Üniversitelerarası Kurul, YÖK üyeliğine 'darbeci profesör'ü önerdi

Haber Giriş : 25 Ocak 2008 07:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Üniversitelerarası Kurul (ÜAK), Yükseköğretim Kurulu(YÖK) üyeliği için Jeoloji Profesörü Celal Şengör'ü aday olarak belirledi.

"Ordu gayet tabii ki darbe yapabilir. Niye yapmasın?" sözleriyle tepki çeken Şengör'ün üyeliği Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayıyla kesinleşecek.

ÜAK, Akdeniz Üniversitesi Rektörü ve Kurul Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın başkanlığında dün Ankara Üniversitesi Morfoloji binasında toplandı. Toplantıda, Galatasaray Üniversitesi rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Ethem Tolga'dan boşalan üyelik için seçim yapıldı. 16 adayın başvurduğu seçimde, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Celal Şengör, 83 oyla aday olarak belirlendi.

YÖK üyeliğine aday gösterilen Şengör, kamuoyunda depremle ilgili açıklamalarıyla tanınmıştı. 2006 yılında Harp Akademileri'nde 'Atatürk ve eğitim' konulu açılış dersi vererek dikkatleri üzerine çeken Şengör, üniversiteler de dahil olmak üzere ordu dışında bütün kurumların 'bilimsellikten yoksun' olduğunu savunmuştu. Prof. Dr. Şengör, Milliyet Gazetesi'ne aynı yıl verdiği bir demeçte de şu ilginç görüşleri seslendirmişti: "Kimle konuşsak, 'Canım asker daha ne bekliyor?' diyor. Şimdi de öyle. Bu askerin görevi mi? Halk olarak bir şey yapsak, ama kimse yapmıyor. Asker konuşmalı mı, evet konuşmalı. Ordu gayet tabii ki darbe yapabilir. Niye yapmasın?.."

Zaman

Başkan'ını eleştirdiği YÖK'e aday gösterildi

Üniversitelerarası Kurul, YÖK üyeliği için Prof. Şengör'ü aday olarak belirledi. Şengör, YÖK Başkanı Özcan için, "Asistan dahi yapılmasında tereddüt edeceğim biri" demişti

Üniversitelerarası Kurul (ÜAK), Prof. Dr. Ethem Tolga'dan boşalan YÖK üyeliği için İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Şengör'ü aday olarak belirledi.

Deprem konusunda referans kabul edilen isimlerden biri olan Şengör, Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın YÖK Başkanı olmasının ardından, "Kendi alanında asistan dahi yapılmasında tereddüt edeceğim bir insanı YÖK'ün başına getirdiler" demişti.

Gül onaylamadı mı?

ÜAK, dün Akdeniz Üniversitesi Rektörü ve Kurul Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın başkanlığında Ankara Üniversitesi Morfoloji Binası'nda toplandı.

Akaydın, ÜAK'nın son toplantısında, YÖK üyesi adayı olarak belirlenen Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu'nun isminin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmadığının hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

"Gül'ün üyeliği onaylamadığına ilişkin olarak YÖK aracılığıyla ÜAK'a herhangi bir yazılı belge ulaşmadı. Bu konuda Cumhurbaşkanlığı'ndan yazılı belge gelmesi gerekir. Yasal olarak, onaylama süresine ilişkin kesin bir kayıt yok. Seçimin üzerinden bir ay geçti, ama yasa Cumhurbaşkanı'nın ne kadar sürede onaylayacağını belirlememiş."

En çok oyu aldı

Toplantıda, Galatasaray Üniversitesi rektörlüğüne atanan Tolga'dan boşalan üyelik için seçim yapıldı.

115 üniversitenin rektörü ve her üniversiteden birer kişinin katılımıyla oluşan ÜAK'ta seçim için 16 aday yarıştı.

200'ü aşkın ÜAK üyesinin katıldığı oylamada Şengör, 83 oyla YÖK üyesi adayı olarak belirlendi. Şengör'ün YÖK üyeliği, Gül'ün onaylaması üzerine kesinleşecek.

Şengör, Özcan için ne demişti?

İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi olan Prof. Celal Şengör, depremle ilgili çalışmalarıyla tanınıyor.

Prof. Şengör, Prof. Yusuf Ziya Özcan'ın YÖK Başkanı olmasının ardından Vatan gazetesine verdiği bir demeçte şunları söylemişti:

"Kendisinin (Özcan) hiçbir akademik özelliği olduğunu düşünmüyorum. Var; zayıf olması. Benim, kendi alanında asistan dahi yapılmasında tereddüt edeceğim bir insanı YÖK'ün başına getirdiler. Kendisinin sorumluluğu kız öğrencilerin kıyafeti mi, üniversitelerde yapılan bilim mi? Asli görevi dışında yapacağı her çalışmada üniversiteleri karşısında bulacaktır."

Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber