Öğretmenler acilen eğitilmeli

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Ocak 2008 12:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İngilizce dil eğitiminde, turizm otelcilik ve ticaret okullarının 'düşük performans' gösterdiği ifade edilerek, meslek okullarındaki İngilizce dil öğretimi sisteminin gözden geçirilmesi önerildi.

British Council tarafından, Ankara, İstanbul ve Muğla'daki 3'ü ticaret okulu, 3'ü otelcilik ve turizm okulu olmak üzere 6 meslek lisesi incelenerek, hazırlanan ve Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) sunulan ?Türkiye'deki Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesinde İngilizce Dili Öğretimi ve Öğrenimine İlişkin Temel Hazırlık Çalışma Raporu? için öğrenciler ve öğretmenlerle görüşmeler yapıldı.

?İçerik ve dilin bütünleştirildiği öğrenme? biçiminin Avrupa'da yaygınlık kazandığı, buna rağmen meslek okullarında görüşülen öğretmenlerin bu tür öğrenme biçimi hakkında bilgilerinin olmadığının belirtildiği raporda, ?Bu durum Türkiye'de ortaöğretim ve üniversite düzeyindeki mesleki ve yüksek dil eğitiminde modern gelişmelerin ihmal edilmemesi gerektiği ve baş öğretmenlerin, bölüm başkanlarının ve öğretmenlerin Avrupa'daki eğitimle ilgili gelişmeler hakkında bilgi eksikliğinin giderilmesi gerektiğini göstermektedir? denildi.

Raporda, İngilizce dil eğitiminde turizm otelcilik ve ticaret okullarının ?düşük performans? gösterdiği ve normal şartlarda 9-12. sınıflarda edinmeleri gereken İngilizce dil becerileri bakımından öğrencilerin ?alt seviyede? kaldıklarının göründüğü belirtildi. Raporda, ?Ortaöğretimdeki mesleki İngilizce müfredatına yapılan zaman, emek ve materyal girdileri göz önüne alındığında, meslek öğrencilerinin bir çoğunun İngilizce'de yeterince başarılı olamadıkları gözlenmiştir. Bu durum, meslek okullarındaki İngiliz dili öğretim sisteminin gözden geçirilmesi gerektiğini göstermektedir? ifadesini yer verildi.

KONUŞABİLMELERİNİ SAĞLAMAK

9. ve 10. sınıflarda, öğrencilerin İngilizce'de en azından özgüven ve biraz akıcılık edinmelerinin gerektiği belirtilen raporda, ?Öğrencilerin amacı, iletişime dayalı ihtiyaçlardan uzak, mesleki eğitimi içermeyen ve öğretmenler tarafından tek yönlü dayatılan ayrıntılı gramatik bilgileri edinmek olmamalıdır? denildi.

Hizmet içi eğitime ve öğretmen eğitimine acilen ihtiyaç olduğu ifade edilerek, gözlemlenen öğrencilerin 12. sınıftan itibaren orta düzeyde olmaları gerekirken, başlangıç düzeyde oldukları kaydedildi. Raporda, ?Otelcilik ve turizm meslek okullarında 12. sınıftaki öğrencilerin İngilizceyi Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programına göre en az orta düzeyde konuşabilmelerini sağlamaya acilen ihtiyaç vardır? denildi.

?GELENEKSEL GRAMER KÜLTÜRÜ HAKİM?

İncelenen sınıfların, öğrencinin öğrenme motivasyonunu arttıracak şekilde düzenlenmediği, sınıflarda mesleki eğitim konusu ile ilgili veya öğrenilen dili tanımlayan herhangi bir materyal bulunmadığı belirtildi.

Mülakat yapılan personelin çoğunun sınıflardaki en büyük problemin zaman değil, materyal olduğu konusunda hem fikir olduğu kaydedilerek, öğretmen tarafından ders kitabına ilave materyal kullanılma konusunda büyük bir istek olmasına rağmen, buna rağmen zaman ve yardımın olmadığının gözlemlendiği ifade edildi.

?Sınıflarda geleneksel, belli bir amaca yönelmeyen gramer kültürü hakimdir. Bu anlamda, Türkiye'deki okullarda okuyan çocukların modern İngiliz dilinin öğreniminde ve beceri performanslarında başarıdan 'uzaklaştığı' gözlenmiştir? denildi.

Raporda, bir kişinin özel bir İngilizce öğretmenliği eğitimi almadan, İngiliz dili ve edebiyatı bölümünden veya İngilizce dilinde okutulan bir alandan mezun olarak İngilizce öğretmeni olabilmesi olgusunun değişmesi gerektiği belirtildi.

Yapılan görüşmelerde, öğretmenlerin bağımsız olarak çalışma sıkıntısı içinde olduklarının gözlemlendiği, ısrarla sınıf materyallerinin eksikliğine ve çeşitsizliğine dikkat çektikleri kaydedildi. İngiliz dili öğretmenleri ve öğrencileri mesleki İngilizce öğretmek için öğretmenleri istihdam eden okullardan sorumlu kurumlar arasında etkin bir koordinasyonun olmadığının tespit edildiği ifade edildi.

Öğretmenlerin hizmet öncesi mezun olma sürecinde iyi yetişmediği, öğretmenlik bilgilerinin eksik olduğu, modern eğitim metotlarından yoksun oldukları, hizmet sürecindeki hizmet içi kurslara alınmadıkları belirtildi.

Raporda ayrıca, öğretmenlerin yoğun hizmet içi eğitim almaları, uygun ders materyallerinin sağlanması yönünde önerilerde de bulunuldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber