KOSGEB'e personel sınavla alınacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Ocak 2008 12:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, KOSGEB'e personel alımının sınavla olacağını belirtirken, terfi ve atamalarda liyakatın esas alınacağını kaydetti. Zafer Çağlayan, kurumun politik müdahalelerden uzak, teknik özellikleriyle öne çıkacağına işaret ederek, KOSGEB'in idari kapasite bakımından güçlü olacağına temas etti.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, yaptığı basın toplantısıyla 2007 KOSGEB faaliyetleri ile 2008 KOSGEB'in programı ve yeniden yapılanmasına ilişkin bilgiler verdi. Bakanlıkta düzenlediği toplantıda konuşan Bakan Çağlayan, AK Parti iktidarının ilk dönemi itibariyle makro ekonomik dengeleri yerine oturttuğunu kaydetti.

Büyüme rakamlarının makro ölçeklerde gelinen noktayı gösterdiğine işaret eden Çağlayan, Hükümetin yeni dönemde de mikro hedeflere eğileceğinden söz etti. Kobilerin mikro ekonomi anlamında piyasadaki etkinlik ve istihdam için önemli olduğunu belirten Zafer Çağlayan, 67 ilde teşkilatlanarak hizmet veren KOSGEB'in baştan aşağı yapılandırıldığını söyledi.

Çağlayan, KOSGEB'i yapılandırmaya yönelik eylem planının ana fikrinin "Balık vermek değil, balık tutmayı öğretmek" olduğunu açıklarken, bu çerçevede kurumda hiyerarşik ve fonksiyonel değişikliklere başvurduklarını bildirdi. Çağlayan, "Çalışmalar dahilinde ilk ve önemli tespitlerimizden biri KOSGEB'e eleman alımında yeterli objektif kritlerin oluşturulamamış olduğudur. Bu da zaman zaman terfi ve atamalarda keyfilik ve kayırmak eleştirilerinin ortaya çıkmasına neden olmuştur" dedi.

Kurumda gerçekleşen subjektif uygulamaların "İşe göre adam yerine adama göre iş" anlayışını geleneksel hale getirdiğine temas eden Zafer Çağlayan, KOSGEB'in kobilerden çok kendi personeline çalışır hale gelmesinden yakındı. Sanayi ve Ticaret Bakanı sözlerini şöyle sürdürdü:

"Göreve geldiğim günden bu yana KOSGEB'in aksayan organizasyon yapısı ve personel politikalarının ıslah edilerek yeniden yapılandırılmasını, bu ülkenin ve kobilerin geleceği bakımından birinci öncelik olarak belirledim. Zira etkin bir organizasyon ve personel politikasına sahip KOSGEB, ülkenin en ücra köşesinde yer alan komilere bile hizmet götürme konusunda sıkıntı çekmeyecek kapasiteye ulaşacaktır.

Açıkça şunu vurgulamak isterim ki, benim bakanlığım döneminde kurum, politik müdahalelerden uzak, teknik özellikleri ön plana çıkmış, idari kapasite yönünden güçlü ve etkin bir kurum olacaktır."

"UZMANLANDIRMA KOBİ UZMANI ALTINDA TEK KAVRAMDA TOPLANACAK"

Bakan Çağlayan, bu kapsamda KOSGEB'e eleman alımının böylelikle kariyer planlaması çerçevesinde liyakat esasına dayanacığını belirterek, personelin kuruma girişinin sınava tabi olacağını, terfi ve atamalarda yeniden düzenlemeye gidileceğini ifade etti.

Daha önce kurumda numaralandırılmış halde birden fazla uzmanın ortaya çıktığına dikkat çeken Çağlayan, "Bu durum, kariyer sisteminin yeniden düzenlenmesi gereğini açıkça ortaya koymaktadır. Yeniden yapılandırmayla uzmanlandırma sınıfına Kobi Uzmanı adı altında tek bir uzmanlıkta topladık" diye konuştu.

Zafer Çağlayan, ünvan sayısı ve birimlerde indirime gittiklerini dile getirirken, halkla ilişkiler ve basına dönük danışmanlık hizmetleri ve araştırma merkezlerini işlevsel hale getirdiklerini vurguladı. Bakan Çağlayan, şöyle devam etti: "KOSGEB yapısında tek merkezlilik ve tek kişilik muhasebe sistemi sıkıntıya yol açmaktaydı, işlemleri geciktirmekteydi. Bu çerçevede muhasebe sistemini 3 merkezden yapmaya karar verdik. Kurumun özel sektör mantığıyla etkin bir şekilde değerlendirilmesi için Finansman Birimi oluşturuldu.

Koordinasyon konusunda bürokrasinin azalmasına önem veriyoruz. Nisan 1990'da çıkarılan Kuruluş Kanunu'nu ele aldık ve 8 yönetmenliği revize ettik. Bununla birlikte 1 yönetmenliği iptali 2'sinin de ihdası söz konusudur."

"TEŞVİKLER PROJE ÜZERİNE, SEKTÖREL BAZLI OLACAK"

Kobiler için yürütülen 2007 yılı faaliyetlerini anlatan Zafer Çağlayan, daha sonra gazetecilerin konuya ilişkin sorularını cevapladı. Gazetecilerin, yapılandırmayla ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla görüşüp görüşmediği yönündeki sorusuna ise Çağlayan, "27 sene sanayicilik hayatım var, 12 sene de Ankara Sanayi Odası (ASO) başkanlığı görevini yürüttüm. KOSGEB İcra Komitesi üyelerimizi TOBB, TESK, Maliye ile Sanayi ve Ticaret Müsteşarı, DPT, TÜBİTAK ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nden seçilen arkadaşlarla çalışıyoruz. Bakanlıktaki arkadaşlarımızın temasları sürüyor" karşılığını verdi.

Çağlayan, KOSGEB'in, Ünvan ve uzmanlaşmaya yönelik bir soru üzerine politik müdahaleden uzak bir kurum oluşacağını belirtti. Birimler arası koordinasyon kopukluğunu gidereceklerine de değinen Çağlayan, sektörel ve proje bazlı teşvik sistemine başvurulacağını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber