CHP'den 'imamsız camiler' sorusu

Haber Giriş : 16 Ocak 2008 14:02, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu'na, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından görevlendirilen din adamlarının olmadığı 10 bin 372 caminin durumunu sordu.

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle, din adamı bulunmayan camilerin durumunu Meclis gündemine getirdi. 633 Sayılı Diyanet İşler Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki kanun gereği, mülkiyeti kime ait olursa olsun bütün cami ve mescitlerin Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yönetilmesi gerektiğini belirten Ersin, ?ancak bazı camilerimizin tarikat ve cemaatler tarafından yönetildiği, hatta bazı camilerimizin tarikat ve cemaatlerle anıldığı ?İsmailağa, İskenderpaşa camileri- bilinmektedir? dedi.

-79 BİN 632 CAMİ VAR-

Diyanet İşleri Başkanlığı kayıtlarına göre, halen Türkiye'de 79 bin 632 cami olduğunu, bunların 67 bin 624'ünün kadrolu, 12 bin 8'inin ise kadrosuz olduğunu belirten Ersin, bunun cami olmasına rağmen kadro ihdas edilemediği anlamına geldiğini söyledi. Ersin, ?kadrolu camilerimizin de 2 bin 981 tanesi boştur. Yani Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından atanmış görevlisi yoktur. Kadrosuz 12 bin 8 camimizin, 4 bin 527'sinde, 4/B statüsünde istihdam edilen sözleşmeli imam-hatipliler görev yapmakta, kalan 7 bin 481'inde ise hiç görevli bulunmamaktadır. Dolayısıyla görevlisi olmayan kadrolu cami sayısı 2 bin 891, hiç kadrosu ve görevlisi olmayan cami sayısı 7 bin 481 olmak üzere toplam 10 bin 372 camimizin kimler tarafından yönetildiği, bu camilerde kimlerin görev yaptığı belli değildir? dedi.

Bir yandan ihtiyaçtan çok fazla cami yapılması,diğer yandan AKP döneminde Diyanet İşleri Başkanlığından, diğer kurumlara yoğun geçişin olmasının, son derece sakıncalı bir durum yarattığını ifade eden Ersin, vatandaşların bilgisiz veya kötü niyetli kişilerin eline bırakıldığını savundu. Ersin önergesinde şu soruları yöneltti:

?Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından görevlendirilen din adamlarının olmadığı 10 bin 372 caminin durumu nedir? Bu camilerde kimler görev yapıyor? Bu camilerin denetimi nasıl yapılıyor? Sözkonusu 10 bin 372 cami hangi illerimizdedir? Tarikat ve cemaatlerle anılan ve bunların merkezi olan camilerimizin imam-hatip ve diğer görevlileri, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından mı görevlendiriliyor? Diyanet İşleri Başkanlığınca görevlendiriliyorsa, bu kişilerin laik cumhuriyet aleyhindeki yapılanmalara neden izin veriliyor??

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber