YouTube yasağını Ankara kaldırdı, Sivas devam etiriyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Ocak 2008 07:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

YOUTUBE'DA BİR YASAK KARARI DAHA

Ankara kaldırdı, Sivas yasakladı!

Bazı videolar nedeniyle 4 gün önce Ankara 12. Sulh Ceza Mahkemesi'nce YouTube'a konulan yasak, söz konusu videoların siteden çıkarılmasıyla kaldırıldı. Ancak bu kez 16 Ocak'ta Sivas 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nce konulan yasak yürürlüğe girdiği için siteye Türkiye'den hâlâ ulaşılamıyor

Gökçer Tahincioğlu

Hükümetin, çocukları pornografiden korumak amacıyla yasalaştırdığını açıkladığı, ancak kapsamı nedeniyle "internete sansür" olarak nitelendirilen düzenlemenin olumsuz sonuçları görülmeye başlandı. Ankara 12. Sulh Ceza Mahkemesi'nce geçen hafta verilen, "youtube"a erişimin bütünüyle engellenmesi kararı, Türkiye'yi dünyada haber haline getirdi. Ankara'dan bir gün önce Sivas'ta verilen ancak gecikmeli olarak yürürlüğe giren yeni yasak kararı şaşkınlık yarattı.

Bütünüyle engellendi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na, YouTube'da yer alan Atatürk'e, Türklüğe, Türk bayrağına hakaret içeren çok sayıda videoyla ilgili şikayet geldi. Başsavcılık, bunun üzerine, geçen hafta Ankara 12. Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvurarak, siteye erişimin bütünüyle engellenmesini talep etti. Mahkeme de 5651 sayılı yasanın 8. maddesine dayanarak, erişimin engellenmesine hükmetti. Karar nedeniyle, siteye erişim engellendi. Youtube temsilcileri, dün savcılığa başvurarak, şikayete konu videoların kaldırıldığını bildirdi. Savcılık bunun üzerine yasağın kaldırılması için Telekomünikasyon Kurumu'na yazı gönderdi.

4 günlük yasağın kaldırılması beklenirken bu kez 16 Ocak'ta Sivas 2. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından konulan yeni bir yasak kararı olduğu anlaşıldı. Benzer video görüntüleri nedeniyle verilen yasak kararı Ankara Sulh Ceza Mahkemesi'nin yasak kararının kaldırılmasından sonra yürürlüğe girdi. Bu nedenle siteye erişim mümkün olamadı. Böylece yasak kararıyla çok sayıda ülkede haber olan Türkiye, YouTube'a yine kavuşamadı. Siteye girmek isteyenler, "Sivas 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 16/01/2008 tarih ve 2008/11 no'lu kararı gereği bu siteye erişim engellenmiştir" yazısıyla karşılaştı.

İkinci karara kadar

Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek de şunları söyledi:

"Atatürk'e hakaret içeren video için karar verilmiş. Aynı site geçen yıl da mahkeme kararıyla engellenmişti ama o zaman mevzuat yoktu. Şimdi yeni mevzuata göre karar verilmiş. Mahkeme kararlarını öncelikle uygulamaya yükümlüyüz. Bu yüzden erişim engellendi. Yasaya göre biz de mahkeme de engelleme kararı verebiliyor. Bize de şikâyetler geliyor. Aynı internet sitesindeki birkaç yayınla ilgili şikayet geldi. Telefonla iletişim kurup kaldırılmasını sağladık."

6 adımda engeli kaldırıp Youtube'a ulaşabiliyorlar

ŞÜKRÜ ANDAÇ İstanbul

Türkiye'den bazı internet sitelerine erişim mahkeme kararıyla engellenmesine karşın, kullanıcılar bilgisayarlarında yaptıkları DNS ayar değişikliğinin ardından bu yasağı kaldırıyorlar. Kullanıcılar, "internet alan adı sistemi" olarak bilinen DNS ayarlarını yurtdışındaki başka bir numaraya yönlendirerek yasağın önüne geçiyor. Bilindiği gibi yasaklı olan bu sitelere yurtdışından erişimde bir sorun yok.Yasak sadece Türkiye'deki kullanıcıları ilgilendiriyor. Engellemeyi kaldıran kullanıcılar, erişim için şu adımları izliyor:

1-) Bilgisayarda "Denetim Masası" açılıyor. "Ağ ve internet bağlantıları" bölümünde 'ağ bağlantıları'na tıklıyorlar.

2-) Açılan yeni ekranda görülen "yerel ağ bağlantıları"nın üzerine gelerek mouse'ta sağa tıklanıyor. Kullanıcının karşısına çıkan yazılı bölümde "özellikler"e tıklıyorlar.

3-) Açılan yeni ekranda "internet iletişim kuralları (TCP/IP)" bölümünün üzerine geliyorlar ve yine "özellikler" adlı bölümü işaretliyorlar.

4-) Yeni açılan pencerede "Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullanın" yazılı bölüme gelerek, yuvarlakla işaretli yere tıklanıyor. "Yeğlenen DNS sunucusu" ve "Diğer DNS sunucusu" bölümlerindeki kutulara yeni DNS numaraları giriliyor. Üstteki kutuya "208.67.222.222", alttaki kutuya "208.67.220.220" yazılıyor. Ardından "Tamam"a tıklanıyor.

5-) "Yerel ağ bağlantıları" bölümüne geri gelerek, yine sağa tıklıyorlarl. Açılan bölümde "Onar" bölümüne basılıyor.

6-) Bu işlemin ardından Windows, DNS ayarlarını değiştiriyor ve erişim engeli kalkıyor. Ardından yasaklı siteye ulaşıyorlar.

Bir sayfa için kütüphaneye yasak

İnternet Teknolojileri Derneği Başkanı Mustafa Akgül ise kararı şöyle yorumladı: "Devletin, 'vatandaşımı koruyorum' mantığından vazgeçmesi lazım. ABD'deki kütüphanelerde Türkiye aleyhine yüzlerce kitap var. Ne yapacaksınız şimdi? Ya da kütüphanedeki bir kitabın, bir sayfasında Türkiye kötüleniyor. Kütüphane mi yasaklanacak? Bilenler, yolunu bulup yine izliyor. Gelişmiş ülkeler filtreleme yapıyor ırkçılık, terör gibi konularda ama böyle yasayla falan değil. Mahkemelerin teknik bilgisi yok. Yoksa sadece yayının olduğu, videonun olduğu sayfa da engellenebilir, ama uğraş gerektirir. Bunun yerine tamamını engelliyorlar."

Eleştirilen düzenleme

5651 sayılı İnternet Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Hakkında Kanun'un 8. maddesi, sansür eleştirilerinin kaynağını oluşturuyor. Bu maddeye göre, intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu, sağlık için tehlikeli madde bulundurma, müstehcenlik, fuhuş, kumar suçlarıyla ilgili ve Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun hükümlerine aykırı yayınlar engellenebiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber