30 Ocak 2008'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 30 Ocak 2008 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MECLİS'TE TÜRBAN SÜRECİ BAŞLIYOR

-Meclis'te türban maratonu yarın başlayacak.

-AKP ve MHP arasında önceki gün sağlanan uzlaşmanın ardından, Anayasa'nın 10 ve 42. maddeleri ile Yüksek Öğretim Kanunu'nun ek 17. maddesinde değişiklik öngören üniversitelerde türban serbestisi tanıyacak anayasa ve yasa değişikliğinde ilk etap, yarın Meclis Anayasa Komisyonu'nda aşılacak.

-AKP ve MHP, 278 AKP'li, 70 MHP'li olmak üzere toplam 348 milletvekilinin imzasıyla sunulan anayasa değişikliği teklifinin, Anayasa Komisyonu'nda görüşülmesinin ardından tekliflerin zaman geçirmeden Meclis Genel Kurulu gündemine gelmesini sağlayacak.

-Meclis Genel Kurulu'nda ise değişiklik tekliflerinin önümüzdeki hafta görüşülmesi bekleniyor. Anayasa değişikliği oylamaları Meclis Genel Kurulu'nda iki tur halinde yapılıyor. İlk turun ardından 48 saat geçtikten sonra ikinci tur gerçekleştirilecek. AKP ve MHP arasında sağlanan mutabakat, anayasa değişikliğinin engelsiz olarak Genel Kurul'dan geçmesine imkan tanırken, anamuhalefet de tekliflerin yasalaşması ile birlikte Anayasa Mahkemesi'ne başvurmaya hazırlanıyor.

-ESKİ POLİS AKADEMİSİ BAŞKANI YILMAZ : ?TÜRBANLI ÖĞRENCİ POLİS AKADEMİSİNE VE HARP AKADEMİSİ'NE GİREMEZ?

-Eski Polis Akademisi Başkanı Tuncay Yılmaz, anayasa da yapılacak değişiklik sonrası yükseköğrenim öğrencilerine türban takma hakkı getirilmiş olmasının polis akademisi ve harp akademilerinde okuyan öğrencilere de bu hakkın verilmiş olacağı anlamına gelemeyeceğini söyledi.

-GENELKURMAY BAŞKANI ORGENERAL BÜYÜKANIT, MAKEDONYA SAVUNMA BAKANI ELENOVSKİ'Yİ KABUL EDECEK

-Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Ankara'da bulunan Makedonya Savunma Bakanı Lazar Elenovski'yi, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda kabul edecek. (Saat:10.20)

-Canlı yayınlanacak görüşmede, Orgeneral Büyükanıt'ın gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunması bekleniyor.

-EKONOMİ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI

-Ekonomi Değerlendirme Toplantısı, Başbakan Recep Tayip Erdoğan başkanlığında, Başbakanlık Yeni Bina'da yapılıyor. (Saat:10.00)

-EKONOMİ KOORDİNASYON KURULU TOPLANIYOR

-Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren başkanlığında toplanarak, istihdam paketini görüşecek. Toplantıya, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan da katılacak. (Saat:15.00)

-MECLİS GENEL KURULU

-TBMM Genel Kurulu'nda, İstanbul'da Piri Reis Üniversitesi'nin kurulmasına ilişkin kanun tasarısının görüşmelerine devam edilecek. (Saat:14.00)

-MECLİS'TE KOMİSYONLAR TOPLANIYOR

-Meclis Milli Savunma Komisyonu, Er ve Erbaş Harçlıkları, Askeri Yasak bölgeler ile İstiklal Madalyaları Kanunu'nda değişiklik öngören tasarıları görüşmek üzere toplanacak. (Saat:10.30)

-TBMM Milli Eğitim Komisyonu, özel öğretim kurumları, sosyal hizmetler ve çocuk esirgeme kurumu kanununda değişiklik öngören tasarı ele alınacak. (Saat:10.30)

-Meclis İçişleri Komisyonu'nda Gaziantep'e İstiklal Madalyası verilmesi hakkındaki kanun tasarısı görüşülecek. (Saat:13.00)

-ÖDP GENEL BAŞKANI URAS, GÜNDEMİ DEĞERLENDİRİYOR

-ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, Meclis'te düzenleyeceği basın toplantısında, son siyasi gelişmeleri değerlendirecek. (Saat:12.30)

-BBP LİDERİ YAZICIOĞLU BASIN TOPLANTISI DÜZENLİYOR

-BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, basın toplantısı düzenliyor (Saat:10.30)

-BAKAN ÇELİK, İNTES'İN YEMEĞİNE KATILIYOR

-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası'nın (İNTES) düzenlediği yemekte konuşma yapacak. (Saat:12.00)

-?ANKARA SANAYİNDE DURUM TESPİTİ VE BEKLENTİLER? RAPORU AÇIKLANIYOR

-ASO Başkanı Nurettin Özdebir ?Ankara Sanayinde Durum Tespiti ve Beklentiler? anketinin sonucunu açıklayacak. (Saat:10.30)

-DSP'Lİ YAĞIZ: "DOĞUMGÜNÜMÜ DEĞİŞTİRMEK İÇİN TDK BAŞKANINI BEKLİYORUM"

-Yaptığı başvuru ile Türkçe Sözlük'te ?mumsöndü?nün kelime karşılığının ?safsata? olarak değiştirilmesini sağlayan DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, daha önce açıkladığı ?doğum gününü? değiştirmek üzere TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın'ın kendisine vereceği yazılı yanıtı bekliyor. Yağız, TDK Başkanı Akalın'ın Genel Türkçe Sözlük'ün 10'uncu baskısında "mumsöndü" sözcüğünün tanımını değiştirdiklerine ilişkin açıklamasına, ?Mumsöndü'nün safsata olarak tanımlanması benim için çok büyük önem taşıyor. Türk Dil Kurumu Başkanı Sayın Prof. Dr. Şükrü Halûk Akalın'ın bana vereceği yazılı yanıtı dört gözle bekliyorum. Yanıt geldikten sonra ilk fırsatta doğum günümün değiştirilmesi için başvuruda bulunacağım? karşılığını verdi.

-ESKİ RTÜK BAŞKANI KAYIŞ: ?RTÜK YASA TASLAĞI ANAYASAYA AYKIRI?

-Eski RTÜK Başkanı Nuri Kayış, Başbakanlığa sunulan "Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı"nda RTÜK üyelerinin özlük haklarının düzenlenmesine tepki gösterdi. Kayış, "Taslak kanunlaşırsa, RTÜK üyelerinin Başbakanlık Müsteşarı'nın aldığı maaş esas alınarak emekliye ayrılmaları mümkün olacak. RTÜK üyeliği sona eren bir kişi, bir yıl süreyle maaşını almaya devam edecek. Bir gruba, bir kesime imtiyaz tanıyan böyle bir düzenlemenin Anayasa?ya aykırı olduğu açıkça görülüyor" dedi.

-Medyada yabancı sermaye payının yüzde 50'ye çıkarılmasının da yanlış olduğunu vurgulayan Kayış, "Stratejik bir hizmet alanı olan medyanın yabancı sermayeye açılımı konusunda çok duyarlı olmak gerekir. Bir gazoz, makarna, çikolata ya da yoğurt fabrikasını tümüyle yabancı sermayeye açabilirsiniz ama toplumu etkileme gücüne sahip medya organlarının yarısının bile yabancılara teslim edilmesi ciddi sakıncalar taşır" diye konuştu.

-DALGALANMA BİREYSEL EMEKLİLİK FONLARINI DA VURDU

-Bireysel emeklilik sisteminde toplam katılımcı sayısı 14-21 Ocak arasında 5 bine yakın artarak 1 milyon 472 bin 405'e yükselirken, sistemdeki tüm katılımcılardan toplanarak çeşitli yatırım araçlarında değerlendirilen toplam fon tutarı 38.4 milyon YTL'lik düşüşle 4 milyar 571.2 milyon YTL'ye geriledi.

-Avivasa Emeklilik ve Hayat, 1 milyar 125.2 milyon YTL'lik fon tutarı ile şirket bazında birinci sırada yer aldı.

-NİYET MEKTUBU İÇİN SOSYAL GÜVENLİK REFORMU BEKLENİYOR

-IMF ile 7. Gözden Geçirmeye ilişkin Niyet Mektubu'nu hazırlayan Hazine, sosyal güvenlik reformunda IMF'nin istediği yönde gelişme sağlanmasını beklemeye başladı.

-KAMUDA UÇUŞ MİLİ İLE GEZİ DEVRİ

-Kamu çalışanlarının iş gezileri için yaptıkları uçuşlarda kazandıkları bedava miller, yine kamu görevi için gerçekleştirilecek gezilerde kullanılacak. Maliye Bakanlığı, kendi içinde yapacağı uygulama için genelge yayınlayarak, gezilerde bütçe kaynakları ile bilet alınmadan önce uçuş millerine bakılması talimatını verdi.

-KANTİNLERDE ?DENETLEME? SORUNU ÇÖZÜLEMİYOR

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı, okul kantinlerinde, yayımlanan genelgelere rağmen ?hijyen ve denetim? sorununun çözülemediğini açıkladı. Başkanlık konunun milli eğitim müdürlükleri tarafından okul müdürlerine bildirilmesini ve kantinlerin denetlenmesini istedi.

-BAŞKENT DOĞAL GAZ ÖZELLEŞTİRMESİNDE YERLİ YATIRIMCI ARKASINA GAZ DEVLERİNİ ALDI

-Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkent Doğal Gaz Dağıtım Şirketi'nin özelleştirme ihalesinde yerli yatırımcı, yabancı sektör devleri ile yarışa katılacak. Bu kapsamda İspanyol Gas Natural, Nurol ile; Gaz de France, Baymina ile işbirliğine gitti. Gazprom destekli Bosphorus da ihaleye katılacağını ortaya koyarken, Zorlu ve Çalık'ın da ihaleye girmesine kesin gözüyle bakılıyor.

-CEZAEVLERİNDE ÜÇ KATLI RANZA DÖNEMİ

-Suç işleme oranlarının her geçen gün arttığı ülkemizde cezaevleri doldu. Kırmızı alarm veren cezaevlerinin başında Bayrampaşa cezaevi geliyor. Kapasitesinin 4 katı mahkum barındıran Bayrampaşa Cezaevi'nde koğuşlar mahkumdan geçilmiyor.

-FİLİSTİN BÜYÜKELÇİLİĞİ: ?EREZ PROJESİ ASKIYA ALINDI?

-Filistin Büyükelçiliği üst düzey yetkilisi bölgedeki kargaşa ortamından kaynaklı olarak Türkiye'nin öncülüğünde başlatılan Erez Sanayi Bölgesi projesinin askıya alındığını söyledi. Yetkili, bölgedeki kaos ortamından kaynaklı hiçbir yatırımcının yatırım yapmak istemediğini kaydetti.

-GRİBAL ENFEKSİYON SANILAN AKCİĞER HASTALIĞI: BOOP

-Yakın zamanlarda tanımlanmış bir akciğer hastalığı olan ve Bronchiolitis Obliterans Organizing Pneumonia (BOOP) sık sık kanser ve zatürre ile karıştırılıyor. Prof. Dr. Rasim Küçükusta, bir tür mikrobik zatürre olan ve yeni tanımlanan hastalığın gribal enfeksiyon gibi başladığını ve antibiyotiklere yanıt vermediğini söyledi.

-BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ'NDEN, ?DOĞU AKDENİZ SORUNU VE KKTC'YE ETKİLERİ? PANELİ

-Başkent Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi, ?Doğu Akdeniz Sorunu ve KKTC'ye Etkileri? konulu panel düzenliyor. Panelin açılış konuşmalarını, Başkent Üniversitesi (BÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal ve BÜ Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürü Prof. Dr. M. Selçuk Uslu yapacak.

-ADT ŞUBAT AYINDA 191 KEZ ?PERDE? DİYECEK

-Ankara Devlet Tiyatrosu,(ADT) Şubat ayında, Antalya, Erzurum, Bursa, Diyarbakır ve İzmir Devlet Tiyatroları'ndan olmak üzere 5'i turne, toplam 29 oyunla, 191 kez perde diyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber