Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığını önemseyin

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 29 Ocak 2008 10:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Genetik bir hastalık olan Ailevi Akdeniz Ateşi, ülkemizde en sık görülen sağlık sorunlarından birisidir Belirtileri genellikle karın ve göğüs ağrısı olup tedavisinde ilacın düzenli kullanılması büyük önem taşır.

Ailevi Akdeniz Ateşi, ülkemizde sıklıkla görülen bir hastalık olmasına rağmen fazla bilinmemektedir. Özellikle Yahudilerde, Araplar'da, Türkler'de ve Ermeniler'de görülen ve göçmenlerle birlikte Avrupa ve diğer kıtalara yayılan, çeşitli organlarda ve eklemlerde tekrarlayan iltihabi ataklara neden olan genetik bir hastalıktır. Genellikle şiddetli karın ve göğüs ağrısıyla kendisini gösteren hastalığın diğer belirtileri de yüksek ateş ve eklemlerde şişlik oluşmasıdır. AAA hastalığının özelliği genellikle 12-72 saat sürebilen iltihabi ataklara eden olmasıdır. Ataklar birkaç saat kadar kısa veya bir hafta kadar uzun olabilir.

ÇOCUKLUKTA BAŞLAR

Hastalığın ilk belirtileri genellikle çocukluk döneminde başlar. Hastaların yaklaşık yüzde 90'ında 20 yaşından önce başlamakla beraber, az sayıda hastada erişkin yaşlarda da hastalığın belirtileri görülebilir. Hastalığın tanısının konulmasında tekrarlayan ataklar, genetik ve kan testleri, ailede böyle bir rahatsızlığa yakalanan kişilerin olup olmaması belirleyici rol üstlenir. Ailevi Akdeniz Ateşi tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen hastalığın tamamen ortadan kalkması söz konusu değildir. Tedavinin amacı hastalığın oluşturduğu bozuklukları ortadan kaldırmaya yöneliktir ve bu amaçla 'kolşisin' ilacı kullanılmaktadır. İlacın düzenli kullanılması tedavi için çok önemlidir.

İLAÇ ÖMÜR BOYU ALINMALI

Ayrıca sık geçirilen ataklar vücutta devam eden bir iltihabi reaksiyonun habercisidir. Uzun vadede böbrek yetmezliğine kadar gidebiliyor ve kişi diyaliz hastası oluyor. Bu yüzden ilaç hem eklem ağrılarını kontrol ediyor hem de iltihabı baskılayıcı özellikleri nedeniyle böbrek, gut ve Behçet hastalığı gibi başka hastalıkların tedavisinde de kullanılıyor. 2-3 yıllık dönemde atakların olmaması hastalığın geçtiğini göstermez. Bu yüzden ilacın ömür boyu kullanılması gerekiyor. Atakları tetikleyen nedenler tam olarak bilinmemesine rağmen bazı hastalarda aşırı yorgunluk, gerginlik, uykusuzluk, uzun süre ayakta kalma veya uzun seyahatler ile ortaya çıkabiliyor. Ailevi Akdeniz Ateşi bulaşıcı bir hastalık değildir.

Belirtileri dikkate alın

Sık sık görülen karın ve göğüs ağrıları Ailevi Akdeniz Ateşi'nin habercisi olabilir. Karın ağrısı bir bölgeden başlayarak bütün karına yayılabilir ya da belirli bir bölgede sınırlı kalabilir. Zaman zaman ağrılara ishal ve kabızlık da eşlik edebilir. Göğüsteki ağrılar ise genellikle göğüs kafesinin yan bölgelerinde derin nefes alınca bir batma hissi yaratır. Bu belirtilere eklem ağrısı ve şişliği ya da ateş eşlik ediyorsa vakit kaybetmeden doktora gitmek gerekir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber