'Yabancılara sıfır vergi' davası sonuçlandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Şubat 2008 13:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, Ankara 3. Vergi Mahkemesinin; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının faiz gelirlerinden yüzde 10 vergi alırken, yabancılardan vergi alınmaması uygulamasının 'anayasaya aykırı olduğuna' karar verdiğini bildirdi.

Çetin, ''şimdi yasanın iptali hakkındaki nihai karar, Anaya Mahkemesinindir'' dedi.

Çetin, Ankara Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odasında düzenlediği basın toplantısında, vatandaşın faiz gelirlerinden yüzde 10 vergi kesilirken, yabancılardan vergi alınmamasının Anayasaya aykırı olduğu ve bu yüzden iptal edilmesi istemiyle, Ankara 3. Vergi Mahkemesinde açtığı davanın sonuçlandığını bildirdi.

Mahkemenin, yabancıların faiz gelirlerinden vergi kesilmemesi uygulamasını anayasaya aykırı olduğunu karara bağladığını kaydeden Çetin, bu konuyu düzenleyen yasanın iptali hakkındaki nihai kararın, Anayasa Mahkemesi tarafından verileceğini söyledi.

Mahkemenin dosyayı Anayasa mahkemesine gönderdiğini, Anayasa Mahkemesinin de söz konusu düzenlemeyi iptal etmesi halinde, dosyanın tekrar Ankara 3. Vergi Mahkemesine geleceğini ve mahkemenin de bu konudaki 'nihai kararı' vereceğini anlatan Çetin, şunları söyledi:

''Tüketicileri, yurttaşları, dolaylı vergilerle soyan, vergi üstüne vergi getiren, ekmeye, suya, akaryakıta, doğal gaza, her şeye sayısız zamlar yapan AKP hükümeti, söz konusu 'velinimeti' yabancılar olunca, 'babalar' gibi yine tüketicinin kesesinden bir hovardalık yapıp, yabancıların faiz gelirlerine sıfır vergi kıyağı çekmişti.

Üstelik yasa AKP oyları ile meclisten geçtiğinde, AKP'nin iki bakanı Babacan ve Unakıtan ikilisi, basının karşısına geçip, çok marifetli bir iş yapmış gibi, büyük bir gururla yabancılara tanınan kapitülasyonun müjdesini vermişlerdir. O zaman da hükümetin, yabancılara sağladıkları bu ayrıcalıklı yasayla uğranılacak vergi kaybının, her zaman olduğu gibi yine zamlarla, yine dolaylı vergilerle tüketicilere yükleneceğini belirtmiştik. Sadece 2 sene içinde tarih bizi defalarca teyit etti. Zamlar ve dolaylı vergiler sürekli arttı. Ama yargı, ama adalet, AKP'nin yabancıya sıfır stopaj kıyağını teyit etmedi, onaylamadı.''

Çetin, her şeyden önce, yabancılardan aynı kazanç için sıfır, vatandaşlardan ise yüzde 10 vergi alınması uygulamasının vergi adaleti ve vergi ahlakına aykırı olduğunu savundu.

Yıllardır, tüketicilerden alınan vergilerle birikime dönüşen kamu mallarını 'mezatlarda, babalar gibi satanlara, mesleğini pazarlamacı olarak ilan edip memleketi pazarlayanlara', yargının bu kararla tokat gibi bir cevap verdiğini ifade eden Çetin, ''Yargı bu kararıyla (sen anayasa aykırısın) demiştir. (Sen hukuk tanımaz kanunlar çıkaramazsın) demiştir. Biz tüketiciler olarak, buna izin vermeyeceğimi söylemiştik. İşte kanıtı. Vermedik, vermeyeceğiz'' diye konuştu.

Şimdiki beklentilerinin, bu yargı kararına Anayasa Mahkemesi üyelerinin de katılması ve bu kapitülasyon yasasının kesin iptali olduğunu anlatan Çetin, sözlerinin sonunda ''Ülkemizin, geleceğimizin yabancılara peşkeş çekilmesine, yeni kapitülasyon yasalarına, ayrımcılığa hayır. Her gün artan yoksulluğa ve işsizliği hayır'' ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber