Vatandaşı kira öder gibi ev sahibi yapacak tasarı bir ayda Başbakanlık'ta

Haber Giriş : 18 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, vatandaşları kira öder gibi konut sahibi yapmayı hedefleyen 'mortgage' sisteminde artık sona yaklaşıldığını açıkladı. Cansızlar vatandaşların gelirlerine göre, 5 ila 20 yıl arasında değişen geri ödeme takviminden yararlanabileceğini söyledi.
Cansızlar, inşaat sektörünü canlandırıp, yeni istihdam yaratacak ve vatandaşlara kira öder gibi konut sahibi yapacak 'mortgage' sistemine ilişkin kanun tasarının bu ay

Başbakanlığa sunulacağını belirtirken, "Sistem 2005 yılının ilk yarısında işlemeye başlayacak" dedi. SPK Başkanı Cansızlar, ipoteğe dayalı konut finansmanı sisteminde Alman ve Amerika modellerinin örnek alındığını belirtirken, "Sistemle ilgili olarak iki yıldır çalışılıyor. Ancak hem ekonomik hem de siyasi istikrardaki olumlu gelişmeleri bekledik. Türkiye'nin senede 300 bin konuta ihtiyacı var. Sistem, hem inşaat sektörünü hem de inşaat sektörüyle bağlantılı cam, mobilya gibi sektörleri canlandıracak. Aynı zamanda istihdam artacak ve gecekondulaşma önlenecek" dedi.

İpotek yüzde 75
Cansızlar, vatandaşlara verilecek kredi tutarının yüzde 75'e ulaşabileceğini yani vatandaşın alacağı konutun yüzde 75'inin ipotek ettirilebileceğini belirtirken, vatandaşların gelir gruplarına göre geri ödeme koşulları sunulabileceğini anlattı. Cansızlar bankalarla görüşerek, vade seçeneklerini 5 ile 20 yıl arasında oluşturacaklarını kaydetti.
İpotek kredilerinin kurulacak bir finans şirketi havuzunda toplanacağını söyleyen Cansızlar, kurulacak anonim şirketin yapısında yüzde 49 hisse kamuya, yüzde 51'lik hisse ise özel sektöre ait olacak. Şirketin kamu ayağını, Ziraat Bankası, Halkbank , Vakıfbank ile Hazine ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ)'nın oluşturması öngörüldü.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber