Lazerle gırtlakta delik açmadan kanser tedavisi

Haber Giriş : 14 Ocak 2008 18:09, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Erken döneminde teşhis edildiği takdirde tedavi şansının yüksek olduğu; ancak geç kalınmış dönemde gırtlağın tamamının çıkarılmasını gerektiren gırtlak kanseri tedavisinde lazerli yeni bir yöntem geliştirildi. Önceleri yapılan ameliyatlarda boğazlarına açılan bir delikten nefes almak durumunda kalan ve konuşmakta güçlük çeken hastalar, yeni yöntemle dışarıdan delik açılmadan, lazer ile kanserden kurtulabilecekler.

Gırtlak kanseri, erken dönemde yakalanınca tedavi şansı yüksek bir hastalık olmasına karşın, geç kalınmış vakalarda gırtlağın tamamını çıkarmak gerekiyor. Bu durumda hastalar boyunlarına açılan bir delikten nefes alabiliyor, konuşmakta zorluk çekiyor.

Kulak Burun Boğaz, Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Dr. Münir Barış Karakullukçu uygulanan lazer yöntemi ile cilt hiç açılmadan ağız içinden girilerek kanserin tuttuğu bölgelerin çıkarıldığını, bu nedenle dışardan delik açılmadığını belirtti. ?Parsiyel Larenjektomi? olarak adlandırılan açık cerrahiye göre lazer yönteminin avantajları bulunduğunu kaydeden Dr. Barış Karakullukçu, lazer cerrahisinin son yıllarda popüler hale geldiğini belirtti. Lazer cerrahisinin klasik cerrahiden bazı farkları olduğunu da ifade eden Barış Karakullukçu ?Klasik yöntemde mutlaka nefes borusuna delik açılması gerekiyor, oysa lazer sayesinde böyle bir delik açmaya gerek yok. Ağız içinden girilip kanserli bölgeler çıkarılıyor. Birden fazla defa uygulanabiliyor. Ancak lazer cerrahisinin bu konuda özel eğitim almış uzmanlar tarafından yapılması gerekiyor.? dedi.

EN ÖNEMLİ BELİRTİSİ, İYİLEŞMEYEN SES KISIKLIĞI

Hastalığın en önemli belirtisinin iyileşmeyen ses kısıklığı olduğunu belirten Uzman Dr. ?Herkes dönem dönem ses kısıklığı sorunu yaşasa da, gırtlak kanserinde yaşanan ses kısıklığı sorunu daha farklı. Eğer ses kısıklığı bir ay boyunca sürüyorsa, iyileşmek yerine hep aynı düzeyde kalıyorsa ve giderek kötüleşiyorsa, o zaman gırtlak kanserinden şüphelenmek gerekiyor? diye konuştu. Çok sigara içenlerde ses kısıklığının alarm verici olduğuna değinen Dr. Karakullukçu, ?Ses bir defa kısıldıktan sonra kısılmış olarak kalıyorsa, bu belirtiyi ciddiye almak lazım. Ayrıca özellikle de katı besinleri yutarken zorlanma da önemli bir belirti olabiliyor? dedi. Karakullukçu ayrıca gırtlak kanserlerinin ağrıya yol açmadığını belirterek, yutma güçlüğü ve boynunda şişliğin mutlaka incelenmesi gerektiğini vurguladı.

ERKEKLERDE DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR

Gırtlak kanserinin erkeklerde kadınlara göre daha sık görüldüğünün altını çizen Dr. Karakullukçu, ?Bunun nedeni çok net değil ama sigara içmenin erkeklerde daha yaygın olması nedeniyle fazla görüldüğünü söylemek yanlış olmaz. Son zamanlarda kadınlarda da gırtlak kanseri daha çok görülmeye başladı. Kadınlar artık daha çok sigara içiyor. Özellikle de gelişmiş toplumlarda kadın erkek sigara içme oranları eşitlenmeye başladı? diye konuştu.

KİŞİNİN KENDİNİ GÖZLEMLEMESİ ÇOK ÖNEMLİ

Kulak Burun Boğaz, Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Dr. Münir Barış Karakullukçu, erken tanı konulabilmesinin kişinin bilinç düzeyiyle yakından ilgili olduğunu söyledi. Bilinç düzeyi yüksek ve sosyo ekonomik durumu iyi toplumlarda gırtlak kanserinin daha erken dönemde saptandığını belirten Uzman Dr. ?Sosyo ekonomik seviyesi düşük toplumlarda sağlık güvenceleri yeterli olmuyor, doktora gitme bilinci daha az gelişiyor, bu nedenle hastalık daha ileri evrelerde yakalanabiliyor? dedi.

Dr. Barış Karakullukçu, gırtlak kanseri ameliyatları sonrasında ise hastalara sigarayı mutlaka bırakmaları ve bol su içmeleri yönünde önerilerde bulundu. Karakullukçu ayrıca, kastaların normal hayatlarına devam edebildiğini belirterek ?Endişeye gerek yok? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber