Doğal gaz kullanımında emniyet kurallarına dikkat

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Ocak 2008 11:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş. Genel Müdürlüğü, doğal gazın emniyet kurallarına uygun kullanıldığında "güvenli bir yakıt" olduğunu belirterek, uyulması gereken temel kurallar konusunda vatandaşı uyarıyor.

Yetkililer doğal gaz kullanımında uyulması gereken temel kuralları şöyle sıraladılar:

"-Doğal gaz projelerinizi ve tesisatlarınızı mutlaka şirketimizden sertifika almış firmalara yaptırınız.

-Evsel ısınmada genelde iki tip cihaz kullanılmaktadır. Hermetik tip cihazlar, yanma için gerekli olan havayı dış ortamdan alıp yanmış gazı geri dış ortama veren cihazlardır. Bacalı cihazlar ise yanma için gerekli olan havayı bulundukları ortamdan alıp yanmış gazları uygun bir baca vasıtasıyla dışarı atan cihazlardır. .

-Bu tip cihazlardan bacalı (soba, kombi, şofben v.b.) cihaz kullanacaksanız mutlaka kuruluşumuzdan sertifika almış firmalara bacalarınızı test ettiriniz."

Renksiz, kokusuz ve zehirsiz bir gaz olan metan gazından oluşan doğal gaz yandığında kimyasal özelliğinden dolayı bacadan yaklaşık olarak 1,6 kilogram su buharını atmosfere attığını bildiren yetkililer, atılan bu su buharının, bacanın iyi yalıtımlı olmaması nedeniyle, bacada yoğunlaşarak baca iç sıvalarının dökülmesine neden olduğunu ve buna bağlı olarak ölümlere yol açtığını kaydettiler.

Ankara'da 1988 yılından bugüne kadar bacalı cihazlardaki baca tıkanmaları nedeniyle karbonmonoksit zehirlenmelerinden yaklaşık olarak 110 kişinin yaşamını kaybettiğini ve bin kadar kişinin zehirlendiğini bildiren yetkililer, şunları kaydettiler:

"Bacalı cihazlarınıza mutlaka baca sensörü taktırın. Bacalı cihazlar için gerekli olan ventilasyonu kesinlikle kapatmayınız. Bacalarınızı yılda en az bir kez kış sezonu öncesi mutlaka temizlettiriniz. Cihaz bacalarına kesinlikle aspiratör bacası bağlatmayınız. Bacalarınıza baca şapkası taktırınız."

Yetkililer, konut veya iş yerinde gaz kokusu hissedildiğinde, kibrit, çakmak kullanılmamasını, elektrikli cihazların çalıştırılmamasını, elektrik düğmelerinin açıp kapatılmamasını istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber