Jeoloji mühendisleri: Enerji politikasızlığı akıl almaz boyuta ulaştı

Haber Giriş : 15 Ocak 2008 19:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Jeoloji Mühendisleri Odası, İran'ın doğal gazı kesmesiyle yaşanan sıkıntıyı "uygulanan enerji politikasızlığının akıl almaz düzeylere ulaştığının göstergesi" olarak nitelendirdi.

Jeoloji Mühendisleri Odası, İran'ın doğal gazı kesmesiyle yaşanan sıkıntıyı değerlendirirken, yaşanan durumu "enerji politikasızlığının akıl almaz boyutlara ulaştığının göstergesi" olarak nitelnedirdi.

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'nin yıllık doğal gaz tüketiminin BOTAŞ verilerine göre 35 milyar metreküp dolaylarında olduğu, Mavi Akım ve Bulgaristan hattı ile Türkiye'nin Rusya'dan almayı taahhüt ettiği miktarın ise 30 milyar metreküpü bulduğu belirtilerek, şöyle denildi:

?İran'dan 10 milyar metreküp, Azerbaycan ile yapılan ancak henüz devreye tam olarak girmeyen anlaşmayla ise 6.6 milyar metreküp doğagaz alımını içeriyor. Nijerya ve Cezayir'le yapılan 5.2 milyar metreküp LNG alım anlaşmaları da göz önüne alındığında alım garantisi verilen toplam miktar 51.2 milyar metreküpe ulaşıyor. Dolayısı ile İran'dan gelen yada bir türlü düzgün şekilde gelemeyen doğalgaza Türkiye'nin aslında gereksinimi bulunmuyor.?

Bu nedenle İran'ın doğal gazı kesmesinin sıkıntı yaratmaması gerektiğinin altı çizilen açıklamada, doğal gaz arzında çıkabilecek sorunun nedeninin, ihtiyaçtan fazlasının alımının taahhüt edilmesi, ancak fazla gazı depolayacak projelerin yeterince hayata geçirilememesi olduğu ifade edildi.

Açıklamada, Marmara Ereğlisi LNG ve Kuzey Marmara yer altı doğal gaz depolama kapasitelerini karşılamaktan çok uzak olduğu kaydedilirken, plansız öngörüsüz doğal gaz alımlarına son verilmesi ve yerli kaynakların kullanılması gerektiği belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber