5 milyon seçmenin oy kullanamadığı tartışması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Ocak 2008 13:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Anayasa Komisyonu, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının, gümrük kapıları dışında; mektupla, elektronik ortamda veya yaşadıkları ülkelerde oy kullanabilmesine olanak sağlayan tasarıyı, alt komisyona sevk etti.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerde söz alan CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, düzenlemenin, "gecikmiş ama olumlu" olduğunu söyledi.

Kart, bir yandan yurt dışında yaşayan 2 milyonu aşkın seçmenin iradesinin yansıtılması için düzenleme yapılırken, öbür taraftan da yurt içinde 5 milyon seçmenin oy kullanamadığı bir sürecin yaşandığı ifade ederek, TÜİK'in Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemindeki seçmen sayısı ile YSK verileri arasındaki farkı gündeme getirdi. Kart, "YSK, ne yaptı?

TÜİK ile bu konuda yazışma yaptı mı?" diye sordu.

YSK Başkanı Muammer Aydın, Türkiye'de en son 1997 yılında sokağa çıkma yasağı uygulanarak nüfus sayımı yapıldığını anımsattı.

Seçmen kütüklerini güncelleştirme yetkileri bulunduğunu ifade eden Aydın, 2007 yılının başlarında seçmen bilgilerini bilgisayar ortamına geçirdikleri, T.C kimlik numarası vererek, güncelleştirme yaptıklarını anlattı.

KİMLİK NUMARASI BULUNAMAYAN SEÇMEN SAYISI

T.C kimlik numaraları üzerinden yaptıkları güncelleştirme hakkında bilgi veren Aydın, "Şu anda elimizde 1 milyon 400 T.C kimlik numarasını bulamadığımız seçmen var" dedi.

Aydın, YSK'ya yöneltilen eleştirileri yanıtlarken de şöyle konuştu:

"(Bizim seçmen sayımız ile TÜİK'in belirlediği seçmen sayısı arasında 5 milyon seçmen yok) diyorlar. Peki burada, biz ne yapabilirdik? Mevcut yasaların bize verdiği yetkileri kullandık. 2007 yılı içinde 3 kez güncelleştirme yaptık. Bilgisayar ortamında, MERNİS kayıtları ile TÜİK kayıtlarını kendi kayıtlarımızla karşılaştırdık. Şimdi TÜİK'in tüm kayıtlarını aldık. Hepsi geldi. Bütün kayıtları, bizdeki kayıtlarla karşılaştıracağız. Diyelim ki 5 milyon seçmen fazla var. Ben bunu nasıl yazacağım." Tekrar söz alan Kart, "görevimizi yaptık" şeklindeki bir açıklamanın tatmin edici olmadığını söyledi. Kart, 2007 seçimleri sonuçlarına ilişkin ciddi kuşkuları bulunduğunu ifade ederek, YSK'yı, süreçte siyasi otoriteye bağlı olmadan inisiyatif almamakla suçladı.

CEMİL ÇİÇEK, TEPKİ GÖSTERDİ

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, söz alarak Kart'ın eleştirilerine tepki gösterdi.

Vatandaşlara verilen her hakkın, beraberinde bir yükümlülük de getirdiğini belirten Çiçek, "Eğer 3-5 kişi olsaydı, bunu duymamış olabilirdi. Eğer bu rakamlar doğruysa, 5 milyona yakın vatandaş, televizyonlardan her gün 'lütfen gidin, askıya bakın, var mısınız yok musunuz' diye... Bu hakkı kullanmak isteyenler, lütfedip gitseydi, o listelere baksaydı. Yani her defasında devleti suçlamak, 'devlet bunu yapmadı, devlet etmedi.' Vatandaşlık görevinin getirdiği bir yükümlülük var. Vatandaşlarımız da gidip o listelere bakabilseydi" diye konuştu.

Çiçek, konuya bütünlük içinde bakılmasını isteyerek, iddia edilen sıkıntıların yaşanmaması için birlikte bir şey yapılabileceğini söyledi.

Oy kullanmadığı iddia edilen seçmenler içinde her partiye rey verecek vatandaş olacağını belirten Çiçek, "Ortada bir kasıt falan yok. YSK'nın mevzuat ve Türkiye'nin imkanları içerisinde görevini doğru yaptığı kanaatindeyim" dedi.

Komisyon Başkanı Burhan Kuzu da "Biraz da vatandaşın duyarlı olması lazım" diyerek, görüşünü dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber