3 polisi şehit eden PKK'lılar tazminat ödeyecek

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 28 Ocak 2008 12:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adana'da 12 yıl önce Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne yapılan canlı bomba saldırısında şehit olan 3 polis memurunun yakınları ile yaralanan 9 polis memuruna ödenen ve bugünkü değeri 80 bin YTL olarak hesaplanan tazminat, bombalama eylemini yaptırdığı iddia edilen 2 PKK'lı teröristten alınacak.

Adana Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü, 25 Ekim 1996'da, 'Pınar' kod adlı hamile görünümlü canlı bomba 17 yaşındaki Leyla Kaplan'ın intihar saldırısına uğradı. Saldırıda, polis memurları 25 yaşındaki Metin Süer, 24 yaşındaki Ramazan Keserci, 24 yaşındaki İhsan Öger şehit oldu, saldırı sırasında yoldan geçen 50 yaşındaki Yaşar Erçetin de öldü. Polis memurları Muhittin Eşme, Serhan Erdoğan, Murat Balcı, Tahsin İçli, Akif Kaya, İbrahim Demir, Efendi Bostan, Birol Terzi ve Adil Aydaş ile 9 vatandaş da yaralandı.

Yapılan operasyonlar sonunda kadın canlı bombayı silah tehdidiyle intihar saldırısına zorladığı saptanan 'İsa' kod adlı Bayram Yaruk ile birlikte toplam 13 kişi yakalandı. Antalya Serik'de bir petrol istasyonu soygununda gasp suçundan 15 yıl ağır hapis cezasına mahkum olup 1991'de cezaevinden çıkan PKK'nın infazcısı Yaruk ve diğer sanıklar daha sonra özel yetkili mahkemeye çevrilen o dönemde hizmette olan Adana DGM'de yargılandı. 6 Haziran 2000'de Yaruk ile İbrahim Aksoy ömür boyu hapse mahkum oldu. 6 PKK'lı bir yıl 9 ay ile 12 yıl 6 ay arasında değişik hapis cezalarına mahkum edildi, 5'i ise delil yetersizliğinden beraat etti.

PKK'lıların yargılaması devam ederken, İçişleri Bakanlığı, şehit 3 polis memurunun yakınlarına 12 Aralık 1996'da bin 502'şer YTL, yaralı polis memurlarına ise 378'er YTL tazminat ödedi. Hazine avukatları, İçişleri Bakanlığı'nın zarara uğratıldığı gerekçesiyle ödenen tazminatları PKK'lı teröristlerden alabilmek için Adana 1, 2 ve 7'inci Asliye Hukuk Mahkemelerine 1997'de 'alacak' davası açtı. Davalar, Adana 7'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde birleştirildi. Yargılama sonunda mahkeme hakimi, şehit polis memurlarının yakınları ile yaralı polis memurlarına ödenen toplam 7 bin 306 YTL'yi yasal faiziyle, canlı bomba Leyla Kaplan'ı silah tehdidiyle olay yerine getirdikleri iddia edilen PKK'lı teröristlerden ömür boyu hapis cezası alan Bayram Yaruk ile 3 yıl hapse mahkum edilen Abdullah Ülkü'den tahsil edilmesine karar verdi. Hakim kararında, ".... DGM dosyasında bir çok sanığın, ülke topraklarından bir bölümünün devlet yönetiminden ayırma eylemi işlemek, yasa dışı örgüt üyesi olmak, örgüte yardım ve yataklıktan yargılandıkları anlaşılıp, ölen Leyla Kaplan'ı, Bayram Yaruk ve Abdullah Ülkü'nün eyleme hazırladıkları anlaşılıp, diğer davalıların bu olayla bağlantıları kurulamamıştır...." diyerek diğer davalıların davasının reddini kararlaştırdı.

Yaklaşık 12 yıl önce şehit polis memurları ile yaralı polis memurlarına ödenen 7 bin 306 YTL'nin faizi ile birlikte bugünkü değerinin 80 bin YTL'yi aştığı hesaplandı. PKK'lı teröristler Yaruk ve Ülkü'nün avukatlarının temyiz ettiği karar Yargıtay'ca onanırsa, bu miktardaki para Hazine tarafından icra yoluyla tahsil edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber