Erdoğan: Türkiye Küresel dalgalanmadan en az etkiyle çıkacak

Haber Giriş : 22 Ocak 2008 14:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BAŞBAKAN ERDOĞAN: KİMSE KENDİNİ MİLLİ İRADENİN ÜZERİNDE GÖRMESİN

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ?Bu ülkede kimse ama kimse demokrasiyi, hukuku sadece kendine hak olarak görmesin, kimse demokrasiyi başkalarından esirgeme yoluna gitmesin, kimse kendisini milli iradenin üzerinde görmesin? dedi.

-Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması konusunda eleştirileri de yanıtlayan Erdoğan, "Ankara'nın içi boşaltılıyormuş. Hayırdır ya ne boşaltılıyormuş. Başkent tuğla tuğla İstanbul'a taşınıyormuş, rejim elden gidiyormuş. Böyle saçma sapan şey olur mu? Eğer Türkiye Cumhuriyeti'nin rejimi bir tuğlanın taşınması kadar basitse valla bunun üzerinde iyi düşünmek lazım. Ama değil çok güçlü. Ülkemizde öyle bir hava meydana getiriliyor ki sanırsınız İstanbul Misak-ı Milli sınırları içinde değil. Böyle muhalefet olur mu?" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ?Bu ülkede kimse ama kimse demokrasiyi, hukuku sadece kendine hak olarak görmesin, kimse demokrasiyi başkalarından esirgeme yoluna gitmesin, kimse kendisini milli iradenin üzerinde görmesin? dedi.

Başbakan Erdoğan, partisinin grup toplantısında konuştu. Toplumu huzursuz eden tüm sorunların varsa demokrasi içinde özgürce, hukuka uygun olarak, gerilimlere yol açmadan tartışılmak ve müzakere edilmek zorunda olduğunu belirten Erdoğan, ?Siyasetin temel görevi toplumun talep ve beklentilerine cevap vermektir. Halkın sorunlarına bigane kalarak, milletin sıkıntılarını göz ardı ederek ne toplumsal barışı koruyabiliriz, ne de demokratik bir sisteme

sahip olduğumuzla övünebiliriz? dedi.

Erdoğan, bazı sorunların sorun olmaktan çıkıp tedavülden kalkması durumunda bazı çevrelerin işsiz kalacaklarını ve tadavülden kalkacaklarını düşündüklerini söyledi. Bazılarının sık sık ?hiç kimse şu sorunu çözemez? diyerek kamuoyunun gündemine geldiğini belirten Erdoğan şöyle dedi:

?Bazıları 70 milyon vatandaşımızla aynı anda düşünmemizi algılamakta güçlük çekiyorlar. Bazıları, milli iradeye dayanarak, milletin sorunlarını siyasetin konusu yapmamızdan rahatsız oluyorlar. Oysa Türkiye olgunlaştıkça, demokrasi çıtasını yükselttikçe, ekmeğini, aşını, itibarını büyüttükçe, hak ve hakkaniyet duygusunu egemen kıldıkça sorunlar kendiliğinden tedavülden kalkıyor. Bizim tek amacımız, demokrasimizin çıtasını yükselterek halkımızı huzur, güven ve adalete kavuşturmaktır. Bu anlamda halkımızın vicdanı en büyük rehberimizdir, milli irade en büyük dayanağımızdır. İstiyoruz ki bu ülkenin hiçbir vatandaşı devleti ile kendi arasında bir mesafe görmesin, devletine aidiyeti zedelenmesin.?

-?ADALET SAMİMİYET İSTER?-

"Adaletin samimiyet istediğini, merhametin bütün önyargıları yenmeyi gerektirdiğini gayet iyi biliyoruz? diyen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

?Diyoruz ki bu ülkede kimse demokrasiyi, hukuku sadece kendine hak olarak görmesin, kimse demokrasiyi başkalarından esirgeme yoluna gitmesin, kimse kendisini milli iradenin üzerinde görmesin.?

-?İSTANBUL MİSAK-I MİLLİ SINIRLARI İÇİNDE DEĞİL Mİ??-

Erdoğan, Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması konusunda yapılan eleştirileri de yanıtladı. Verilen kararın doğru olduğunu savunan Erdoğan, ?Belli kesimlerden o bildik itirazlar ayyuka çıktı. Niye? Çünkü bunların fıtratının gereği bu. AK Parti ne yaparsa yapsın hiçbir tanesine bugüne kadar iyi dediklerini duydunuz mu? Böyle bir şey bekler misiniz?? dedi. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

?Ankara'nın içi boşaltılıyormuş. Hayırdır ya ne boşaltılıyormuş. Yani bu bankaların merkezinin oraya gitmesi burada şubelerinin kalması neyi değiştiriyor. Bizim önemli olan bir vizon ortaya koymamız lazım. Bu ülkenin siyasi ve idari merkezi Ankara'dır ama ticari merkezi de İstanbul'dur diye dünyaya bir vizyon koyalım istiyoruz. Bunu bir defa farklı yerlere çekmek çok ciddi bir yanlıştır ve çok çirkindir. Ama bunların her zamanki meslekleri bu, fıtratları bu. Başkent tuğla tuğla İstanbul'a taşınıyormuş. Yanlarına da bazı figüranlar bulmuşlar. Bunu alıyorlar bir de nereye getiriyorlar. Rejim elden gidiyormuş. Böyle saçma sapan şey olur mu ya. Eğer Türkiye Cumhuriyeti'nin rejimi bir tuğlanın taşınması kadar basitse valla bunun üzerinde iyi düşünmek lazım. Ama değil, çok güçlü. Ülkemizde öyle bir hava meydana getiriliyor ki sanırsınız İstanbul Misak-ı Milli sınırları içinde değil. Böyle muhalefet olur mu?"

BAŞBAKAN ERDOĞAN: TÜRKİYE EKONOMİSİ KÜRESEL DALGALANMADAN EN AZ ETKİYLE ÇIKACAK

Başbakan Erdoğan, ABD merkezli yaşanan küresel ekonomik dalgalanmadan Türkiye'nin en az etkiyle çıkmayı başaracağını belirterek, ?Ekonominin yapısı bu tür şokları kaldırabilecek güçte olduğu gibi, gerektiği zaman, gereken şartlarda da ilgili kurumlarımız önlemlerini alarak uygulamaya koyacaktır? dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD merkezli yaşanan küresel ekonomik dalgalanmadan Türkiye'nin en az etkiyle çıkmayı başaracağını belirterek, ?Ekonominin yapısı bu tür şokları kaldırabilecek güçte olduğu gibi, gerektiği zaman, gereken şartlarda da ilgili kurumlarımız önlemlerini alarak uygulamaya koyacaktır? dedi.

Partisinin grup toplantısında konuşan Erdoğan, katıldığı İspanya'da yapılan Medeniyetler İttifakı 1. Forumu hakkında bilgi verdi. Medeniyetler İttifakı sürecinin bir fantezi değil, insanlık ideali olduğunu belirten Erdoğan, ?Dünyanın, insanlığın aleyhine olan hiçbir şey, bizim lehimize olamaz. Madrid zirvesinde bir kez daha altı çizilmiştir ki Türkiye, uluslararası barışın önemli bir anahtarı, farklılıkların, ahenginin vazgeçilmez bir sembolüdür. Keza Türkiye, ulusal ve uluslararası işleviyle medeniyetler çatışması tezinin somut anti-tezidir? dedi.

-İSRAİL'E UYARI-

Başbakan Erdoğan, İsrail'in yaklaşık bir haftadır Gazze'yi abluka altında tuttuğunu anımsatarak, Annapolis görüşmelerinden sonra ortaya çıkan umut ve iyimser havanın, ambargoyla yerini yeniden gerilime ve karamsarlığa bıraktığını söyledi. İsrail'in ambargonun gerekçesi olarak ?Bize roketatarlarla saldırıyorlar? dediğini ifade eden Erdoğan, ?Peki roketatarlarla size saldırıyorlarsa, ?kaç tane İsrailli öldü, bize bunu söyleyin' dediğimizde cevabı yok. Son saldırıda 18 Filistinli öldü. Sürekli roket saldırılarını bahane ederek iki milyona yakın masum insanı cezalandırmak anlamına gelen böyle bir uygulamanın kabul edilmesi mümkün değildir? diye konuştu.

Erdoğan, konunun taraflarıyla bugün telefon görüşmesi yapacağını ifade ederek Filistinlilere de ?Filistinli kardeşlerimizi de birlik ve beraberlik içinde olmaya, özellikle barış sürecini desteklemeye davet ediyoruz. Kendi içindeki ayrışmalar ne yazık ki onlara güç katmıyor, zafiyet getiriyor? çağrısında bulundu. Erdoğan İsraillere yönelik olarak da ?İsrailli dostlarımız şunu da bilmelidir ki bu tür ablukalar ve halkı bir bütün olarak cezalandırmalar ancak marjinal şiddet yanlılarının amacına hizmet eder? dedi.

-KARAMANLİS ANKARA'DA-

Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in yarın Ankara'ya geleceğini anımsatan Erdoğan, bu ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkiler bakımından büyük anlam taşıdığını söyledi. Başbakan Erdoğan, iki ülke arasındaki resmi temasların yanı sıra Türk-Yunan İş Konseyi'nin de İstanbul'da toplanacağını belirterek bunun da ziyaretin önemini daha da arttırdığını söyledi.

-ERMENİ TASARISININ GEÇMESİ İLİŞKİLERİ ZEDELER-

Erdoğan, konuşmasında ABD'de yapılacak seçimlere de değinerek şöyle konuştu:

?Sözde Ermeni soykırımı tasarısına destek veren üyelerin, tasarının Genel Kurula getirilmemesi yönünde tutum takınması bazı gerçeklerin anlaşılmaya başladığını göstermişti. Çünkü herkes biliyor ki bu tasarının geçmesi, Türkiye-ABD ilişkilerinde onarılamaz yaralar açar. Bu hiç kimseye bir yarar sağlamaz. Stratejik ortaklık ilişkisi içinde olduğumuz ABD ile son dönemde gelişen işbirliğimizin temelleri, ülkelerimiz arasındaki köklü ortaklık anlayışına ve menfaat birliğine dayanıyor.?

-BÜTÇE DEĞERLENDİRMESİ-

2007 bütçe performansı hakkında da bilgi veren Erdoğan, 2003 yılından bu yana bütçe performansının, dünyada eşine az rastlanır bir başarıyla olumlu bir düzeye getirdiklerini söyledi. Bu başarının 2008 yılı bütçesinin uygulanmasında da devam ettireceklerine inandığını belirten Erdoğan, ?Geride bıraktığımız 5 yıl içinde çeşitli küresel ve ulusal dalgalanmalar yaşadık ancak hamd olsun bu dalgalanmaların tamamını başarıyla atlattık. Ancak hamd olsun bu dalgalanmaların tamamını başarıyla atlattık. Türkiye'nin bu ekonomik

yapıya kavuşmasında, kuşkusuz makro dengelerde elde ettiğimiz başarının payı büyüktür. En az onlar kadar yapısal reformlar da Türkiye'nin bu hızlı ilerleyişinde etkili olmuş, ekonomiyi korunaklı hale getirmiştir. Ama bu kazanımları kalıcı kılmak ülkemiz için daha da önemlidir. İşte bu amaçla bir dizi yapısal reform alanı belirledik. Bankacılık sisteminde, vergi sisteminde, sosyal güvenlik sisteminde attığımız adımlar bunlardan yalnızca bir kaçı? diye konuştu.

-KÜRESEL DALGALANDAMAN EN AZ ETKİYLE ÇIKACAĞIZ-

ABD'den kaynaklanan ve küresel bir hale gelen ekonomik dalgalanma yaşandığını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

?Şundan tüm kesimlerin emin olmasını istiyorum; Türkiye ekonomisi, daha öncekilerde olduğu gibi bu dalgalanmadan da en az etkiyle çıkmayı başaracaktır. Ekonominin yapısı bu tür şokları kaldırabilecek güçte olduğu gibi, gerektiği zaman, gereken şartlarda da ilgili kurumlarımız önlemlerini alarak uygulamaya koyacaktır. Türkiye ekonomisinin yaşadığı bu köklü ekonomik dönüşüm, İstanbul'un da tıpkı Frankfurt, Londra, New York gibi bir finans merkezi olması yolunda önemli mesafe kaydetmesini sağlamıştır. Bugün özellikle bankacılık sektöründe İstanbul, Avrupa'nın önemli kentleri arasında yerini almaya başlamış durumdadır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber