Yurtdışından cep telefonu iki yılda bir getirilebilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Şubat 2008 14:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD), yurt dışından "zati eşya" kapsamında bir takvim yılında bir adet cep telefonu getirme izninin, aynı kapsamda iki takvim yılında bir adet olarak yeniden düzenlendiğini bildirdi.

MOBİSAD Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Uğur Çetindağ tarafından yapılan yazılı açıklamada, 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren yürürlüğe giren uygulama ile, yurt dışından girişlerde her vatandaşın "zati eşya" kapsamında bir takvim yılında bir adet cep telefonunun vergiden muaf olarak getirmesine müsaade edildiği hatırlatıldı.

Açıklamada, bazı kesimlerin yolcu beraberinde cihaz getirme hakkı üzerinden dolaylı olarak kaçakçılığı sürdürdüklerinin gözlemlendiği belirtilerek, bunun yanı sıra, ortalama kullanım süresinin 2 yıl seviyesinde olan cep telefonlarında yurt dışından girişlerde vatandaşa kendi kullanımı için tanınan bu hakkın istismarı ile de karşılaşıldığı kaydedildi.

"KAYIT İŞLEMİ, 1 AY İÇİNDE YAPTIRILMAK ZORUNDA"

Hediyelik eşya kapsamında olduğu 2006 yılında yurt dışından yolcu beraberinde getirilerek kayıt ettirilen cep telefonu sayısının 114 bin adet seviyesinde iken, zati eşya kapsamına alındığı 2007 yılında kapsam değişikliği nedeniyle bu sayının düşmesi gerekirken, kayıt ettirilen cihaz sayısının 700 bin adede çıktığına dikkat çekilen açıklamada, rakamların kaçakçılıkta yeni yöntemi ve bu hakkın istismarını ortaya koyduğu savunuldu.

Konu ile ilgili olarak Gümrük Müsteşarlığı nezdinde yapılan girişimler ve değerlendirmeler sonucunda zati eşya kapsamında bir takvim yılında bir adet cep telefonu getirme izninin, aynı kapsamda iki takvim yılında bir adet olarak yeniden düzenlendiği bildirilen açıklamada, şöyle denildi:

"Ayrıca kayıt işleminin, yurda giriş tarihinden itibaren 1 ay içinde yaptırılması zorunluluğu getirilmiştir. Her iki yeni uygulama, 1 Şubat 2008 tarihinden itibaren (bugün) yürürlüğe girmiştir. Kayıt işlemleri,

önceden olduğu gibi operatörlerin yetkili bayileri tarafından yapılmaya devam etmektedir. Yeni düzenleme ile, tanınan hakkın maksadına uygun hale getirilmesi ve bu yolla yapılan kaçakçılığın belli oranda kontrol altına alınması sağlanmaktadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber