CHP'li Ateş, 53 bin muhtarın sorunlarını İçişleri Bakanı'na sordu

Haber Giriş : 04 Şubat 2008 13:37, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, Türkiye'de halen 35 bin 148 köy, 17 bin 805 mahalle olmak üzere toplam 52 bin 9 muhtarın görev yaptığını belirterek ?bugün muhtarlarımız 280 YTL dolayında maaş almakla birlikte, her ay 260 YTL Bağ-Kur primi ödemesi yapmaktadır. Zor koşullarda çalışan muhtarlarımızın yüzde 70'i Bağ-Kur primini ödeyemez hale gelmiştirö dedi. Ateş, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde muhtarların özlük hakları konusunda bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu.

CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, muhtarların sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Türkiye'de halen 35 bin 148 köy, 17 bin 805 mahalle olmak üzere toplam 52 bin 9 muhtarın görev yaptığını kaydeden Ateş, ?bugün muhtarlarımız 280 YTL dolayında maaş almakla birlikte, her ay 260 YTL Bağ-Kur primi ödemesi yapmaktadır. Ne yazık ki zor koşullarda çalışan muhtarlarımızın yaklaşık yüzde 70'inin Bağ-Kur primlerini ödeyemez durumda olduğu, pek çoğunun 10 bin YTL ila 20 bin YTL arasında prim borcu bulunduğu iddia edilmektedir" dedi. Ateş, önergesinde şu sorulara yer verdi:

?2000-2008 yılları arasında, yıllara göre Bağ-Kur'a prim borcu olan mahalle ve köy muhtarlarının sayısı kaçtır. Toplam borç tutarı nedir? 10 bin YTL ila 20 bin YTL arasında ve 20 bin YTL'nin üzerinde borcu bulunan köy ve mahalle muhtarlarının sayısı nedir? Muhtarlık binası bulunmayan, mahalle veya köyümüz var mıdır? Varsa sayısı nedir? Muhtarlarımızın özlük haklarının düzeltilmesi konusunda yapılmakta olan bir çalışma var mıdır? Varsa ne aşamadadır ve neleri kapsamaktadır? Muhtarlıkların halen ödedikleri elektrik, su vs. giderleri hangi tarife üzerinden alınmaktadır? Bu giderlerin ticarethane tarifesinden alındığı doğru mudur? Kimlik paylaşım sistemi nedeniyle muhtarların ikametgah ilmühaberi ve nüfus cüzdanı sureti verme görevinin sona ereceği söylenmektedir? Bu iddialar doğru mudur?"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber