Sağlıklı bir kalp için

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Ocak 2008 18:07, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selma Metintaş, dünyada her yıl 17 milyon kişinin kalp ve damar hastalığı nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirterek, bu sayının tüm ölümlerin üçte birini oluşturduğunu söyledi.

Prof. Dr. Metintaş, ESOGÜ ve İl Sağlık Müdürlüğü iş birliğiyle merkeze bağlı Çukurhisar Belde Belediye Toplantı Salonu'nda düzenlenen "Sağlıklı Kalp Yaşam Öğretisinin Kazanılması" projesinin tanıtım toplantısında, projenin toplumu baz alan kalp sağlığını koruma programı olduğunu kaydetti.

Kalp ve damar hastalıklarının içerisine, koroner kalp, damar, inme, hiper tansiyon hastalıklarının girdiğini ifade edn Prof. Dr. Metintaş, şöyle konuştu: "Bu grubun en geniş üyesi koroner kalp hastalığıdır. Hastalığın temel mekanizması (damar sertliği) dediğimiz olayı meydana getiriyor. Dünyada her yıl 17 milyon kişi kalp ve damar hastalığı nedeniyle yaşamını yitiriyor. Bu sayı tüm ölümlerin üçte birini oluşturuyor. Her yıl 32 milyon kişi kalp ve damar hastalığının bir atağını geçiriyor. Ölümler ve ataklar belki de buz dağının suyun üstünde kalan kısmı. Aslında bu dağın asıl ana kitlesi suyun altındadır. Kalp ve damar hastalıkları açısından asıl riskli olan grup işte bu kitledir. Bunlar kalp ve damar hastalığının oluşmasına yol açan risk faktörlerini taşıyan kişilerin oluşturduğu kitledir. Bunlar hipertansiyon, diyabet, sigara kullanan, inaktif yaşam ve sağlıksız diyetle beslenenlerden oluşmaktadır."

Prof. Dr. Metintaş, koroner kalp hastalığı riskinin yüzde 80'inin yapılacak koruyucu çalışmalarla önlenebileceğini anlatarak, "Hipertansiyonlu hastaların tedavisini başarabilirseniz inme riskini yüzde 38, kalp krizi riskini yüzde 16, kolesterol seviyesinde veya toplumun ortalama değerinde yüzde 1'lik bir düşme gösterebilirseniz hastalıkta yüzde 2 oranında azalma sağlarsınız. Bir tiryaki, sigarayı bırakacak olursa 10 yıl sonra, hiç sigara içmemiş kişinin karşılaşacağı riske ulaşabilir" dedi.

Etkinliğe, Eskişehir Vali Yardımcısı Dağıstan Kılıçarslan, ESOGÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zübeyir Kılıç, İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Hüseyin Fidan ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber