründe yılın şirketi seçilen Arbel, dünya liderliğini hedefliyor. Dünyada ?mercimek lideri' olarak tanınan Arbel, bu yıl makarna sektöründe de liderliğe oynamayı planlıyor.

-BM MÜSTEŞARI MELKERT: HOLLANDA'DA TÜRKLERİN İSTİHDAMI İÇİN EK ÖNLEM GEREKİR

-BM Genel Sekreter Müsteşarı ve BM Kalkınma Programı (UNDP) Başkan Yardımcısı Ad Merkelt, Şili'de düzenlenen ?Küresel Dünya'da Adalet ve İş? konulu seminerde Hollanda ve Şili'deki sosyal koşulları karşılaştırdı.

-YARGITAY, ?SENİ BIÇAKLAMIŞTIM, BU KEZ ÖLDÜRECEĞİM? SÖZÜNÜ TEHDİT SAYDI

-Yargıtay 2. Ceza Dairesi, ?Daha önce seni bıçaklamıştım ucuz kurtuldun, bu kere seni öldüreceğim" diyen sanığın tehdit suçundan beraatine karar veren Susurluk Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararını bozdu. Yargıtay, öfkenin suç kastını kaldıran bir etkisinin bulunmadığı, bir tehlike suçu olan tehdidin, bu suçla korunan hukuki yararı ihlal etmeye objektif olarak elverişli (ciddi) olmasının yeterli olduğuna ve mağdur üzerinde korkutucu etki yaratmasının aranması gerektiğine karar verdi.

-CAZIN USTALARI İŞ SANAT'TA

-Hard-Bop Caz'ın önemli isimlerinden trombon sanatçısı Curtis Fuller ve dört müzisyenden oluşan Curtis Fuller Quintet 22 Ocak Salı günü saat 20.00'de İş Sanat'ta caz severlerle buluşacak.


ANADOLU HABER AJANSI HABERLERİ

1- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İspanya'ya gidiyor.

- Erdoğan, resmi ziyarette bulunmak ve Medeniyetler İttifakı 1. Forumu'na katılmak üzere İstanbul'dan Madrid'e gidecek.

2- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, GAP illeri kapsamında Şırnak'ta incelemelerde bulunacak.

3- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, İstanbul'da, Türkiye Gümrük Müşavirleri derneklerince düzenlenen 12. Ortak Toplantıya katılacak.

4- Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Çorum'da Boğazkale ilçesi Yazılıkaya-Hattuşaş Örenyeri, Boğazkale Müzesi, Alacahöyük Örenyeri, Ortaköy (Sapinova) Örenyeri ve Çorum Müzesi ile Çorum Kalesi'nde incelemelerde bulunacak.

5- Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul'da, Sivas Kelkit Vadisi Platformu Toplantısı ve Birlik Yemeği'ne katılacak.

6- Siyasi partilerden...

- CHP Ankara il kongresi parti genel merkezinde toplanacak.

- BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, İzmir'de basın toplantısı yapacak.

- HÜRPARTİ ve Halkın Yükselişi Partisinin birleşme kararından sonra iki partide genel başkanlık görevini yürüten Yaşar Okuyan ve Yaşar Nuri Öztürk, HYP genel merkezinde yapılacak ilk MKYK toplantısı öncesinde açıklamalarda bulunacak.

- Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, partisinin Adana il başkanlığı tarafından düzenlenen toplantıya katılacak.

7- Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Rene van der Linden, Ankara'ya geliyor.

8- ABD Başkanı George Bush'un Orta Doğu gezisi sürüyor.

- Bush, Bahreyn'deki ABD üssünü ziyaret ettikten sonra, Birleşik Arap Emirlikleri'ne gidecek.

- Bush, BAE'de Şeyh Halife Bin Zeyd El Nahayan ile bir araya gelecek ve bölgede özgürlük konulu bir konuşma yapacak.

9- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Balkan Göçmenleri Derneği Genel Kurulu'na katılacak.

10- İzmir'in zemini incelenecek.

- Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesinin iş birliğiyle yürütülecek proje kapsamında, kent merkezi, Aliağa ve Menemen'de 16 sismik istasyon kurulacak.

11- İthal içkide fiyat oyunu...

- Maliye Bakanlığı, ithal içkide yüksek vergiden kaçmak için gümrükte düşük beyana karşı çözüm arıyor.

- Bir Maliye yetkilisi: "İthalatçı firma, ÖTV'yi düşük ödemek için fiyatı da düşük gösteriyor. Daha sonra üretici firmadan (kullanıcı bedeli, reklam bedeli) diye fatura alınarak, maliyet bedeli yükseltiliyor. Bu şekilde kurumlar vergisi de düşük ödeniyor."

12- Yılda 200-230 milyon çift ayakkabı satılıyor

- Türkiye'deki ayakkabı pastası, iç tüketim ve ihracatla birlikte 2,3 milyar dolar civarında.

- Türkiye'de kişi başına düşen yıllık ayakkabı tüketimi ise ortalama 2 ile 3 çift arasında değişiyor.

13- Temel, artık kahvede oturmayacak.

- Rizeliler Kültür ve Dayanışma Derneği, AB fonlarına başvurdu ve "Kahvehaneden İstihdama" projesi için hibe almayı başardı.

- Bölgedeki 6 ilde 80 proje hibe almaya hak kazandı.

14- Eczacıbaşı Topluluğu Üst Yöneticisi Erdal Karamercan:

- "Önümüzdeki dönem, büyüme açısından umut vadeden, fırsatlarla dolu, ancak risklerin de göz ardı edilmemesi gereken bir dönem olmaya aday gözüküyor."

- "Hem ekonomik, hem de politik arenada istikrarı sağlamaya yönelik politikaların, sürdürülebilir güçlü büyüme ortamının sağlamlaştırılması açısından kritik önem taşıdığı unutulmamalı."

15- Turkcell Süper Lig'de 5, TFF Birinci Lig'de 7, TFF Üçüncü Lig'de 4 karşılaşma yapılacak.

- Turkcell Süper Lig'de lider Sivasspor, Trabzonspor ile Fenerbahçe de İstanbul Büyükşehir Belediyespor ile kendi sahasında karşılaşacak.

16- Beko Basketbol Ligi'nde Banvit-Galatasaray Cafe Crown, Efes Pilsen-Kepez Belediyespor karşılaşmaları yapılacak.

17- Basketbolda TBBL All Star 2008 organizasyonu, Darüşşafaka Ayhan Şahenk Spor Salonu'nda düzenlenecek.

- Organizasyon kapsamında Türkiye Bayanlar Basketbol Ligi'nde oynayan Türk ve yabancı oyunculardan kurulu karmalar maç yapacak. Ayrıca, 3 sayılık şut ve yetenek yarışmaları yapılacak.

18- Voleybolda, 2008 Pekin Olimpiyatları Avrupa Kıtası erkekler 3. tur elemelerinde İspanya ile Sırbistan arasındaki final maçı, İzmir Halkapınar Spor Salonu'nda oynanacak.

19- Dünya Erkekler Hentbol Şampiyonası Avrupa elemelerinde, Türkiye 2. Grup'taki 4. ve son maçını Selanik'te Yunanistan ile yapacak.

20- Türkiye Serbest Güreş Şampiyonası, 3 sıklette yapılacak müsabakalarla Konya'da sona erecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber