Numara taşınabilirliği yıl sonunda başlayacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Ocak 2008 19:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, abonelerin cep telefonu operatörleri arasında aynı numarayla geçiş yapabilmesine imkan sağlayacak numara taşınabilirliği uygulamasının bu yılın sonunda fiilen başlayacağını bildirdi.

Acarer, Antalya Gloria Golf Resort Otelinde düzenlenen Sinerjitürk etkinliğinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Abonelerin cep telefonu operatörleri arasında aynı numarayla geçiş yapabilmesine imkan sağlayacak numara taşınabilirliği uygulamasının ne zaman başlayacağına ilişkin soruyu yanıtlarken, Acarer, bu konudaki ihalenin tamamlandığını, firmanın belirlediğini ve yer teslimin yapıldığını belirtti.

Numara taşınabilirliğine ilişkin yönetmeliğin yürütmesinin durdurulmasına ilişkin talebi Danıştayın reddettiğini anımsatan Acarer, bu kararın çok önemli olduğunu, bu karar doğrultusunda yol haritası çizeceklerini vurguladı. Acarer, şöyle konuştu:

"Bu şu demektir. Biz yolumuza devam edeceğiz. Mahkeme ne zaman esastan karar verirse bu karara tabi ki uyacağız. Tahmini bu işin tesisi, altyapının hazır olması Mayıs diye hedefliyorum. Mevzuatta çok net bir husus var. Mevzuat şartlar hazır hale geldiğinde mobil operatörlere 6 ay, sabit operatörlere 12 ayda uygulamayı başlatmalarını hükme bağlıyor. Ekim-Kasım aylarına tekabül ediyor. 2008'in son çeyreğinde numara taşınabilirliği fiilen başlayacaktır. Bana göre rekabet bundan çok olumlu şekilde etkilenecektir."

Söz konusu yönetmeliğin yürürlüğünün durdurulması konusunda Kurum'a karşı Turkcell'in dava açtığını anımsatan Acarer, numara taşınabilirliği konusunun içine Turkcell'in de çekilmesini hedeflediklerini, bu konudaki görüşmelerin yapıldığını belirtti. Acarer, Turkcell'in de bu konuda olumlu yaklaşımlarının bulunduğunu belirterek, "Davayı çekerler mi çekmezler mi bilmiyorum. Ama sisteme entegre olacaklardır" dedi.

Acarer, GSM operatörlerinin kapsama alanı sorununa ilişkin soru üzerine, operatörlerin 2008 yılı sonuna kadar nüfusu bin ve üstü yerleşim birimlerinin tümünü kapsama alanına alacaklarını yazılı olarak garanti ettiklerini, GSM yöneticileriyle yaptıkları toplantılarda "nüfusu 500 ve üzeri" birimlerin kapsamaya dahil edileceğini sözlü olarak taahhüt ettiklerini anlattı.

Nüfusu 500'ün altında kalan yerleşim birimlerinin kapsama alanına alınması için Ulaştırma Bakanlığı bünyesindeki Evrensel Hizmet Fonu'ndan destek sağlanması konusunda karar alındığını kaydeden Acarer, Eylül ayında yapılacak değerlendirme sonrasında bu fondan destek sağlandığında operatörlere roaming (dolaşım) zorunluluğu getirileceğini de ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber