Kadınlar yıpranma payı istiyor

Haber Giriş : 21 Ocak 2008 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çeşitli kadın kurum ve kuruluşlarının oluşturduğu Kadınlar İçin Sosyal Haklar Platformu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) yasa tasarısına eleştiri getirerek, evlere hapsolmamak, daha çok ezilmemek ve sömürülmemek için sosyal güvenlikte kadınlara ?özel önlem? istedi.

-Kadınlar için yeraltında çalışanlar gibi ?cinsiyete dayalı yıpranma payı?, ?her çalışılan yıl için 180 gün fiili hizmet zammı? isteyen Platformun talepleri arasında, 15 yılda emeklilik, 10 kişiden fazla işçi çalıştıran işyerlerinde çalışanların en az yüzde 40'ının kadın olma zorunluluğu getirilmesi de yer alıyor.

- Türk Ceza Kanunu'nun çıkarılma sürecinde bir araya gelen kadın kurum ve kuruluşları, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) yasa tasarısının kadınlar lehine düzenlenmesi için ?Kadınlar İçin Sosyal Haklar Platformu? oluşturarak görüşlerini bir bildiri ile kamuoyuna duyurdu.

Evlere hapsolmamak, daha çok ezilmemek ve sömürülmemek için sosyal güvenlikte kadınlara özel önem verilmesini isteyen Platform bildirisinde, "Erkeklerle eşit değiliz. Bu nedenle sanki eşitmişiz gibi düzenleme yapılmasını değil, geçici özel önlem, pozitif ayrımcılık? istedi. Platform bildirisinde, ?Ücretli çalışsak da çalışmasak da yemekleri biz yapıyor, bulaşık, çamaşırı biz yıkıyor, evi biz temizliyoruz. Sökükleri biz dikiyor, çocuklarımıza, yaşlı büyüklerimize ve aile içindeki hastalara biz bakıyoruz? diyerek bütün bu yapılanların işten sayılmadığını ve ev içindeki emeklerinin karşılığının bulunmadığına dikkat çekti.

-MADEN İŞÇİLERİ GİBİ YIPRANMA PAYI-

Yeraltında çalışan maden işçilerine verilen ?yıpranma payı? gibi kadınlara da ?cinsiyete dayalı yıpranma payı? verilmesini isteyen Kadınlar İçin Sosyal Haklar Platformu, ?Ev işleri ve bakım hizmetlerinin erkekler tarafından da en az eşit derecede üstlenilmesini ve kimi hizmetlerin sosyal devletin sorumluluğunda olması gerektiğini düşünüyoruz. Bunlar sağlanana kadar her çalıştığımız yıl için 180 gün fiili hizmet zammı ile birlikte 15 yılda emeklilik istiyoruz? talebinde bulundu.

-ÜCRETLİ ÇALIŞMAYANA DA EMEKLİLİK HAKKI-

Kadınlar için yıpranma hakkının, kadınların iş gücü piyasasına katılımının önünde engel teşkil etmemesi için de 10 kişiden fazla işçi çalıştıran işyerlerinde, çalışanların en az yüzde 40'ının kadın olma zorunluluğu getirilmesini isteyen Platform, babalarının eline bakmaya ve erken evlenmeye zorlayacak olan 18 yaşında sağlık güvencesinin kaldırılmasına da itiraz etti. Platform, ?Evli olsun, bekar olsun ücretli çalışmayan kadınlar için kocalarına ve babalarına bağlı olmadan ücretsiz sağlık güvencesi ve emeklilik hakkı? talep etti.

Platform, kayıt dışı ortadan kaldırılana kadar ücretsiz ve geçici tarım işçileri, gündelikçi kadınlar sigorta kapsamına alınmasını istedi.

-ERKEK ÇALIŞANLAR DA KREŞ İÇİN KRİTER OLMALI-

SSGSS yasa tasarısının son halinde 1 ay ve asgari ücretin üçte biri oranında öngörülen ?emzirme yardımı?nın tasarının ilk halindeki 6 ay boyunca asgari ücretin üçte biri oranında ödenmesini isteyen Kadınlar İçin Sosyal Haklar Platformu, işyerlerinin kreş açma zorunluluğuna ilişkin de yeni öneri yaptı. Platform, kadın çalışan, erkek çalışan ayrımı yapılmadan 100 kişinin çalıştığı her işyerine kreş açma zorunluluğu getirilmesini istedi. Platform, 100 kişiden daha az işçi çalıştıran işyerlerinin de çalıştırdığı işçi oranında mahalle kreşlerini finanse etmesini istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber