Bağış skandalı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 17 Ocak 2008 13:39, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İZMİR'in Konak İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdülkadir Yıldız, özel dershane yöneticilerini ?zorunlu' diyerek çağırttığı toplantıda, müdürlük binasını taşıyacaklarını belirtip, taşınma ve tadilat için paraya ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Müdür Yıldız'ın, ?özel sektörün bu konuda bizi yalnız bırakmayacağına inanıyorum? diye seslendiği dershane temsilcilerine zarf dağıtıldı. Zarftaki forma ne kadar para vereceklerini yazıp, parayı da verilen hesap numarasına yatırmalarının istendiğini belirten bazı dersane yetkilileri, ?Müdür Yıldız, zorlama değil gönüllü bağış istediklerini söyledi? dedi. Müdür Yıldız ise özel dershane temsilcilerinden para istemediklerini, aksine onların bu iş için organize olduklarını öne sürdü.

Olay iddiaya göre şöyle gelişti: Konak İlçesi'nde yer alan 70 civarındaki özel dershanenin yetkilileri İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nden telefonla arandı. Konak İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdülkadir Yıldız'ın 15 Ocak 2007 Salı günü saat 11.00'de Alsancak'ta Gazi İlköğretim Okulu Konferans Salonu'nda toplantı yapacağı

duyuruldu. Toplantıya katılımın zorunlu olduğu kaydedildi. Yaklaşık 50 temsilci bildirilen saatte salonda yerini aldı. Kendine ait web sayfası bulunan, Eğitim Bir Sen'de Ar-Ge Bölümü Başkanlığı yapan, Buca Rehberlik Araştırma Merkezi'nde müdür vekili iken iki ay önce boş olan Konak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne getirilen Abdülkadir Yıldız, toplantıya katılımlarından dolayı dershane temsilcilerine teşekkür etti. Yıldız'ın, Rehberlik Araştırma Merkezi'nden geldiğini hatırlatıp rehberlik çalışmalarına önem vereceğini belirttiğini söyleyen, adının açıklanmasını istemeyen bir dershane yetkilisi toplantıyla ilgili şunları anlattı:

?Toplantıya katılımın zorunlu olduğu bildirildi ama içeriğini bilmiyorduk. Yıldız bize hoşgeldiniz deyip, rehberliğe önem vereceğini vurguladı. Konak Halk Eğitim Merkezi'nin yandığını, Konak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yakışan bir binanın bulunmadığını söyledi. Halen Hacışakir Eczacıbaşı İlköğretim Okulu bahçesindeki binada hizmet verdiklerini, ancak evrakların üst üste, memurların 4-5'er kişilik odalarda çalıştığını kaydetti. Yıldız, Valiliğin Alsancak Meliha Özakat İlköğretim Okulu bahçesindeki iki bloğu kendilerine tahsis ettiğini, ama taşınmak ve tadilat için paraya ihtiyaçları olduğunu belirtti. Müdürlüğe çeşitli kurum ve sınavlardan yılda 120 bin YTL geldiğini, bununla 70 kadar fakir okulun ihtiyaçlarını karşıladıklarını söyledi. Bu parayı bu işler için kullandıklarından taşınmaya, tadilata para kalmadığını, özel sektörün bu durumda kendilerini yalnız bırakmayacağına inandığını ifade etti.?

Dershane yetkilisi bu konuşmaların ardından kendilerine zarf dağıtıldığını, içinden bir form ve banka hesap numarasının yazılı olduğu ikinci bir kağıt çıktığını belirterek, ?Bizden ne kadar para vereceğimizi bu formlara yazmamız istendi. Ve yazdıktan sonra geri toplanacağı belirtildi. İkinci kağıtta ise Konak İlçe Mille Eğitim Müdürlüğü'nün banka hesap numarası yazılıydı. İş Bankası Karataş Şubesi, 183078 numaralı hesaba ertesi günü belirttiğimiz miktarı yatırmamız istendi. Bize bu para talebinin zorunlu, dayatma olmadığı, gönüllü bağış olacağı söylendi. Yıldız, ?Bu herhangi bir dayatma değil, gönül işi. Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için tadilat yaptıracağız' dedi. Ancak pek çok dersane yetkilisi para miktarı yazamayacaklarını, yönetime danışmaları gerektiğini söyleyip formu iade etmedi. Böyle bir toplantı sırf para istemek için yapılmış. Hepimiz çok yadırgadık. Bunun adı bağış değil, haraç. Vermeyiz, etmeyiz demeye kimse cesaret edemez, çünkü hepimizin ipini bir günde çekebilirler. Ama devletin bir kurumunun müdürünün bu kadar aleni para istemesini anlamak, hoş görmek mümkün değil? diye konuştu.

MÜDÜR: ?BİZ İSTEMEDİK TALEP ONLARDAN GELDİ'

Konak İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdülkadir Yıldız, özel dershane temsilcilerinden para istemediklerini, aksine onların bu iş için organize olduklarını öne sürdü, ?Bizim öyle bir talebimiz yok. Kendi aralarında organize olmuşlar. Bizim ilçe binası hizmete yetmiyor. Bazı birimler yetersiz. Taşınması talebi kendilerinden geliyor. Bizim kesinlikle bu işin içinde hiçbir şeyimiz yok. Gönüllü olarak güçleri oranında, ?Biz bu binanın tadilatını yapabiliriz' diye kendi aralarında oluşturdukları bir şey. Kesinlikle İlçe Milli Eğitimin bu işin içinde hiçbir fonksiyonu yok? dedi.

İddiaları yalanlayan Yıldız, DHA muhabirinin Valiliğin kendilerine bina tahsis ettiğini belirtmesi üzerine ise sözlerini şöyle sürdürdü:

?Kendilerinin kendi aralarında yaptıkları bir organizasyon. Bu iş gecikince (tadilat ve taşınmayı kastediyor) kendileri niye gecikiyor diye soruyorlar. Biz kaynak sıkıntısı yaşıyoruz, Özel İdare'nin bütçesinden bir kaynak bekliyoruz. O gecikince, işlerinin aksamaması açısından kendileri ?Biz bu konuyu kendimiz ele alsak. Kendi aramızda imece usulüyle birşey yapsak' diyor. Biz ?Siz bilirsiniz, bizim öyle bir talebimiz yok. İlçe sizin, milli eğitim sizin, bizler gelip geçiciyiz. Kendi aranızda organize oluyorsanız yapın. Olamıyorsanız biz ?yapın ya da yapmayın' demeyiz dedik. Kimse de buna mecbur değil. Bu konuda kesinlikle öyle bir şey yok.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber