Verem ilaçları artık ücretsiz

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Ocak 2008 17:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Sağlık Bakanlığı, insanlık tarihinin en eski hastalığıyla ciddi biçimde mücadele ediyor. Verem hastalığında doğrudan gözetimli ve aktif sürveyans tedavi yollarını izleyen bakanlık, verem hastalarının ilaçlarını ücretsiz veriyor.

İlaçla tedavide yüzde 100 başarı sağlanan verem hastalığında, ilaçlar paketleniyor ve hasta nerede olursa olsun ayağına kadar gönderiliyor. 1930'lu yıllardan beri Türkiye'de görülen, bulaşıcı hastalıklar listesinde ilk sıralarda yer alan vereme karşı Sağlık Bakanlığı harekete geçti.

İhbarı zorunlu hastalıklar arasında yer alan veremde, Dünya Sağlık Örgütü'nün rakamlarına göre dünyada her yıl 1.6 milyon kişi verem nedeniyle hayatını kaybediyor.

Ankara İl Sağlık Müdürü Uzman. Dr. Mustafa Aksoy, veremden arındırılmış bir Türkiye'yi ortaya koymak istediklerini belirterek, "Hastalık uzun ve dikkatli bir tedavi süreci istiyor. Ancak ilaçların pahalı olması birçok hastanın direncini kırıyor. Artık hastalar ilaca hiçbir ücret ödemiyor. Hastanın ilaçları paketleniyor. Bütün bunları Sağlık Bakanlığı karşılıyor. Verem hastalığında ilaç tedavisi kadar diğer tedavi yolları da önemlidir. Türkiye'de 2003 yılından beri veremle mücadelede aktif sürveyans

yöntemi izleniyor" diye konuştu.

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin verem bildiriminde bulunan hastaneleri ziyaret ederek, hastalar hakkında bilgi aldığını anlatan Aksoy, "Bu sayede bildirim 2 katına çıktı. Daha önce sadece hastanelerin bildirimi ile kayıtların yapıldığı verem hastalığında bir diğer tedavi yöntemi ise doğrudan gözetimli tedavi. Doğrudan gözetimli tedavide, hastaların kendi ailelerinin gözetiminde ilaçlarını aldıklarından emin olmak istiyoruz" dedi.

Bu arada verem hava yoluyla geçtiği için Bakanlık, veremsiz bir dünya ve veremsiz bir Türkiye hedefinde, ilaçların gözetim altında alınmasının gerekliliği vurguluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber