Geri dönüşüm projesine katılan okullar kazanıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Ocak 2008 11:56, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Bursa merkez Osmangazi Belediyesi Yerel Gündem 21 Koordinatörlüğü'nde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Çocuk Meclisi, Elmis Kimya Kağıt ve Gıda Şirketi ve TEMA Vakfı Bursa Şubesi ortaklığıyla yürütülen Avrupa Birliği destekli "Geri Dönüşüm Dostu Okullar Projesi"nin ikinci aşamasına geçildi.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı 100 ayrı okuldan temsilcilerin katılımıyla bir toplantı düzenlendi. Toplantıya katılan okul temsilcilerine proje hakkında bilgiler verilirken, toplanacak geri dönüşüm çöplerinden elde edilecek gelirin okullara kalacağı anlatıldı. Okullar açısından hem çevreye duyarlı hem de kazançlı bu projenin cazip yönleri katılımcılara gösterildi. Ayrıca toplantı sonunda 2007 yılında başlayan bu projede pilot okul olarak görev alan 11 okula yürüttükleri özverili çalışmaları nedeniyle bilgisayar hediye edildi. 100 okulun yer alacağı ikinci aşamanın sonunda da başarılı olan okullara çeşitli hediyeler verilecek.

Osmangazi Belediyesi Yerel Gündem 21'in koordinatörlüğünü yaptığı "Geri Dönüşüm Dostu Okullar Projesi"nin 11 pilot okulda yürütülen ilk aşaması tamamlandı. AB destekli projenin ikinci aşamasında ilçedeki bütün ilköğretim okulları var. Okullar topladıkları geri dönüşümün satışından gelir elde edecekler. Başkan Altepe ikinci aşama da 100 okulun yarışacağını söyleyerek, "Başarılı olan okullar çeşitli şekilde ödüllendirilecekler. Ama en önemlisi bu okullarımız Türkiye'ye örnek olacaklar. Çağımızın kanayan yarası "Küresel Isınma"nın hız kesebilmesi için öğrencilerimize çok iş düşüyor. Çünkü onlar yürüttükleri bu projelerle aslında geleceklerini kurtaracaklar. En büyük ödülleri de daha yaşanabilir bir dünya olacak" dedi.

Sürdürülebilir kalkınma, çevre ve geri dönüşüm konularını içeren projenin çeşitli aşamaları bulunuyor. Geri dönüşüm ve çevrenin korunması konularında öğrencileri bilinçlendirmek, çocukların geri dönüşebilir üretim maddelerini tüketmeye yönelik, tüketici alışkanlıklarının değiştirilmesini sağlamak ve toplumun genelinden gelen geri dönüşüm miktarlarının arttırılması gibi hedefleri olan projenin ilk aşaması 11 pilot okulda hayata geçirildi. Bu kapsamda projenin ilk aşamasında Pilot Sanayi İÖO, Akpınar İÖO, Farabi İÖO, Ali Hadi Türkay İÖO, Gazi İÖO, İnönü İÖO, Hürriyet İÖO, Mehmet Aker İÖO, Sakarya İÖO, Hürriyet Ticaret ve sanayi Odası İÖO ve Mutlular Gaziosmanpaşa İlk Öğretim Okulu'nda başarılı bir süreç yaşandı. Projenin ilk aşamasında yer alan 11 pilot okul arasında Hürriyet İlköğretim Okulu ön plana çıktı.

Osmangazi Belediyesi AB Bürosu'nun Avrupa Birliği'ne fon başvurusu kabul edildi ve Avrupa Birliği'nden projeye 19.261 Euro destek sağlandı. Osmangazi Belediyesi'nin de yaklaşık 15.000 Euro öz kaynak sağladığı projenin bütçesi 35.000 Euro. Proje kapsamında okullara eğitim verilmesi, öğrencilere yaş gruplarına uygun boyama ve hikaye kitaplarının verilmesi, okullara stickerler dağıtılması, öğrencilere küçük el kitaplarının dağıtılması, periyodik zamanlarda okullarda çevre bilincini geliştirici animasyon çalışmalarının yapılması ve Geri Dönüşüm Dostu Okullar Projesine destek veren okullara büyük afişlerin asılması planlanıyor. Asıl önemlisi ise projeye dahil olan bütün okullara geri dönüşüm malzemeleri için konteynırlar konması ve toplanacak olan geri dönüşüm malzemelerinin satışından elde edilecek gelirin okullara bırakılması hedefleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber