Eğitim Bir Sen İzmir Şubesi: Yüzlerce okul vekaletle yönetiliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Ocak 2008 16:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim Bir Sen İzmir Şube Başkanı Abdürrahim Şenocak, 2007-2008 eğitim öğretim yılının ilk yarısını değerlendirdi. Yönetici atama yönetmeliğinin aylardır çıkmamış olmasının yüzlerce okulun vekaletle idare edilmesine yol açtığını belirten Şenocak, bu durumun eğitimi ve eğitimcileri olumsuz etkilediğini söyledi. Sendika olarak, objektif kriterlere dayanan, adaletli bir yönetmeliğin bir an önce çıkarılmasını beklediklerini ifade eden Şenocak, "Yöneticilerin 6 saat derse girme zorunluluğu var. Bu uygulamada asıl mağdur olanlar öğrencilerdir, çünkü eğitim yöneticileri mesai saatlerinde Milli Eğitim tarafından birçok toplantıya çağrılıyor. Yöneticilerin derslere girmiş gibi görünmesinden dolayı norm sıkıntıları yaşanmaktadır. Birçok arkadaşımız derslere giremediğinden dolayı da ceza almaktadır. Ek ders ücretlerinin haftalık olarak değil, günlük sistem üzerinden hesaplanması karmaşayı çözecek ve mağduriyetleri giderecektir." dedi.

Ayrıca yardımcı hizmetlisi olmayan okulların hizmet satın alımına yönlendirildiğini, bu elemanların sigorta masraflarının da velilere yüklendiğini belirten Şenocak, asgari ücretle çalışan bir elemanın kuruma maliyetinin 900 YTL olduğunu, bazı okul müdürlerinin sigorta primlerini ödeyemediğinden dolayı SSK tarafından icra takibine maruz kaldığını ifade etti.

Eğitim çalışanlarının sorunları ve mağduriyetlerinin devam ettiğini vurgulayan Şenocak, Dünya Bankası (DB) Türkiye Direktörü Zachau'nun, öğretmen maaşlarının düşürülmesi teklifini çirkin olarak değerlendirdi. Teklifi şiddetle kınadıklarını aktaran Şenocak, şunları söyledi: "OECD ülkelerinde ilköğretimde göreve yeni başlayan bir öğretmen yılda 25 bin 727 dolar, 15 yıllık bir öğretmense 35 bin 99 dolar kazanmaktadır. Danimarka'da göreve yeni başlayan bir öğretmen yılda 33 bin 693 dolar, 15 yıllık bir öğretmen 37 bin 925 dolar, Almanya'da göreve yeni başlayan bir öğretmen yılda 37 bin 718 dolar, 15 yıllık bir öğretmen 46 bin 935 dolar, Türkiye'de ise, göreve yeni başlayan bir öğretmen 9 bin 900 dolar, 15 yıllık bir öğretmen 12 bin 300 dolar kazanmaktadır. Dolayısıyla hesap ortadayken Zachau'nun öğretmen maaşlarının Türkiye'de yüksek olduğunu söylemesi ve pervasızca düşürülmesini önermesi hesap bilmediğini göstermektedir. Kendisini eğitim çalışanları adına kınıyoruz."

Birinci dönemin bitmesi münasebetiyle velilere tavsiyelerde bulunan Abdürrahim Şenocak, "Veliler, öğrenciyi karne ve not üzerinden değerlendirmemelidir, çünkü karne notunu öğrenci tek başına almaz. Anne ve babasının, öğretmenin, okulun ve çevrenin de payı vardır." şeklinde konuştu.

Bu arada TUDEM'in, genel başarı sınavlarında öğrenci ve velileri mağdur ettiğini öne süren Şenocak, "Günümüzde dershaneler, bu tür sınavları ücretsiz ve aynı zamanda ödüllü yapmakta. TUDEM'in sınavına girmek için önce üyelik işlemi yapılıyor, daha sonra 10 YTL ödeniyor. Sınav esnasında öğrenci velileri bahçeye alınmıyor. Bu durumdan veliler ve eğitim çalışanları rahatsız. Milli Eğitim Müdürlüğü, konuyla ilgili derhal inceleme başlatmalı ve mağduriyetin giderilmesini sağlamalıdır." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber