Otobüsü mescide dönüştüren belediye başkanının yargılanması istendi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Ocak 2008 20:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Bolu belediyesi, semt pazarlarındaki esnafın ibadet edebilmesi amacıyla 2004 yılının Kasım ve Aralık aylarında, 1981 model otobüsün koltukları sökmek ve camları perde ile kapatılmak suretiyle mescite dönüştürür. Anak talep olmaması üzerine uygulamaya son verilir.

Bu arada bir şikayetçi, belediye otobüsünün yetkisiz ve izinsiz olarak mescide dönüştürüldüğü ve Belediye Kanununda belediyelerin mescit açmak gibi bir görevinin bulunmadığı belirtilerek suç duyurusunda bulunur. Bolu Cumhuriyet Başsavcılığının 29.12.2004 tarih ve Hz. No: 2004/4838 sayılı yazıyla Belediye Başkanı hakkında İçişleri Bakanlığından soruşturma izni ister.

Bu istem üzerine İçişleri Bakanlığı, Mülkiye Müfettişine iddialar hakkında ön inceleme yaptırır. Hazırlanan ön inceleme raporunda, belediyelerin mescit açmak gibi bir görevinin bulunmamasına rağmen belediye otobüsünün mescite dönüştürülmesinde herhangi bir kamu zararının doğmadığı, herhangi bir kişinin mağduriyetine veya haksız kazanç sağlanmasına sebep olunmadığı belirtilerek soruşturma izni verilmemesi gerektiği kanaatine varıldığı belirtilir.

İçişleri Bakanlığı da bu rapora dayalı olarak soruşturma izni verilmemesi yönünde karar veri.r

İçişleri Bakanlığının bu kararının kaldırılması için şikayetçi Danıştay'a başvurarak itirazda bulunur. . Danıştay "633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun "Camilerin ibadete açılması ve yönetimi" başlıklı 35 inci maddesinde, cami ve mescitlerin Diyanet İşleri Başkanlığının izni ile ibadete açılacağı ve Başkanlıkça yönetileceği, hakiki ve hükmi şahıslar tarafından yapıldığı halde izinli veya izinsiz olarak ibadete açılmış bulunan cami ve mescitlerin yönetiminin üç ay içinde Diyanet İşleri Başkanlığına devredileceği, Diyanet İşleri Başkanlığınca buralara imkanlar nispetinde kadro tahsis edileceği, kadro tahsis edilinceye kadar buralarda görev yapanların mesleki ehliyetleri ile ilgili esas ve usullerin Yönetmelikle düzenleneceği hükmüne yer verildiği, diğer taraftan eylem tarihinde yürürlükte bulunan mülga 1580 sayılı ve 5272 sayılı Belediye Kanununlarında belediyenin ve belediye başkanının görevlerine ilişkin hükümlerde, belediyelere ibadet yeri açma konusunda herhangi bir görev verilmediği, 633 sayılı Kanunun 35 inci maddesinde yer alan hüküm uyarınca bu görevin Diyanet İşleri Başkanlığına ait olduğu açıktır." gerekçesi ile birlikte isnat edilen eylemin, 4483 sayılı Kanun kapsamında görevi sebebiyle işlenmiş bir suç olarak nitelendirilemeyeceği, bu nedenle genel hükümlere göre işlem yapılması gerektiği anlaşıldığından, ilgili hakkında soruşturma izni verilmemesine ilişkin İçişleri Bakanının 7. 12.2006 tarih ve Tef.Kur.Bşk. 2006/187 sayılı kararına karşı yapılan itirazın bu yönden kabulüne, anılan kararın kaldırılmasına, genel hükümlere göre gereğinin yapılması için dosyanın Bolu Cumhuriyet Başsavcılığına, kararın bir örneğinin İçişleri Bakanlığına ve itiraz edene gönderilmesine 26.4.2007 gününde oyçokluğuyla karar verir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber