Bakan Çelik Diyarbakır Cumhuriyet Fen Lisesi'nde karne dağıttı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Ocak 2008 14:46, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik Diyarbakır'da 3 Ocak'ta yaşanan ve 6'sı öğrenci 7 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırıya tepki amacıyla Diyarbakır Cumhuriyet Fen Lisesi'nde karne dağıtım törenine katıldı.

Çelik, bombalı saldırıda hayatını kaybededen öğrencilerin isimlerinin okullarına verileceğini bildirdi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Diyarbakır Cumhuriyet Fen Lisesi'nde yapılan karne töreninde konuştu. Hükümetleri döneminde eğitime öncelik tanıdıklarını ve eğitimi istikbal davası olarak benimsediklerini kaydederek son 5 yıldır bütçedeki en büyük payın eğitime verildiğine dikkat çekti. Çelik, 1974 yılında Diyarbakır Merkez Erkek Öğretmen Okulu'nda öğrencilik yaptığını hatırlatarak "Diyarbakır'ın çok ekmeğini yedim o nedenle Diyarbakır'ın özel anlamı var. Milli Eğitim Bakanı sıfatı ile Diyarbakır'a 10 kereden daha fazla geldim. Her geldiğimde Diyarbakır'ın değişim ve gelişimini görerek mutluluk duyuyorum" dedi. Dünyanın artık bilim çağını yaşadığını bilgiyi, üreten ve en iyi kullanan kişilerin en yüksek refah düzeyine sahip ülkeler olduğuna işaret eden Çelik, "Yeraltı zenginliği ya da ağır sanayi sahibi olan değil, bilgiye sahip olan ve en iyi şekilde kullananlar zengin olur. Şu an Bill Gates'in Afrika kıtasının iki katı kadar zengin olmasının sebebi bilgidir" dedi. Türkiye'nin son sayımda 70 milyon 500 bin nufusunun olduğunu kaydeden Çelik, bu nüfusun yüzde 64'ünün genç nüfus olduğunu söyledi. Türkiye'nin en büyük zenginliğinin bu genç nüfus olduğunu kaydeden Çelik, "27 AB ülkesinden daha şanslı olabiliriz. Genç nüfusumuz en büyük şansımız. Gençlerimizi en iyi şekilde eğitip karınları tok sırtları pek yaparak istikbale hazırlarsak, Türkiye'nin geleceği çok güzel olacaktır" diye konuştu.

-"BİRBİRİMİZİN BOĞAZINI SIKMAYALIM, GÖKKUŞAĞI GİBİ HARMONİK UYUM SAĞLAYALIM"

Bakan Çelik öğrencilere seslenerek "Geçmişte farklılıklarımızı zenginlik haline getirdik. Farklılıklarımızı tartışmak yerine omuz omuz verirsek çok daha güzel olacak" dedi. Diyarbakırda 3 Ocak'ta yaşanan bombalı saldırıda 6'sı ögrenci 7 kişinin öldüğünü ve onlarca kişinin yaralandığını hatırlatan Bakan Çelik, saldırıda hayatını kaybeden öğrencilerin isimlerinin okullarına verileceğini kaydetti. Eren Şahin isimli öğrencinin Diyarbakır Cumhuriyet Fen Lisesi 11. sınıfta okuyor olması nedeniyle karne törenini bu okulda düzenlediklerini belirten Çelik, "Farklılıklarımız var ama bir bayrak bir vatan var. Asırlardır birlikte yaşıyoruz. Hep birlikte acıyı tattık. Sefaleti birlikte yaşadık. Gökkuşağındaki renkler gibi olmalıyız. Birbirimizin boğazını sıkacağımıza o renkler gibi harmonik bir hal yaşamalıyız. Güzelliğin esas kaynağı da budur. Acı acıyı yaşatmak isteyen insanlara bu fırsatı vermeyelim" diye konuştu.

-"ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNİN PARASAL KARŞILIĞI YOK"

Bakan Çelik, öğretmenlerin en çok şefkat ve sevgi gerektiren mesleği yaptıklarını vurgulayarak, öğretmenlik mesleğinin ücretinin ödenemeyeceğini ifade etti. Çelik, "Samimiyetle söylüyorum öğretmenlik mesleğinin parasal karşılığı yok dedi. Velilere de seslenen Bakan Çelik, çocukların zayıf ya da iyi karnelerine bakarak şartlı sevgi verilmemesi gerektiğini söyledi. Çelik, "Başarı ya da başarısızlıkta abartıya kaçılmamalı. Başarısızlıklarda velilerin ne hata yaptıklarına bakmaları gerekir. Arabanın motorundan ses gelince hemen servise götürüyoruz çocukların ruh hali ile bu kadar ilgilenmezsek olmaz. Bıraktık okula, saldım çayıra, mevlam kayıra olmaz" diye konuştu. Kendisinin yatılı okulda okuduğunu hatırlatan Çelik, devlet parasız yatılı okulları olmasaydı şu an kendisinin de okuyamamış olacağını kaydetti. Çelik, "Ben Van'da imamlık yapan sonra köy hizmetlerine işçi olarak geçen bir babanın çocuğuyum. Cumhurbaşkanımız Kayserili bir torna ustasının oğlu, Başbakanımız ise Kasımpaşa'da bir taka kaptanının çocuğudur. Demokrasinin getirdiği güzellik budur. 'Diyarbakır'da okuduğumuz için benden ne olur' demeyin" dedi. Çelik yatılı okullarda okuyanları çok iyi anladığını kaydederek, Avrupa'da ise yatılı okullara zengin ailelerin çocuklarının gönderildiğine işaret etti. Pakistan'da yatılı okul olmadığını belirten Çelik, Pakistan Devlet Bakanının Türkiye'ye gelerek yatılı okul sistemini incelediğini ve uygulamak istediklerini anlattı. Bakan Çelik e-okul sistemine geçtiklerini ve karneyi sanal ortama taşıdıklarını da belirterek, "İngiltere bu sistemi 2012 yılında yapacak" dedi. Bakan Çelik, konuşmasının ardından 3 Ocak'taki bombalı saldırıda hayatını kaybeden Eren Şahin'in karnesini annesi Oya Erolak'a verdi. Çelik, bombalı saldırı olmasaydı şu anda Eren Şahin'e takdir belgeli karne veriyor olacağını söyledi.

-"EREN ŞAHİN BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ YA DA DOKTOR OLACAKTI"

Gazetecilerin sorusunu yanıtlayan Eren Şahin'in annesi Oya Erolak, "Eren'in karnesi her zaman 100'lerle doluydu. Her dönem takdirle gelirdi. Bu karnesi benim için sürpriz değil" dedi. Erolak, oğlu Eren'in bilgisayar mühendisliğini ya da tıp fakültesini düşündüğünü fakat kararı puanına göre vermeyi planlamış olduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber